Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno učenje > O Programu za cjeloživotno učenje > Grundtvig > Primjeri dobre prakse > Posjeti i razmjene > Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica
 

Aktivnost:

Grundtvig Posjeti i razmjene            

Naziv projekta:

Praćenje/promatranje rada knjižnica u Finskoj

Naziv ustanove prijavitelja:

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica

Trajanje projekta:

01.10.2013.- 10.10.2013.

Mjesto održavanja aktivnost:

Helsinki i Sastamala, Finska

 

Voditelj odjela za odrasle iz Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica sudjelovao je u aktivnosti Grundtvig posjeti i razmjene tijekom kojeg je posjetio knjižnice u Helsinkiju i Sastamali u Finskoj. U nastavku prenosimo njegova iskustva.

 1.       Zašto ste se prijavili na aktivnost Posjeti i razmjene?

Prilika da pobliže upoznam jedan od najboljih knjižničnih sustava u cijelom svijetu kao i programe koje nude za odrasle korisnike potaknula me da se prijavim na ovaj natječaj.

 2.       Na koji način se odvijala vaša aktivnost?

Tijekom aktivnosti posjetio sam nekoliko vrsnih primjera najbolje prakse - knjižnice u Finskoj koje su svojim radom stalno pri vrhu po inovativnosti i kvaliteti. To je također bila prilika da iz prve ruke saznam informacije o izgradnji nove knjižnice u Helsinkiju. Nova knjižnica zamišljena je kao prostor u kojem će korisnici stvarati sadržaj, prostor koji će poticati na kreativnost i u kojem će u manjoj mjeri dominirati knjige. Osim toga, osjetio sam kako je to raditi u knjižnici bez knjiga tj. u novom konceptu knjižnice 21. stoljeća, ali i saznati koji su preduvjeti za takav rad.

 3.       Na koji način je sudjelovanje u aktivnosti utjecalo na Vaš profesionalni razvoj te doprinijelo radu Vaše ustanove?

Svako putovanje, posjet i otkrivanje nečeg novog u meni izaziva želju za daljnjim napredovanjem te me potiče da budem bolji u onome što radim. Stimulacija i kratko iskustvo rada u drugoj državi potaklo me na promišljanje svog svakodnevnog rada te promišljanja o novim mogućnostima i promjenama. S obzirom da radim kao voditelj Odjela za odrasle koji ima prosječno 160 posjeta korisnika dnevno u knjižnici koja ima otprilike 8000 korisnika, svaka nova ideja i novi način rada olakšava prijenos informacija i znanja do krajnjeg korisnika.

 4.       Što biste izdvojili kao najvažnije i zašto?

U Finskoj, a postepeno i u Hrvatskoj, prestaje percepcija knjižnice kao spremišta za knjige te knjižnica igra važnu ulogu u povećanju kvalitete života njenih korisnika i građana. Snažna financijska potpora kakvu imaju knjižnice u Helsinkiju omogućuje im kontinuirano razvijanje novih programa i usluga. Jedna od njihovih stalnih usluga jest edukacija za odrasle korisnike kojima su potrebne osnovne vještine korištenja novih tehnologija poput tableta, prijenosnih računala, e-čitača i sl. Na tragu takvih edukacija Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica je organizirala edukacije u korištenju e-čitača za svoje odrasle korisnike te tako počela raditi na smanjivanju digitalnog jaza između mladih i starijih korisnika. Krenulo se i korak dalje te odrasli korisnici imaju mogućnost posudbe e-čitača iz Knjižnice što nije praksa u finskim knjižnicama. Na taj način odrasli korisnici mogu u vlastitom okruženju, koje im je prirodnije, razvijati svoje digitalne kompetencije.

 5.       Imate li neku poruku za svoje kolege? Zašto sudjelovati u ovakvim aktivnostima?

Vrijeme utrošeno u planiranje i pisanje projekta za dobivanje ovih sredstava je bilo pametno uloženo. Odvažite se i ostvarite svoje želje za stručnim napredovanjem!

 

Osoba za kontakt:

Petar Lukačić, voditelj Odjela za odrasle

petar@knjiznica-koprivnica.hr 

 

 

Galerija
 
 
 
Aktivnosti Rokovi
Stručno usavršavanje 16.01.2013.
30.04.2013.
17.09.2013.
Posjeti i razmjene 16.01.2013.
30.04.2013.
17.09.2013.
Radionice 21.02.2013.
Obrazovna partnerstva 21.02.2013.
Asistenti 28.03.2013.
Volonterski projekti za starije 28.03.2013.
Pripremni posjeti 11.01.2013.
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu