Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno učenje > O Programu za cjeloživotno učenje > Leonardo da Vinci > Primjeri dobre prakse > Mobilnost Stručnjaci u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (VETPRO)
 

Naziv prijavitelja: : Hrvatska obrtnička komora  

Naziv projekta: Improvement of education for trades and crafts based on German experience

Država u kojoj je provedena mobilnost: Njemačka

Trajanje aktivnosti: 06.11.2012.-03.04.2013.

 

Munchen_glavna

Kako su organizirani obrtnici Gornje Bavarske te kakve im usluge nudi Obrtnička komora za  München i Gornju Bavarsku imali su prilike vidjeti članovi Hrvatske obrtničke komore i predstavnik našeg Ministarstva poduzetništva i obrta tijekom jednotjedne mobilnosti u Njemačkoj. Posjetili su Komoru, obrazovne centre u Münchenu i Traunsteinu, Majstorsku školu u Münchenu, Ceh frizera i Ceh mehaničara, te obrtničku radionicu, te su razmijenili iskustva u provedbi obrazovanja u koje su u Njemačkoj aktivno uključeni obrtnici i poduzetnici. Osobito su ih zanimale novosti u dvojnom sustavu strukovnog obrazovanja.

- Posebno je zanimljiva bila prezentacija zadaća cehova Obrtničke komore za München i Gornju Bavarsku koji obavljaju pripreme za majstorske ispite i sami provode ispite - jednako kao i sama Komora, čime pridonose razvoju struke i cjeloživotnom obrazovanju i usavršavanju obrtnika – kaže koordinatorica projekta Mirela Franović ističući da su sudionici mobilnosti stekli i iskustvo u organizaciji priprema za majstorske ispite i majstorske škole, te praktičnog dijela naukovanja u radionici i obrazovnim centrima. Od posebne važnosti za njih je bila spoznaja da učenici tijekom naukovanja uz rad kod obrtnika, obavezno jedan dio - 5-30 tjedana, ovisno o zanimanju - provedu u obrazovnim centrima obrtničkih komora, koji su opremljeni najmodernijim tehnologijama. U obrazovnim centrima s naučnicima rade obrtnici na honorarnoj osnovi s ciljem prijenosa znanja na naučnike, a to daje dodanu vrijednost Komori u segmentu obrazovanja. Na ovaj način osigurava se da je znanje koje majstori stručni učitelji prenose naučnicima u korak s razvojem tehnologije zanimanja.

Munchen1

- U Njemačkoj je strukovno obrazovanje snažno povezano s gospodarstvom, te se upis učenika u strukovne škole provodi na temelju stvarnih potreba na tržištu rada – ističe gđa Franović. Dodaje kako je strukovno obrazovanje za obrtništvo u Hrvatskoj slično njemačkom sustavu, te su sudionici projekta primjerima iz prakse definirali segmente koje je potrebno dodatno unaprijediti i razvijati.

Osim posjeta obrtničkim radionicama i obrazovnim centrima komore i cehova, prilikom kojih su direktno razgovarali s majstorima stručnim učiteljima, naučnicima i ostalim polaznicima programa – sudionici mobilnosti posjetili su muzeje i razgledali gradske znamenitosti s vodičem, a svaki slobodni trenutak koristili su za individualne kulturne programe. Rezultat ovog projekta je usavršavanje stručnih suradnika za obrazovanje područnih obrtničkih komora, koji će stečeno znanje prenositi u svojoj radnoj okolini te na taj način unaprijediti rad u redovnom i daljnjem obrazovanju za obrtništvo.

Munchen2

- Svima koji se bave strukovnim obrazovanjem svakako bismo savjetovali da iskoriste mogućnosti za upoznavanje s njemačkim sustavom strukovnog obrazovanja, te za preuzimanje i prilagodbu primjera dobih praksi. Nakon uvida u takav sustav svima će biti jasno zašto je Njemačka zemlja s najnižom stopom nezaposlenosti mladih zabilježenom u EU – zaključuje gđa Franović.

Osoba za kontakt:
Mirela Franović

Hrvatska obrtnička komora
Zagreb, Ilica 49/II 
www.hok.hr 

 

 

Naziv prijavitelja: Hrvatska vatrogasna zajednica  

Naziv projekta: Modern education and training of firefighters

Država u kojoj je provedena mobilnost: Poljska

Trajanje aktivnosti: 09.08.2012.-23.01.2013.   

 

Vatra_gl

Suradnja hrvatskih i poljskih vatrogasaca traje već više godina i sve je intenzivnija. Najprije su u 2011. godini poljski vatrogasci došli u Hrvatsku, što je bio poticaj Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici da se 2012. projektom prijavi na natječaj za Leonardo da Vinci Mobilnost. Cilj projekta bila je suradnja, razmjena iskustva i zajedničko učenje, i to je bio prvi EU projekt koji je Zajednica dobila.

- Tjedan dana u Poljskoj smo bili kolega Mario Starčević i ja iz Hrvatske vatrogasne zajednice, te kolege Nikola Tramontana i Tihomir Zec iz vatrogasnih zajednica Primorsko-goransko i Splitsko-dalmatinske županije. Iznimno smo zadovoljni jer smo vidjeli njihov sustav školovanja, te obišli školske ustanove i poligone. Dio tog iskustva prenijeli smo u školu za osposobljavanje vatrogasaca koju je naša Zajednica osnovala. Osobito su nam zanimljivi moduli e-učenja, jer u vatrogastvu je važno obnavljati znanje i biti vatrogasac zapravo uključuje cjeloživotno učenje – kaže Renato Podbojec.  Ističe da su Poljaci u ovoj struci vrlo napredni, među ostalim i zato što su privukli i iskoristili sredstva EU fondova. Sviđa mu se način školovanja za vatrogasce, osobito škola za zapovjednike te sustav napredovanja vatrogasnih zapovjednika.

- Tijekom mobilnosti obišli smo zapovjedna središta, a prvog dana primio nas je čelnik krovne Poljske vatrogasne organizacije – ističe g. Podbojec.

- Školovanje za vatrogasca u Poljskoj je bitno drukčije nego u Hrvatskoj, oni imaju centralizirani sustav i hijerarhijski osposobljavanje časnika, dok mi imamo profesionalno vatrogastvo te dobrovoljno na lokalnoj razini – kaže g. Mario Starčević. – Imali smo prilike vidjeti vatrogasne škole, akademije i vježbališta. Vatrogasna vježbališta trebali bismo primijeniti i mi, kao i tehniku osposobljavanja vatrogasaca u virtualnim uvjetima. Jer, premda su programi osposobljavanja slični, trebali bismo težiti da smanjimo jaz između profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca, da ta dva sustava budu bliža. Također, trebali bismo poboljšati i informacijski sustav. Vrlo smo zadovoljni iskustvom s mobilnosti jer smo stekli jasan uvid u sustav i ustroj njihova vatrogastva, što nam je od velike koristi, jer upravo se radi na programima za osposobljavanje vatrogasaca i novom zakonu.

Osim stručnog dijela, koji je trajao od ujutro do kasno uvečer, na mobilnosti je bile prilike i za razgled Varšave i druženje s poljskim kolegama. Uspostavljena suradnja je nastavljena i nakon projekta posjetom 30 hrvatskih vatrogasnih dužnosnika Poljskoj, a nedavno je upućen poziv rukovodstvu krovne Poljske vatrogasne organizacije za službeni posjet Hrvatskoj. Osim toga, nakon mobilnosti četvorice hrvatskih vatrogasaca, prvog dobivenog EU projekta, Hrvatska vatrogasna zajednica uspješno se prijavila i za druge EU projekte.

 

Osoba za kontakt:
Renato Podbojec, mag. iur.

Hrvatska vatrogasna zajednica
Zagreb, Selska cesta 90a 
www.hvz.hr 
hvz@hvz.hr

Fotografije s mobilnosti: foto1, foto2, foto3, foto4, foto5, foto6, foto7, foto8, foto9, foto10        

   


Naziv prijavitelja: Poljoprivredna škola Zagreb 

Naziv projekta: AGRicultural Education and eXperience in Italy 

Država u kojoj je provedena mobilnost: Italija

Trajanje aktivnosti: 27.12.2012.-12.06.2013. 

 FO_gl1_NOVO_Poljop

U hrvatskom sustavu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja više pozornosti pridaje se  praktičnoj nastavi, dok talijanske strukovne škole ostvaruju znatno kvalitetniju suradnju s gospodarstvom i lokalnom samoupravom. Takav su dojam stekli nastavnici Poljoprivredne škole Zagreb vrativši se iz Padove, gdje su tjedan dana proveli na stručnom usavršavanju u sklopu projekta Leonardo da Vinci Mobilnosti. Na usavršavanju u ustanovi Istituto tecnico Agrario „Duca degli Abruzzi“ - odjel Istituto professionale “S. Benedetto da Norcia” bilo je 15 nastavnika različitih specijalnosti u području povrćarstva, voćarstva, vinogradarstva, krajobrazne arhitekture, ratarstva, stočarstva, agroturizma. Posjetili su više poljoprivrednih gospodarstava i ustanova koje učenicima strukovnih škola omogućuju stjecanja praktičnih vještina u poljoprivrednoj struci ali i poduzetništvu.

- Upoznali smo se s poslovanjem školske tvrtke u kojoj učenici uvježbavaju vještine o uzgoju bilja i domaćih životinja, a istovremeno usvajaju poduzetničke kompetencije jer proizvode svoga rada plasiraju na tržište. Također, vidjeli smo na koji način škola surađuje s gospodarstvom i lokalnom samoupravom, odnosno kako se provodi praktični dio nastave, što nam je iznimno vrijedno iskustvo jer će ga naši nastavnici primijeniti u praktičnoj nastavi – kaže Ivica Marinić, koordinator projekta. Nastavnici su se upoznali i s novim tehnološkim dostignućima u ekološkoj i konvencionalnoj poljoprivredi, te načinom plasmana poljoprivrednih proizvoda na domaće i inozemno tržište, a u obilasku hortikulturnih i agroturističkih gospodarstava i ustanova koje surađuju s talijanskom školom komunicirali su s lokalnim stanovništvom na talijanskom jeziku.

- Posjetili smo i najstariji sveučilišni botanički vrt Centro di Ateneo Orto Botanico - Università degli Studi di Padova, gdje nas je ravnatelj upoznao s mogućnošću da se naša škola prijavi u bazu obrazovno-znanstvenih ustanova radi razmjene sjemenskog materijala iznimno rijetkih biljnih vrsta, čime ćemo obogatiti školski vrt ali i unaprijediti nastavu u području botanike i hortikulture – ističe Ivica Marinić. Nastavnici su razgledali kulturno-povijesne znamenitosti pokrajine Veneto, a oduševili su se bogatom talijanskom kuhinjom.

FO_gl2_NOVO_POljo

Oduševljeni će biti i učenici Poljoprivredne škole Zagreb, jer i oni će u sklopu novog Leonardo da Vinci projekta Mobilnosti u svibnju 2014. razmijeniti školska iskustva sa svojim vršnjacima i nastavnicima poljoprivredne škole u Padovi.

Desetero naših učenika dva će tjedna provesti na stručnoj praksi usavršavajući se na poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave hortikulturom i agroturizmom. Na taj se način suradnja s našim talijanskim domaćinom nastavlja – ističe gđa Marica Berdik, ravnateljica Poljoprivredne škole, uvjerena kako će iskustvo s mobilnosti od velike koristi biti učenicima, jednako kao što je i stručna praksa u Padovi bila nezaboravno iskustvo važno za osobni i profesionalni razvoj nastavnika. 

Osoba za kontakt: 
Ivica Marinić 
ivica.marinic@skole.hr 
projektagrex@gmail.com

Poljoprivredna škola Zagreb
Gjure Prejca 2
10040 Zagreb
tel.: +385 1 2992 133 
ss-zagreb-542@skole.htnet.hr

Ravnateljica: 
Marica Berdik 
marica.berdik@skole.hr 

Fotografije s mobilnosti:
Botanički vrt 1
Botanički vrt 2
Padova - hortikultura
Posjet obiteljskom gospodarstvu
Istituto tecnico Agrario 1
Istituto tecnico Agrario 2 

 


Naziv prijavitelja: Škola za cestovni promet

Naziv projekta: Implementacija europskih iskustava u hrvatski obrazovni kurikulum prometa i logistike

Mjesto održavanja aktivnosti: Ljubljana i Celje, Slovenija

Trajanje vašeg projekta: 11.09. do 17.09.2011.

 

SCP_VETPRO_1Sedmero nastavnika strukovnih predmeta iz Škole za cestovni promet iz Zagreba u sklopu projekta mobilnosti Leonardo da Vinci stručno se usavršavalo tjedan dana u partnerskim organizacijama u Sloveniji: Centar za strukovno obrazovanje, Školski centar Celje, Prometno-tehnički institut, Javno poduzeće Ljubljana putnički promet d.o.o. i Auto-moto savez Slovenije. Porazgovarali smo s voditeljicom ovog projekta gđom. Snježanom Kovač i saznali što ih je potaknulo na pripremu projekta.

Gđa Kovač nam je prenijela ciljeve projekta: „Željeli smo upoznati sustav strukovnog obrazovanja u Sloveniji i promjene u strukovnom obrazovanju koje su nastupile ulaskom Slovenije u EU, koje i nas uskoro očekuju. U skladu s tim, cilj našeg projekta bio je jačanje stručnih i jezičnih kompetencija strukovnih nastavnika kroz upoznavanje obrazovnog kurikuluma iz područja prometa i logistike, metoda i instrumenata evaluacije učenikovih postignuća te unaprjeđenje saznanja o implementaciji zakonodavstva i prakse u proces obrazovanja iz područja prometa i logistike u zemljama EU.“

Snježana dodaje: „Odmah po povratku s mobilnosti nastavnici su prikupljene materijale počeli primjenjivati u nastavi i na taj način obogatili nastavne sadržaje. Uspješno proveden program stručnog usavršavanja u Sloveniji motivirao nas je na razvijanje novih ideja i projekata.“

Vaša poruka budućim korisnicima:

Stručno usavršavanje kroz mobilnost neprocjenjivo je iskustvo.
Da bi projekti bili uspješni, jasno utvrdite svoja očekivanja i potrebe. Osim toga, s partnerskim ustanovama precizno dogovorite sadržaj rada.

 SCP_VETPRO_2

 

Osoba za kontakt:

Snježana Kovač
Škola za cestovni promet
Trg J. F. Kennedyja 8
10000 Zagreb
snjezana.kovac@scp.hr
www.scp.hr

 

 

Naziv prijavitelja: British Council

Naziv projekta: Skills for Social Entrepreneurs

Mjesto održavanja aktivnosti: jedanaest lokacija u Velikoj Britaniji

Trajanje projekta: 1.6.2011. – 1.6.2012.

 

U sklopu projekta mobilnosti Leonardo da Vinci, 11 stručnjaka i trenera na polju socijalnog poduzetništva proveli su po dva tjedna u organizacijama u Velikoj Britaniji. Svakog sudionika ugostila je po jedna organizacija, socijalno poduzeće ili organizacija koja promovira i razvija društveno poduzetništvo. O samom tijeku projekta razgovarali smo s gđom. Đurđicom Valadžija iz British Councila.

Gđa Valadžija navodi cilj projekta: „Glavni cilj projekta je osigurati dodatnu edukaciju trenerima i donositeljima odluka kojom će unaprijediti svoje vještine i znanje o društvenom poduzetništvu te im pružiti priliku da se  upoznaju s modelima socijalnog poduzetništva razvijenim u Velikoj Britaniji. Željeli smo potaknuti učenje i razvoj inovativnih poslovnih ideja, promovirati umrežavanje i partnerstva te uspostaviti kontakte i prijenos znanja, vještina i iskustava na međunarodnoj razini.“

Đurđica ističe: „Socijalno poduzetništvo je relativno nov i slabo poznat koncept u Hrvatskoj. Interes za socijalno poduzetništvo je u porastu, ponajviše među neprofitnim organizacijama. Velika Britanija ima bogato i veliko iskustvo u socijalnom poduzetništvu te je stoga za hrvatske socijalne poduzetnike i donositelje odluka od iznimne važnosti iskustvo izravnog kontakta s iskusnim društvenim poduzetnicima i organizacijama koje se bave promicanjem društvenog poduzetništa. Hrvatski sudionici programa iz prve ruke su se upoznali s upravljanjem društvenim poduzećima i imali su prilike izmijeniti iskustva s iskusnim kolegama u Velikoj Britaniji što ih je motiviralo i ohrabrilo da nastave s promicanjem socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj. Iskustva i znanja stečena na ovom projektu utjecat će na razovoj strategije za razovoj socijalnog poduzetništva, a važan rezultat ovog projekta je umrežavanje hrvatskih i britanskih poduzetnika i suradnja na novim međunarodnim projektima. “

 

Poruka budućim korisnicima:

„British Council Croatia je iznimno zadovoljan mogućnostima koje nam se pružaju kroz Program za cjeloživotno učenje. Smatramo da kroz njega možemo ostvariti značajan učinak za sudionike mobilnosti i razne sektore u Hrvatskoj. Projekti mobilnosti imaju velik potencijal kad se radi o stjecanju iskustava i povećanju stručnosti lokalnih organizacija, institucija i pojedinaca. Svim budućim korisnicima ih srdačno preporučamo.“

 British_Council_VETPRO

 Na slici: Jasna Bubić, Teo Petričević i Igor Bajok u organizaciji CAE Post u Walesu

 

Osoba za kontakt:

Đurđica Valadžija
British Council
Palmotićeva 60
10000 Zagreb
durdica.valadzija@britishcouncil.hr
www.britishcouncil.hr

 
 
Aktivnosti Rokovi
Mobilnost 01.02.2013.
Leonardo da Vinci potvrda za mobilnost 01.02.2013.
Partnerstva 21.02.2013.
Prijenos inovacija 31.01.2013.
Pripremni posjeti 11.01.2013.
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu