Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno učenje > O Programu za cjeloživotno učenje > Erasmus > Primjeri dobre prakse > Mobilnost osoblja u svrhu stručnog usavršavanja > Procvat mobilnosti na Grafičkom fakultetu
 

dipl.ing. Ivana Žganjar

Visoko učilište: Grafički fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Ustanova domaćin: Sapienza University of Rome, Rim, Italija

Trajanje mobilnosti: 05. do 13.05. 2012.

U razdoblju od 5. do 13. svibnja 2012. godine boravila sam na sveučilištu Sapienza University of Rome u svrhu stručnog usavršavanja djelatnika zaposlenih u Uredu za međunarodnu suradnju na tradicionalno organiziranom događaju “Erasmus Staff Weeku“, u organizaciji temeljenoj na uspješnoj suradnji te osobnom kontaktu s Erasmus koordinatorom sveučilišta Sapienza University of Rome prof. Lucianom Sasom. Prijavila sam se za “Erasmus Staff Week“ s ciljem razvoja suradnje između Visokih učilišta  na području razmjene studenata, nastavnika te administrativnog osoblja u okviru programa Erasmus, kao i mogućeg ostvarivanja partnerske suradnje na međunarodnim projektima.

Kvaliteta organizacije događaja lociranog na atraktivnoj destinaciji rezultirala je iskazanim velikim interesom kandidata te sam nakon selekcijskog postupka, na kojem sam odabrana za sudjelovanje istinski zahvalna na ovom višestruko korisnom iskustvu. Imala sam priliku upoznati nove kolege, razmijeniti iskustva u području rada struke,  susresti kolege s kojima surađujem te na taj način ojačati komunikaciju, proširiti opseg Erasmus bilateralnih ugovora te dogovoriti  nove suradnje.

žganjar_STT_erasmus

Iskustva i aktivnosti ostvarene na inozemnoj instituciji već su rezultirali iskazanim interesom te prijavama na Erasmus natječaj za studentsku mobilnost u ak. god. 2013./2014., putem dogovorene suradnje za vrijeme boravka na Sapienza University of Rome. Važno je napomenuti i da je Sveučilište domaćin iskazalo veliku srdačnost te otvorenost za buduću suradnju, a temeljeno na dobroj dosadašnjoj reputaciji, prezentaciji te iskustvima sa Sveučilištem u Zagrebu. Kao doprinos nastavku uspješne suradnje osobno sam održala prezentaciju Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te informirala o ostalim mogućnostima za suradnju sa sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu.

Po povratku sa mobilnosti održana je prezentacija na Tribini za studente i djelatnike Grafičkog fakulteta, koji su detaljno upoznati s otvorenim mogućnostima za suradnju s partnerskim institucijama, uz otvorenu mogućnost informiranja putem Internet stranice Grafičkog fakulteta te osobno u Uredu za međunarodnu suradnju.

Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu podupire razvoj međunarodne suradnje te ciljano djeluje na razvoj međunarodnih odnosa s partnerskim ustanovama u svijetu, potiče mobilnost studenata, sveučilišnih profesora i nenastavnoga osoblja te sudjelovanje u međunarodnim programima i projektima s područja visokog obrazovanja. U posljednje tri akademske godine, primijećen je porast mobilnosti nastavnog i administrativnog osoblja, koji je za razdoblje od 2009./2010. do 2012./2013. akademske godine iznosio stotinu i deset posto, a utvrđivanje motiva porasta također je predmet istraživanja, koje je u tijeku.

U skladu s trendom povećanja mobilnosti, izražen je porast interesa i mobilnosti i u okviru programa Erasmus za nastavno i administrativno osoblje.

U akademskoj godini 2011./2012. dvanaest je djelatnika Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu boravilo na partnerskim institucijama u okviru postojećih Erasmus bilateralnih ugovora. U akademskoj godini 2012./2013. petnaest od dvadeset i dvoje  prijavljenih djelatnika Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu boravi/lo je na partnerskim institucijama u okviru programa Erasmus. Sukladno velikom interesu te ostvarenoj suradnji Erasmus bilateralni ugovori redovito se  obnavljaju te se u skladu s mogućnostima partnerskih Institucija ostvaruje povećanje mjesta za mobilnost nastavnog, administrativnog osoblja i studenata.

Na temelju iznesenih rezultata posjeta osoblja objašnjenje porasta mobilnosti te jačanja međunarodne suradnje u okviru programa Erasmus leži u stečenim iskustvima na partnerskim institucijama po povratku implementiranim u  nastavne metode učenja podižući kvalitetu kolegija na višu razinu. Također iz ovakvog oblika suradnje proizašle su smjernice za nova istraživanja, doktorske disertacije, otvorile su se mogućnosti za nove znanstvene projekte, a znanstvenici kao ishod posjeta ističu mogućnost osobnog razvoja.

Rezultat sudjelovanja u mobilnosti u okviru Erasmus programa, integracija je i distribucija ostvarenih rezultata, iskustava, implementacija međunarodnih razvojnih trendova, uvođenje novih kolegija sukladno strategiji i smjernicama održivog razvoja Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu I dalje podržavajući tendenciju prepoznatljivosti i porasta mobilnosti, novih suradnji.

Smatram da razvoj ovakvog oblika međunarodne aktivnosti predstavlja podršku internacionalizaciji Visokih učilišta kroz ishode posjeta, u okviru kojeg se otvara prostor za kvalitetnu komunikaciju te preciznije definiranje područja moguće suradnje.

 
 
Aktivnosti Rokovi
Erasmus intenzivni jezični tečajevi (EILC) 01.02.2013.
Erasmus potvrda konzorciju za stručne prakse 08.03.2013.
Intenzivni programi (IP) 08.03.2013.
Mobilnost studenata i osoblja 08.03.2013.
Pripremni posjeti 11.01.2013.
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu