Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno uèenje > O Programu za cjeloživotno uèenje > Erasmus > Primjeri dobre prakse > Mobilnost osoblja u svrhu struènog usavršavanja > Procvat mobilnosti na Grafièkom fakultetu
 

dipl.ing. Ivana Žganjar

Visoko uèilište: Grafièki fakultet, Sveuèilište u Zagrebu

Ustanova domaæin: Sapienza University of Rome, Rim, Italija

Trajanje mobilnosti: 05. do 13.05. 2012.

U razdoblju od 5. do 13. svibnja 2012. godine boravila sam na sveuèilištu Sapienza University of Rome u svrhu struènog usavršavanja djelatnika zaposlenih u Uredu za meðunarodnu suradnju na tradicionalno organiziranom dogaðaju “Erasmus Staff Weeku“, u organizaciji temeljenoj na uspješnoj suradnji te osobnom kontaktu s Erasmus koordinatorom sveuèilišta Sapienza University of Rome prof. Lucianom Sasom. Prijavila sam se za “Erasmus Staff Week“ s ciljem razvoja suradnje izmeðu Visokih uèilišta  na podruèju razmjene studenata, nastavnika te administrativnog osoblja u okviru programa Erasmus, kao i moguæeg ostvarivanja partnerske suradnje na meðunarodnim projektima.

Kvaliteta organizacije dogaðaja lociranog na atraktivnoj destinaciji rezultirala je iskazanim velikim interesom kandidata te sam nakon selekcijskog postupka, na kojem sam odabrana za sudjelovanje istinski zahvalna na ovom višestruko korisnom iskustvu. Imala sam priliku upoznati nove kolege, razmijeniti iskustva u podruèju rada struke,  susresti kolege s kojima suraðujem te na taj naèin ojaèati komunikaciju, proširiti opseg Erasmus bilateralnih ugovora te dogovoriti  nove suradnje.

žganjar_STT_erasmus

Iskustva i aktivnosti ostvarene na inozemnoj instituciji veæ su rezultirali iskazanim interesom te prijavama na Erasmus natjeèaj za studentsku mobilnost u ak. god. 2013./2014., putem dogovorene suradnje za vrijeme boravka na Sapienza University of Rome. Važno je napomenuti i da je Sveuèilište domaæin iskazalo veliku srdaènost te otvorenost za buduæu suradnju, a temeljeno na dobroj dosadašnjoj reputaciji, prezentaciji te iskustvima sa Sveuèilištem u Zagrebu. Kao doprinos nastavku uspješne suradnje osobno sam održala prezentaciju Grafièkog fakulteta Sveuèilišta u Zagrebu te informirala o ostalim moguænostima za suradnju sa sastavnicama Sveuèilišta u Zagrebu.

Po povratku sa mobilnosti održana je prezentacija na Tribini za studente i djelatnike Grafièkog fakulteta, koji su detaljno upoznati s otvorenim moguænostima za suradnju s partnerskim institucijama, uz otvorenu moguænost informiranja putem Internet stranice Grafièkog fakulteta te osobno u Uredu za meðunarodnu suradnju.

Grafièki fakultet Sveuèilišta u Zagrebu podupire razvoj meðunarodne suradnje te ciljano djeluje na razvoj meðunarodnih odnosa s partnerskim ustanovama u svijetu, potièe mobilnost studenata, sveuèilišnih profesora i nenastavnoga osoblja te sudjelovanje u meðunarodnim programima i projektima s podruèja visokog obrazovanja. U posljednje tri akademske godine, primijeæen je porast mobilnosti nastavnog i administrativnog osoblja, koji je za razdoblje od 2009./2010. do 2012./2013. akademske godine iznosio stotinu i deset posto, a utvrðivanje motiva porasta takoðer je predmet istraživanja, koje je u tijeku.

U skladu s trendom poveæanja mobilnosti, izražen je porast interesa i mobilnosti i u okviru programa Erasmus za nastavno i administrativno osoblje.

U akademskoj godini 2011./2012. dvanaest je djelatnika Grafièkog fakulteta Sveuèilišta u Zagrebu boravilo na partnerskim institucijama u okviru postojeæih Erasmus bilateralnih ugovora. U akademskoj godini 2012./2013. petnaest od dvadeset i dvoje  prijavljenih djelatnika Grafièkog fakulteta Sveuèilišta u Zagrebu boravi/lo je na partnerskim institucijama u okviru programa Erasmus. Sukladno velikom interesu te ostvarenoj suradnji Erasmus bilateralni ugovori redovito se  obnavljaju te se u skladu s moguænostima partnerskih Institucija ostvaruje poveæanje mjesta za mobilnost nastavnog, administrativnog osoblja i studenata.

Na temelju iznesenih rezultata posjeta osoblja objašnjenje porasta mobilnosti te jaèanja meðunarodne suradnje u okviru programa Erasmus leži u steèenim iskustvima na partnerskim institucijama po povratku implementiranim u  nastavne metode uèenja podižuæi kvalitetu kolegija na višu razinu. Takoðer iz ovakvog oblika suradnje proizašle su smjernice za nova istraživanja, doktorske disertacije, otvorile su se moguænosti za nove znanstvene projekte, a znanstvenici kao ishod posjeta istièu moguænost osobnog razvoja.

Rezultat sudjelovanja u mobilnosti u okviru Erasmus programa, integracija je i distribucija ostvarenih rezultata, iskustava, implementacija meðunarodnih razvojnih trendova, uvoðenje novih kolegija sukladno strategiji i smjernicama održivog razvoja Grafièkog fakulteta Sveuèilišta u Zagrebu I dalje podržavajuæi tendenciju prepoznatljivosti i porasta mobilnosti, novih suradnji.

Smatram da razvoj ovakvog oblika meðunarodne aktivnosti predstavlja podršku internacionalizaciji Visokih uèilišta kroz ishode posjeta, u okviru kojeg se otvara prostor za kvalitetnu komunikaciju te preciznije definiranje podruèja moguæe suradnje.

 
 
Aktivnosti Rokovi
Erasmus intenzivni jezièni teèajevi (EILC) 01.02.2013.
Erasmus potvrda konzorciju za struène prakse 08.03.2013.
Intenzivni programi (IP) 08.03.2013.
Mobilnost studenata i osoblja 08.03.2013.
Pripremni posjeti 11.01.2013.
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu