Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno učenje > O Programu za cjeloživotno učenje > Comenius > Primjeri dobre prakse > Comenius školska partnerstva > The Games of Protein
 

Aktivnost: Multilateralno školsko partnerstvo

Ime projekta: The Games of Protein

Države partneri: Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Španjolska, Litva, Latvija, Francuska, Hrvatska

Trajanje projekta: Od 1. kolovoza 2010.  do 31. srpnja 2012. godine

Prijavitelj: II.gimnazija Osijek


II. gimnazija Osijek je zajedno s 10 škola iz raznih država Europske unije sudjelovala u dvogodišnjem projektu Comenius školskog partnerstva pod nazivom The Games of Protein, čiji rezultat su bili didaktički materijali za podučavanje o istraživanju gena. O ulozi škole u projektu, iskustvima, učincima i koristima sudjelovanja, razgovarali smo s voditeljicom projekta.

1.      Koji su osnovni ciljevi projekta?

Nakon dekodiranja ljudskog genoma u travnju 2003., počinje nova revolucija u istraživanju gena, proteina, tzv. proteomika. Dosadašnji rezultati istraživanja u proteomici puno obećavaju, posebno u medicini i to u terapiji karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.

Kako je tema projekta proteomika – znanost o istraživanju gena, cilj je bio osim upoznavanja drugih kultura i stranog jezika, zajednička izrada nastavnih modula za poučavanje proteomike te izrada didaktičkog materijala za poučavanje. Tijekom izvedbe projekta, učenici i nastavnici imali su mogućnost izvedbe ekperimenta elektroforeze, upoznavanje s labaratorijskim vježbama i opremom.

 2.      Što se radili unutar projekta (koje su bile aktivnosti)?

 Škole partneri na ovom projektu "Games of Protein", pristupili su izradi posebnih nastavnih modula za područje istraživanja gena - proteomike. Moduli sadržavaju teoriju i praktični dio, a izrađeni su kako na susretima nastavnika, tako i na susretima nastavnika i učenika, pri izvedbi eksperimenata. Moduli su prevedeni na materinje jezike škole sudionika tako da bi se mogli koristiti u školi na edukacijskim skupovima za nastavnike. Na taj način su se rezultati projekta mogli upotrijebiti izvan škola partnera.

Znanje stečeno na projektu omogućilo je školama formiranje stručnih skupina za proteomiku unutar svojih škola. Ono što posebno treba istaknuti je je izrada psebnog DVD na kojem se vide praktične vježbe izvedene tijekom projekta. Multimedijalni DVD sastoji se od protokola eksperimenta, video-digitalnih faza izvedbe projekta, kao i sve informacije o eksperimentima i područja proteomike.

3.      Možete li navesti neku od specifičnosti/zanimljivosti vašeg projekta?

Tijekom ovog projekta pristupili smo nečemu novom, a to je usavršavanje učenika mentora. Naime, za svaki skup učenika i nastavnika, pri izvedbi pokusa, iz škole partnera, dolšlo je po 2 učenika ranije i pripremali su se biti mentori pri izvedbi praktičnih vježbi svojim kolegama.

Tijekom izvedbe projekta, posebno na skupovima nastavnika i učenika, izvodili su se praktični pokusi iz područja proteomike. Na prvom skupu u Pforzheimu, određivala se molekularna masa GFP proteina elektroforezom, na drugom u Hamburgu in vitro genska ekspresija i struktura antigena-antitijela ovisno o okolišu, a u Granadi tema je bila purfikacija proteina iz proteinske kombinacija. Svi eksperimenti s naputcima izvedbe objedinjeni su na DVD, koji sadrži i module za poučavanje ovog dijela proteomike.

Projekt su snažno podržale kako farmaceutska industrija, tako i druge znanstvene institucije. Svi sudionici projekta nisu samo puno naučili o proteomici, nego i proširili svoje zanje stranog jezika i upoznali druge kulture.

 4.      Imate li neku poruku za svoje kolege/učenike? Zašto sudjelovati u ovakvim aktivnostima?

Comenius projekti su izvrsna prilika za nastavnike i učenika da nauče nešto novo, posebno kada se radi o dobro opremljenim školama i labaratorijama, što našim školama nedostaje. No, treba pomno planirati broj odlazaka, dobro pripremiti učenike i nastavnike, te primjenti naučeno u nastavi.

Galerija
 
 
 
Aktivnosti Rokovi
Individualna mobilnost učenika 03.12. 2012.
Stručno usavršavanje 16.01.2013.
30.04.2013.
17.09.2013.
Comenius asistenti/
Ugošćivanje Comenius asistenata
31.01.2013.
Comenius školska partnerstva 21.02.2013.
Regio partnerstva 21.02.2013.
Pripremni posjeti 11.1.2013.
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu