Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno učenje > O Programu za cjeloživotno učenje > Erasmus > Primjeri dobre prakse > Erasmus intenzivni jezični tečajevi
 

Martina (sudionica EILC-a iz Austrije): "EILC in Zagreb is the best language course I have ever experienced! I got to know nice people, travel and learn the basics of Croatian language which was helpful during my Erasmus in Croatia."

Prijavitelj: Croaticum, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, www.croaticum.hr

Trajanje tečaja: 3.9.2012.- 28.9.2012.

Kontakt osoba: dr.sc. Sanda Lucija Udier

 

Erasmus studenti koji odluče dio studija provesti u Hrvatskoj, ali i Comenius i Grundtvig asistenti,  imaju mogućnost učiti hrvatski jezik kao pripremu za boravak na mobilnosti. Croaticum - Centar za hrvatski kao drugi i strani jezik već niz godina u okviru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izvodi različite tečajeve hrvatskoga jezika i koristi svaku prigodu da proširi svoju ponudu. O motivaciji za organizaciju Erasmus intenzivnih jezičnih tečajeva razgovarali smo s koordinatoricom projekta. 


1. Zašto se Croaticum prijavio za organizaciju  Erasmus intenzivnog jezičnog tečaja?

Naša ambicija je izvoditi što više tečajeva za studente Sveučilišta u Zagrebu zbog toga što je program Croaticuma zbog svog akademskog karaktera najprimjereniji studentima. Rado smo  proširili svoju ponudu na EILC tečaj jer smo u njemu prepoznali tečaj koji je potencijalno jako koristan za studente, što se pokazalo točnim.

2. Kako izgleda nastava EILC tečaja?

 

era_pic_5

 

Tečaj traje 4 tjedna, a sastoji se od jezične nastave, predavanja o hrvatskoj kulturi i različitim kulturnim sadržajima. Specifičnost EILC tečaja je što polaznici nemaju nikakvo predznanje hrvatskog jezika i nisu studenti jezika (filolozi). Podijelili smo ih u grupe prema materinjem jeziku – u jednoj grupi su bili govornici slavenskih jezika koji u početku brže i lakše uče od ostalih polaznika. Na EILC tečaju uložili smo puno truda u stvaranje kohezije među polaznicima i u organizaciju društvenog života kako bi polaznici dobili ne samo znanje o jeziku i kulturi, nego i novi društveni kontekst u kojem će provesti cijeli semestar. 

3. Jesu li polaznici zadovoljni stečenim znanjem i kako se snalaze s hrvatskim jezikom tijekom boravka na Erasmusu u RH?

Prema povratnim informacijama koje smo dobili  od polaznika bili su iznimno zadovoljni onim što su naučili, ali istodobno i svjesni kako im treba još puno rada da bi tečno progovorili hrvatskim jezikom. Osnovno znanje pomaže im u snalaženju  u svakodnevnim situacijama u životu u Hrvatskoj (komunikacija s fakultetskim službama, Studentskim centrom i studentskim domovima, menza, kupovina i prijevoz, pošta,  i slično).

4. Možete nam navesti neku anegdotu s EILC tečaja?

Studenti Croaticuma uvijek su zanimljivi i s njima ima uvijek puno anegdota kojima se smijemo na nastavi i izvan nje. Zadnje što smo čuli bilo je da su studenti profesorici koja im je dala diktat rekli da je diktatorica! Kad smo učili hranu, Carlos, student iz Španjolske, na kojemu je bio red za čitanje zadatka, pročitao je: Ja jedem haha (pisalo je jaja što se na  španjolskom čita haha).  I tako smo se svi od srca nasmijali.

5. Što biste istaknuli kao najveću vrijednost EILC-a?

Kao prvo,  za studente vrijednost je što EILC predstavlja jednomjesečnu pripremu za studij u Hrvatskoj tijekom koje ovladavaju osnovama jezika, kulture i svakodnevnoga života u Hrvatskoj, upoznaju se s načinom stanovanja i studiranja u Hrvatskoj, stječu krug prijatelja i poznanika koji su u istoj situaciji. Drugo, velika vrijednost EILC-a je u tome što omogućuje učenje  hrvatskog jezika stranim studentima koji ga inače nikada ne bi učili. Hrvatska je mala zemlja, a hrvatski jezik manje poznati jezik, stoga je dragocjena svaka mogućnost njegove popularizacije i promocije.  

Pogledajte video: EILC na Hrvatskoj radioteleviziji

 

Galerija
 
 
 
Aktivnosti Rokovi
Erasmus intenzivni jezični tečajevi (EILC) 01.02.2013.
Erasmus potvrda konzorciju za stručne prakse 08.03.2013.
Intenzivni programi (IP) 08.03.2013.
Mobilnost studenata i osoblja 08.03.2013.
Pripremni posjeti 11.01.2013.
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu