Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno učenje > O Programu za cjeloživotno učenje > Erasmus > Primjeri dobre prakse > Mobilnost studenata - stručna praksa > Praksom do prvog radnog i životnog iskustva
 

Ante Musić

Matično visoko učilište: Ekonomski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku

Ustanova domaćin: Adamsoft d.o.o., Celje, Slovenija 

Trajanje: siječanj – travanj 2011.

 era_pic_8

 

Ante je nakon uspješnog i zanimljivog boravka na aktivnosti Erasmus stručna praksa s nama podijelio svoja iskustva i dojmove. Pročitajte kako mu je bilo!

1. Zašto ste se odlučili za Erasmus stručnu praksu?

Želio sam maksimalno iskoristiti sve mogućnosti koje studiranje pruža, a kako u sklopu studija nemamo obaveznu praksu, kao što je uobičajeno u ostalim zemljama EU, shvatio sam da je to izvrsna prilika za stjecanje prvog relevantnog radnog iskustva kojeg studenti  uglavnom nemaju, a poslodavci traže. Uz to, volim putovati i upoznavati druge kulture i nacije tako da sam zapravo Erasmus praksom spojio ugodno s korisnim.

Sve je krenulo tako da sam se najprije prijavio na Erasmus natječaj pri Sveučilištu u Osijeku,  onda sam tražio praksu i tek  nakon pronalaska sam dobio financijsku potporu. 

 2. Kako ste pronašli poduzeće? 

Moja prvotna želja je bila otići negdje u Njemačku, Austriju ili u Skandinaviju, no zbog jezika nisam uspio naći odgovarajući posao jer su većinom tražili izvrsno poznavanje njemačkog jezika. Poduzeće sam  pronašao upravo na stranicama Agencije za mobilnost i programe EU* - kontaktirao sam tvrtku Adamsoft d.o.o. i u roku par dana dogovorio praksu. Iako je susjedna zemlja, Slovenija se pokazala odličnim izborom jer sam radio za regionalno tržište i trebao im je baš netko iz Hrvatske.

Nakon što sam dogovorio praksu, poduzeće Adamsoft, Erasmus koordinatorica sa Sveučilišta u Osijeku i ja sklopili smo Training Agreement koji definira aktivnosti u poduzeću, ishode učenja i sl. Financijska potpora je iznosila oko 380 EUR mjesečno. 

3. Čime se bavilo poduzeće u kojem ste bili na stručnoj praksi i koji su bili vaši zadaci? 

Adamsoft d.o.o. je informatička tvrtka koja se bavi prodajom i održavanjem ERP sustava,  razvojem tehnologije Near Field Communication (NFC) za mobilne uređaje i izrađuje aplikacije za poduzeća.  Moji su zadaci bili kontaktiranje poduzeća u Hrvatskoj i predstavljanje aplikacija i usluga, dogovaranje sastanaka te sudjelovanje na sastancima. Uspješno sam  realizirao testiranje aplikacija u nekoliko tvrtki. Sudjelovao sam na izradi brošura i plakata za predstavljanje na dva sajma i imao priliku biti izlagač na Promo Expo sajmu u Milanu te na globalnoj konferenciji NFC tehnologije (WIMA 2011) u Monaku.

4. Možete li izdvojiti neku ideju, prijedlog ili inicijativu koju ste dali poslodavcu, a koja je imala učinak na poduzeće (npr. na učinkovitost, radnu atmosferu, novitet, itd.)?

Radna atmosfera je bila iznimno ugodna, gotovo obiteljska jer je poduzeće jako malo. Prilikom planiranja predstavljanja poduzeća na spomenutim sajmovima, ravnopravno sam iznosio svoje ideje o izgledu štanda, plakata itd., te sam velikim dijelom samostalno osmislio i dizajnirao plakate za te sajmove. Također sam, u dogovoru s menadžerom, sudjelovao u postavljanju cijena usluga za regionalno tržište.

5. Uz Erasmus financijsku potporu koju ste dobili od Sveučilišta u Osijeku, na koji Vam je način poduzeće pomoglo ? 

Uz pomoć poduzeća našao sam smještaj u đačkom domu u Celju, a financirao sam ga uz pomoć Erasmus stipendije. Pomogli su mi oko prijave boravka i ostvarenja prava na studentsku prehranu kao Erasmus student na razmjeni - u Sloveniji studenti imaju pravo na 2 obroka dnevno po vrlo povoljnim cijenama. Prilikom puta u Milano dobio sam džeparac od poduzeća, a za vrijeme konferencije u Monaku poduzeće je također podmirilo sve troškove. Ova dva poslovna putovanja smatram i svojevrsnim izletima!

6. Na koji ste način profitirali od stručne prakse u inozemstvu?

U svakom slučaju to je pozitivno iskustvo koje mi je uvelike pomoglo u traženju posla nakon diplome jer stručna praksa, pogotovo međunarodna, sjajno izgleda u životopisu i izdvaja me od ostalih kandidata što su mi poslodavci otvoreno priznali na razgovoru. Moj osobni profit je u tome što sam upoznao jednu novu zemlju, oslobodio se predrasuda, uspostavio  poslovne kontakte  te stekao nove prijatelje  iz cijele Europe budući da u Sloveniji ima jako puno Erasmus studenata. 

7. Koje prednosti smatrate da imate u odnosu na one studente koji nemaju iskustvo stručne prakse u inozemstvu?

Definitivna prednost je u tome što nakon Erasmus stručne prakse ipak imam relevantno radno iskustvo i to u jednoj stranoj zemlji  što me za razliku od velike većine mojih kolega izdvaja iz mase prijava za bilo koje radno mjesto u struci. Uz to, takvo iskustvo stvara poslodavcu pozitivnu sliku o meni kao kandidatu s radnim navikama.

8. Je li Vam iskustvo stručne prakse pomoglo pri traženju posla? 

Apsolutno da. Iako je proces traženja posla bio dug i težak, s obzirom na stanje u zemlji i krizu, konačno sam našao posao u struci kao pripravnik u INA-i. Na temelju dosadašnjeg radnog iskustva bio sam konkuretniji.

9. Što biste savjetovali studentima  koji razmišljaju o odlasku na Erasmus stručnu praksu?

Svim studentima bih savjetovao da definitivno iskoriste mogućnost odlaska na Erasmus stručnu praksu jer stječu prednost prilikom traženja posla i toliko traženo i bitno radno iskustvo, nove prijatelje, upoznaju jedno novo društvo i šire svoje poglede na svijet. Žao mi je što nisam otišao studirati negdje u inozemstvo na jedan semestar jer sve su to iskustva koja puno znače kasnije u životu. Naši studenti su još dosta zatvoreni unutar granica vlastitog grada i države, a trebali bi se bolje upoznati s mogućnostima koje im se pružaju tijekom studija. 

 

* AMPEU više ne objavljuje ponude poduzeća na svojim stranicama već iste prosljeđuje visokim učilištima.

 
 
Aktivnosti Rokovi
Erasmus intenzivni jezični tečajevi (EILC) 01.02.2013.
Erasmus potvrda konzorciju za stručne prakse 08.03.2013.
Intenzivni programi (IP) 08.03.2013.
Mobilnost studenata i osoblja 08.03.2013.
Pripremni posjeti 11.01.2013.
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu