Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno učenje > O Programu za cjeloživotno učenje > Erasmus > Erasmus povelja za visoko obrazovanje (ECHE)
 
Erasmus sveučilišna povelja (Erasmus University Charter EUC) 

Erasmus sveučilišna povelja je dokument u kojem su određena temeljna načela sudjelovanja u aktivnostima u okviru programa Erasmus. Sva visoka učilišta koja žele sudjelovati u aktivnostima programa Erasmus moraju biti nositelji važeće Erasmus sveučilišne povelje. Ovo pravilo ne odnosi se na ustanove/tvrtke koje primaju studente na stručnu praksu odnosno nastavno/ nenastavno osoblje s visokih učilišta na stručno usavršavanje.

 

Postoje tri vrste Erasmus sveučilišne povelje:

1. Standard Erasmus University Charter koja je preduvjet za sudjelovanje u sljedećim aktivnostima:

  • mobilnost studenata u svrhu studijskog boravka
  • mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja
  • pripremni posjeti
  • Erasmus intenzivni jezični tečajevi
  • intenzivni programi
  • multilateralni projekti
  • mreže
  • popratne mjere

2. Extended Erasmus University Charter - vrijedi samo za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse

3. Extended Erasmus University Charter - vrijedi za sve aktivnosti u okviru programa Erasmus (preporuka)

 

Postupak prijave za Erasmus sveučilišnu povelju

Postupak dodjele Erasmus sveučilišne povelje u nadležnosti je Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu smještene u Bruxellesu. 

Erasmus sveučilišna povelja dodjeljuje se za cijelo razdoblje trajanja Programa za cjeloživotno učenje do 2013./2014. godine. U slučaju da se utvrdi da neko visoko učilište ne poštuje načela iz Erasmus sveučilišne povelje koja im je dodijeljena, ista joj se može oduzeti.

Napomena: Sva visoka učilišta kojima je odobrena Erasmus sveučilišna povelja dužna su na vlastitim mrežnim stranicama objaviti Erasmus Policy Statement, što je sastavni dio, kako prijave, tako i dodijeljene Erasmus sveučilišne povelje.

Popis visokih učilišta iz Republike Hrvatske kojima je dodijeljena Erasmus povelja za visoko obrazovanje

 

NOVI PROGRAM

 

Od 2014. godine kreće novi program pod nazivom Erasmus+.

Visokim učilištima će za sudjelovanje u programu Erasmus za sve (Erasmus for all), budućem programu za obrazovanje, usavršavanje i mlade koji počinje u akad.god. 2014./2015., biti potrebna nova Erasmus povelja za visoko obrazovanje (Erasmus Charter for Higher Education (ECHE)).

Rok za prijavu je 15.svibnja 2013. Više informacija o postupku prijave možete pronaći na mrežnim stranicama Izvršne agencije

Program Erasmus+ pruža potporu europskom planu modernizacije i internacionalizacije na području visokog obrazovanja. Prijavljujući se za i potpisujući novu Povelju, visoko učilište potvrđuje da je odluka o sudjelovanju u programu Erasmus+ dio vlastite strategije modernizacije i internacionalizacije. Ova strategija naglašava važnost mobilnosti studenata i osoblja i sudjelovanja u međunarodnim projektima suradnje kako bi se unaprijedila kvaliteta programa visokog obrazovanja i studentskog iskustva.

Program Erasmus+ usmjeren je posebice na jačanje kvalitete mobilnosti studenata i osoblja i nadzor institucija koje ih provode. Nova će Povelja biti valjana za cijelo razdoblje od 2014. do 2020. godine te će zamijeniti sadašnju Erasmus sveučilišnu povelju koja završava s akademskom godinom 2013./2014.

Sva visoka učilišta ispunjavaju prijavni obrazac koji će se koristiti za odabir i/ili nadzor usklađenosti visokog učilišta s Poveljom u tijeku razdoblja trajanja cijelog Programa. 

Međuinstitucijski sporazumi u novom Programu Erasmus+

Što se pak međuinstitucijskih sporazuma tiče, minimalne stavke su također revidirane ne bi li bolje odražavale nove ciljeve budućeg Programa koji nastoji ojačati učinak na individualnoj, institucionalnoj i sustavnoj razini. Novi model sporazuma objavljen u srpnju 2013. ostavlja dovoljno vremena visokim učilištima da ih potpišu s budućim partnerima prije prvog natječaja koji se planira objaviti u listopadu/studenom 2013. godine. Preuzimanje modela sporazuma moguće je ovdje.

Ovaj model međuinstitucijskog sporazuma visoka učilišta koriste pri sklapanju sporazuma sa partnerskim učilištima iz programskih zemalja (članice EU, Island, Norveška, Lihtenštajn, Švicarska, Makedonija, Turska). Novi program razlikuje programske i partnerske zemlje - programske zemlje je termin koji se koristi za zemlje sudionice u Programu Erasmus+, dok će se termin partnerske zemlje koristiti za tzv. treće zemlje. Model sporazuma koristit će se tokom svih akad. godina novog programa (od 2014./2015. do 2020./2021.).  Moguće je da sporazum potpiše više od dvije ustanove.

Visoka učilišta iz zemalja koje ne sudjeluju u Programu neće se prijavljivati za novu Povelju. No, minimalne stavke međuinstitucijskih sporazuma bit će detaljnije objašnjene u usporedbi s onima za mobilnosti unutar EU kako bi uključile većinu uvjeta Povelje. Model ugovora za tzv. partnerske zemlje se očekuje uskoro.

 

 Ažurirano: 09.012.2013.

 

 

 
 
Aktivnosti Rokovi
Erasmus intenzivni jezični tečajevi (EILC) 01.02.2013.
Erasmus potvrda konzorciju za stručne prakse 08.03.2013.
Intenzivni programi (IP) 08.03.2013.
Mobilnost studenata i osoblja 08.03.2013.
Pripremni posjeti 11.01.2013.
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu