Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno uèenje > O Programu za cjeloživotno uèenje > Erasmus > Erasmus povelja za visoko obrazovanje (ECHE)
 
Erasmus sveuèilišna povelja (Erasmus University Charter – EUC) 

Erasmus sveuèilišna povelja je dokument u kojem su odreðena temeljna naèela sudjelovanja u aktivnostima u okviru programa Erasmus. Sva visoka uèilišta koja žele sudjelovati u aktivnostima programa Erasmus moraju biti nositelji važeæe Erasmus sveuèilišne povelje. Ovo pravilo ne odnosi se na ustanove/tvrtke koje primaju studente na struènu praksu odnosno nastavno/ nenastavno osoblje s visokih uèilišta na struèno usavršavanje.

 

Postoje tri vrste Erasmus sveuèilišne povelje:

1. Standard Erasmus University Charter koja je preduvjet za sudjelovanje u sljedeæim aktivnostima:

  • mobilnost studenata u svrhu studijskog boravka
  • mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja
  • pripremni posjeti
  • Erasmus intenzivni jezièni teèajevi
  • intenzivni programi
  • multilateralni projekti
  • mreže
  • popratne mjere

2. Extended Erasmus University Charter - vrijedi samo za mobilnost studenata u svrhu struène prakse

3. Extended Erasmus University Charter - vrijedi za sve aktivnosti u okviru programa Erasmus (preporuka)

 

Postupak prijave za Erasmus sveuèilišnu povelju

Postupak dodjele Erasmus sveuèilišne povelje u nadležnosti je Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu smještene u Bruxellesu. 

Erasmus sveuèilišna povelja dodjeljuje se za cijelo razdoblje trajanja Programa za cjeloživotno uèenje do 2013./2014. godine. U sluèaju da se utvrdi da neko visoko uèilište ne poštuje naèela iz Erasmus sveuèilišne povelje koja im je dodijeljena, ista joj se može oduzeti.

Napomena: Sva visoka uèilišta kojima je odobrena Erasmus sveuèilišna povelja dužna su na vlastitim mrežnim stranicama objaviti Erasmus Policy Statement, što je sastavni dio, kako prijave, tako i dodijeljene Erasmus sveuèilišne povelje.

Popis visokih uèilišta iz Republike Hrvatske kojima je dodijeljena Erasmus povelja za visoko obrazovanje

 

NOVI PROGRAM

 

Od 2014. godine kreæe novi program pod nazivom Erasmus+.

Visokim uèilištima æe za sudjelovanje u programu Erasmus za sve (Erasmus for all), buduæem programu za obrazovanje, usavršavanje i mlade koji poèinje u akad.god. 2014./2015., biti potrebna nova Erasmus povelja za visoko obrazovanje (Erasmus Charter for Higher Education (ECHE)).

Rok za prijavu je 15.svibnja 2013. Više informacija o postupku prijave možete pronaæi na mrežnim stranicama Izvršne agencije

Program Erasmus+ pruža potporu europskom planu modernizacije i internacionalizacije na podruèju visokog obrazovanja. Prijavljujuæi se za i potpisujuæi novu Povelju, visoko uèilište potvrðuje da je odluka o sudjelovanju u programu Erasmus+ dio vlastite strategije modernizacije i internacionalizacije. Ova strategija naglašava važnost mobilnosti studenata i osoblja i sudjelovanja u meðunarodnim projektima suradnje kako bi se unaprijedila kvaliteta programa visokog obrazovanja i studentskog iskustva.

Program Erasmus+ usmjeren je posebice na jaèanje kvalitete mobilnosti studenata i osoblja i nadzor institucija koje ih provode. Nova æe Povelja biti valjana za cijelo razdoblje od 2014. do 2020. godine te æe zamijeniti sadašnju Erasmus sveuèilišnu povelju koja završava s akademskom godinom 2013./2014.

Sva visoka uèilišta ispunjavaju prijavni obrazac koji æe se koristiti za odabir i/ili nadzor usklaðenosti visokog uèilišta s Poveljom u tijeku razdoblja trajanja cijelog Programa. 

Meðuinstitucijski sporazumi u novom Programu Erasmus+

Što se pak meðuinstitucijskih sporazuma tièe, minimalne stavke su takoðer revidirane ne bi li bolje odražavale nove ciljeve buduæeg Programa koji nastoji ojaèati uèinak na individualnoj, institucionalnoj i sustavnoj razini. Novi model sporazuma objavljen u srpnju 2013. ostavlja dovoljno vremena visokim uèilištima da ih potpišu s buduæim partnerima prije prvog natjeèaja koji se planira objaviti u listopadu/studenom 2013. godine. Preuzimanje modela sporazuma moguæe je ovdje.

Ovaj model meðuinstitucijskog sporazuma visoka uèilišta koriste pri sklapanju sporazuma sa partnerskim uèilištima iz programskih zemalja (èlanice EU, Island, Norveška, Lihtenštajn, Švicarska, Makedonija, Turska). Novi program razlikuje programske i partnerske zemlje - programske zemlje je termin koji se koristi za zemlje sudionice u Programu Erasmus+, dok æe se termin partnerske zemlje koristiti za tzv. treæe zemlje. Model sporazuma koristit æe se tokom svih akad. godina novog programa (od 2014./2015. do 2020./2021.).  Moguæe je da sporazum potpiše više od dvije ustanove.

Visoka uèilišta iz zemalja koje ne sudjeluju u Programu neæe se prijavljivati za novu Povelju. No, minimalne stavke meðuinstitucijskih sporazuma bit æe detaljnije objašnjene u usporedbi s onima za mobilnosti unutar EU kako bi ukljuèile veæinu uvjeta Povelje. Model ugovora za tzv. partnerske zemlje se oèekuje uskoro.

 

 Ažurirano: 09.012.2013.

 

 

 
 
Aktivnosti Rokovi
Erasmus intenzivni jezièni teèajevi (EILC) 01.02.2013.
Erasmus potvrda konzorciju za struène prakse 08.03.2013.
Intenzivni programi (IP) 08.03.2013.
Mobilnost studenata i osoblja 08.03.2013.
Pripremni posjeti 11.01.2013.
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu