Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno uèenje > O Programu za cjeloživotno uèenje > eTwinning > eTwinning moguænosti > Mobilnost > Radionica profesionalnog usavršavanja u Sofiji
 
Osvrt na eTwinning radionicu profesionalnog usavršavanja u Sofiji 

eTwinning mobilnost podrazumijeva odlazak na aktivnosti u organizaciji eTwinning Središnje službe za podršku i Nacionalne službe za podršku u neku od zemalja koje sudjeluju u Programu za cjeloživotno uèenje.

eTwinning radionica profesionalnog usavršavanja u Sofiji

„Dobra pedagoška praksa za razvoj kljuènih kompetencija“

 

Napisala: mr. Nataša Ljubiæ Klemše, uèiteljica savjetnica

Uredila: Ana Kunoviæ, struèna savjetnica (AMPEU)

 

eTwinning zajednica europskih škola i djeèjih vrtiæa nudi moguænost eTwinning mobilnosti za uèitelje i odgajatelje iz Hrvatske. eTwinning mobilnost podrazumijeva odlazak na aktivnosti u organizaciji eTwinning Središnje službe za podršku i Nacionalne službe za podršku u neku od zemalja koje sudjeluju u Programu za cjeloživotno uèenje.

 

Prošli sam mjesec sudjelovala na radionici profesionalnog usavršavanja Dobra pedagoška praksa za razvoj kljuènih kompetencija u Sofiji u Bugarskoj. Na natjeèaj sam se prijavila preko Agencije za mobilnost i programe EU te su mi  odobrena bespovratna sredstva za realizaciju aktivnosti. Osim mene, na radionici je sudjelovala i Silvija Popoviæ, odgajateljica Djeèjeg vrtiæa Šarena loptica iz Zagreba.

Radionica profesionalnog usavršavanja je organizirana od strane Bugarske nacionalne agencije, u razdoblju od 25. do 28. travnja 2013. Sudjelovalo je 103 sudionika iz 24 države Europe, a sadržaji su se odvijali paralelno na tri strana jezika: engleskom, njemaèkom i francuskom jeziku.

Cilj radionice bio je predstaviti najnovije spoznaje o utjecaju eTwinninga na razvoj kljuènih kompetencija pouèavatelja i pouèavanih, uz primjenu i upotrebu novih obrazovnih tehnologija. Aktivnosti su se odvijale u vrlo profesionalnom, ugodnom i motivirajuæem okruženju. Sudionici su bili u moguænosti aktivno sudjelovati u svim sadržajima, imajuæi priliku birati sadržaje, radionice i suradnike u skladu s jezikom (engleski, njemaèki, francuski) ili sklonošæu i interesima ka odreðenim temama i afinitetima. Omjer radnih, društvenih i neformalnih aktivnosti bio je vrlo dobro izbalansiran; sudionici su bili povezani i aktivni u svim sadržajima. Iznimna je bila neposredna suradnja sudionika koji su svakodnevno imali priliku zajedno raditi i planirati buduæe projekte.

Na održanim radionicama, sudionici poèetnici su bili upoznati s prvim koracima u eTwinningu, povezanosti eTwinninga i Comenius bilateralnog i multilateralnog partnerstva i Europskoj godini graðana 2013. Na radionicama je takoðer bilo govora o prezentacijama 21. stoljeæa te o užitku eTwinninga u uèenju stranog jezika. Uslijedile su aktivnosti traženja projektnih partnera. Po završetku dnevnih i radnih aktivnosti organizatori su nam pripremili gala veèeru u živopisnom restoranu „Veselo selo“ gdje nam je uprilièena tradicionalna bugarska veèera s bugarskim specijalitetima koji su vrlo slièni našima. Treæeg radnog dana uslijedila je prezentacija aktivnosti traženja projektnih partnera. Zapoèeto je i/ili planirano na desetak novih eTwinning projekata èime je opravdan sam smisao usavršavanja i meðusobne suradnje. Tijekom radionice govorilo se i o suvremenim online alatima neophodnima za suradnju u eTwinning svijetu, prikazani su video sadržaji/video lessons, a takoðer su prikazani primjeri dobre prakse upotrebe novih tehnologija u vrtiæima i osnovnim školama. Uslijedila je sveèanost završnog govora i zatvaranja konferencije. U poslijepodnevnim i veèernjim satima bio je organiziran obilazak grada Sofije uz struèno vodstvo. U troipol satnoj šetnji osebujnim gradom bili smo upoznati s mnoštvom njegovih posebnosti istaknutih motom „Raste, a ne stari!“, iskazanih u vjerskoj toleranciji, ljudskom zajedništvu i poštovanju te raznolikosti kao posebnoj vrednoti.

Za pohvaliti je organizatore Aktivnosti koji su bili uvijek dostupni. Dostatno i na vrijeme, a prije provoðenja Aktivnosti, organizatori su  sudionike detaljno upoznali sa sadržajima, smještajem, moguænostima dolaska do smještajnog prostora i ostalim informacijama potrebnima za dolazak u mjesto održavanja Aktivnosti.

Svi sudionici Aktivnosti su bili vrlo aktivni i motivirani, kako na uvodnim sadržajima, tako i na radionicama i neformalnim druženjima u kojima smo direktno meðusobno komunicirali, izmjenjivali iskustva, dogovarali i planirali buduæe projekte meðunarodne suradnje.

Ujedno, bila mi je ovo i prva i prava prilika za neposredan razgovor ne samo s mojim sustruènjacima, veæ i s odgajateljima drugih zemalja Europe koji brinu o ranom razvoju djeteta, buduæeg uèenika, što smatram iznimnim iskustvom jer razgovarati s njima, èuti njihova iskustva, èuti njihova razmišljanja te dogovarati buduæe projekte koji su logièan i poželjan nastavak onih iz predškolskog doba djece i uèenika je zaista iznimno, ali i dogaðanje koje bi trebalo postati uobièajena praksa!

Hvala našoj Agenciji za mobilnost i programe EU i našoj NSS Dunji Babiæ na profesionalnosti i pomoæi te podršci jer s korisnicima dogovara sve detalje, usmjerava, prati i pomaže u svakom dijelu realizacije aktivnosti.

Galerija
 
 
 
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu