Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno učenje > O Programu za cjeloživotno učenje > eTwinning > eTwinning mogućnosti > Mobilnost > Radionica profesionalnog usavršavanja u Sofiji
 
Osvrt na eTwinning radionicu profesionalnog usavršavanja u Sofiji 

eTwinning mobilnost podrazumijeva odlazak na aktivnosti u organizaciji eTwinning Središnje službe za podršku i Nacionalne službe za podršku u neku od zemalja koje sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje.

eTwinning radionica profesionalnog usavršavanja u Sofiji

„Dobra pedagoška praksa za razvoj ključnih kompetencija“

 

Napisala: mr. Nataša Ljubić Klemše, učiteljica savjetnica

Uredila: Ana Kunović, stručna savjetnica (AMPEU)

 

eTwinning zajednica europskih škola i dječjih vrtića nudi mogućnost eTwinning mobilnosti za učitelje i odgajatelje iz Hrvatske. eTwinning mobilnost podrazumijeva odlazak na aktivnosti u organizaciji eTwinning Središnje službe za podršku i Nacionalne službe za podršku u neku od zemalja koje sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje.

 

Prošli sam mjesec sudjelovala na radionici profesionalnog usavršavanja Dobra pedagoška praksa za razvoj ključnih kompetencija u Sofiji u Bugarskoj. Na natječaj sam se prijavila preko Agencije za mobilnost i programe EU te su mi  odobrena bespovratna sredstva za realizaciju aktivnosti. Osim mene, na radionici je sudjelovala i Silvija Popović, odgajateljica Dječjeg vrtića Šarena loptica iz Zagreba.

Radionica profesionalnog usavršavanja je organizirana od strane Bugarske nacionalne agencije, u razdoblju od 25. do 28. travnja 2013. Sudjelovalo je 103 sudionika iz 24 države Europe, a sadržaji su se odvijali paralelno na tri strana jezika: engleskom, njemačkom i francuskom jeziku.

Cilj radionice bio je predstaviti najnovije spoznaje o utjecaju eTwinninga na razvoj ključnih kompetencija poučavatelja i poučavanih, uz primjenu i upotrebu novih obrazovnih tehnologija. Aktivnosti su se odvijale u vrlo profesionalnom, ugodnom i motivirajućem okruženju. Sudionici su bili u mogućnosti aktivno sudjelovati u svim sadržajima, imajući priliku birati sadržaje, radionice i suradnike u skladu s jezikom (engleski, njemački, francuski) ili sklonošću i interesima ka određenim temama i afinitetima. Omjer radnih, društvenih i neformalnih aktivnosti bio je vrlo dobro izbalansiran; sudionici su bili povezani i aktivni u svim sadržajima. Iznimna je bila neposredna suradnja sudionika koji su svakodnevno imali priliku zajedno raditi i planirati buduće projekte.

Na održanim radionicama, sudionici početnici su bili upoznati s prvim koracima u eTwinningu, povezanosti eTwinninga i Comenius bilateralnog i multilateralnog partnerstva i Europskoj godini građana 2013. Na radionicama je također bilo govora o prezentacijama 21. stoljeća te o užitku eTwinninga u učenju stranog jezika. Uslijedile su aktivnosti traženja projektnih partnera. Po završetku dnevnih i radnih aktivnosti organizatori su nam pripremili gala večeru u živopisnom restoranu „Veselo selo“ gdje nam je upriličena tradicionalna bugarska večera s bugarskim specijalitetima koji su vrlo slični našima. Trećeg radnog dana uslijedila je prezentacija aktivnosti traženja projektnih partnera. Započeto je i/ili planirano na desetak novih eTwinning projekata čime je opravdan sam smisao usavršavanja i međusobne suradnje. Tijekom radionice govorilo se i o suvremenim online alatima neophodnima za suradnju u eTwinning svijetu, prikazani su video sadržaji/video lessons, a također su prikazani primjeri dobre prakse upotrebe novih tehnologija u vrtićima i osnovnim školama. Uslijedila je svečanost završnog govora i zatvaranja konferencije. U poslijepodnevnim i večernjim satima bio je organiziran obilazak grada Sofije uz stručno vodstvo. U troipol satnoj šetnji osebujnim gradom bili smo upoznati s mnoštvom njegovih posebnosti istaknutih motom „Raste, a ne stari!“, iskazanih u vjerskoj toleranciji, ljudskom zajedništvu i poštovanju te raznolikosti kao posebnoj vrednoti.

Za pohvaliti je organizatore Aktivnosti koji su bili uvijek dostupni. Dostatno i na vrijeme, a prije provođenja Aktivnosti, organizatori su  sudionike detaljno upoznali sa sadržajima, smještajem, mogućnostima dolaska do smještajnog prostora i ostalim informacijama potrebnima za dolazak u mjesto održavanja Aktivnosti.

Svi sudionici Aktivnosti su bili vrlo aktivni i motivirani, kako na uvodnim sadržajima, tako i na radionicama i neformalnim druženjima u kojima smo direktno međusobno komunicirali, izmjenjivali iskustva, dogovarali i planirali buduće projekte međunarodne suradnje.

Ujedno, bila mi je ovo i prva i prava prilika za neposredan razgovor ne samo s mojim sustručnjacima, već i s odgajateljima drugih zemalja Europe koji brinu o ranom razvoju djeteta, budućeg učenika, što smatram iznimnim iskustvom jer razgovarati s njima, čuti njihova iskustva, čuti njihova razmišljanja te dogovarati buduće projekte koji su logičan i poželjan nastavak onih iz predškolskog doba djece i učenika je zaista iznimno, ali i događanje koje bi trebalo postati uobičajena praksa!

Hvala našoj Agenciji za mobilnost i programe EU i našoj NSS Dunji Babić na profesionalnosti i pomoći te podršci jer s korisnicima dogovara sve detalje, usmjerava, prati i pomaže u svakom dijelu realizacije aktivnosti.

Galerija
 
 
 
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu