Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno učenje > O Programu za cjeloživotno učenje > Comenius > Primjeri dobre prakse > Comenius asistenti > Asistentura u Španjolskoj
 

Aktivnost: Comenius asistenti

Država održavanja aktivnosti: Španjolska

Mjesto održavanja aktivnosti: škola Leon, Colegio Concertado Divina Pastora

Trajanje aktivnosti: 9 mjeseci


1. Kako se odvijala asistentura (koje su bile aktivnosti)?

U devet mjeseci koliko sam provela u Colegio Divina Pastora u Leonu imala sam prilike sudjelovati u nastavi predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odjeljenja. Bila sam u stalnom kontaktu s učenicima navedenih dobnih skupina i prihvaćena kao ravnopravni član školskog osoblja.

Bila sam uključena u satove engleskog kao drugog jezika te likovne, glazbene i tjelesne kulture, a jednom tjedno držala sam konverzacijske sate engleskog za profesore. Kroz nastavu sam imala priliku surađivati s mnogo profesora i promatrati postupke i aktivnosti koje koriste u nastavi. Upoznala sam se s uporabom novih tehnologija u nastavi kao što je i 'smart board' program za 'pametne ploče'.

Također sam sudjelovala u različitim školskim aktivnostima indirektno (kroz pripremanje učenika za nastupe, kao pratnja na izletima) i direktno (kao izlagač ili jedan od organizatora). Bila sam uključena u eTwinning projekt 'Mitovi i heroji' koji se provodio u pojedinim razredima srednje škole, a i sudjelovala sam u organizaciji Dana Europe u školi. U nastavi sam koristila svaku priliku da učenicima govorim o Hrvatskoj i učim ih jednostavnije fraze i pjesmice. U slobodno vrijeme sam učila španjolski jezik i usavršavala svoje postojeće znanje engleskog jezika.

2. Na koji način je asistentura utjecala na Vaš osobni i profesionalni razvoj?

Unutar mojeg Comenius projekta nastojala sam se maksimalno upoznati sa španjolskim sustavom obrazovanja, običajima i kulturom, stjecati iskustvo rada u nastavi te kroz različite projekte ostvarivati kontakte kroz koje bi se mogla stvoriti buduća profesionalna suradnja. Također, željela sam sredinu u koju dolazim upoznati s hrvatskom kulturom i običajima, a i hrvatskim jezikom ukoliko se za to ukaže interes.

Smatram da mi je sudjelovanje u programu omogućilo nadopunjavanje teorijskih znanja stečenih na studiju i pružilo mojem profesionalnom iskustvu europsku dimenziju. Također, omogućilo mi je da poboljšam znanje stranih jezika i steknem iskustvo rada u europskom programu kao što je eTwinning te sa suvremenim tehnologijama kao što je Smart Board. Ovim sam iskustvom stekla kontakte koji će mi zasigurno biti vrlo korisni u budućem profesionalnom radu, posebno u vidu stvaranje europske suradnje sa školom u kojoj ću raditi.

3. Koje biste iskustvo izdvojili kao najvažnije i zašto?

Kao najvažnije iskustvo istaknula bih prisustvo na nastavi, promatranje iskusnih profesora kako se nose s izazovima nastave, kako strukturiraju sadržaj i prilagođavaju ga učenicima te kako ih motiviraju za rad. Mogućnost samostalnog organiziranja aktivnosti i provedbe istih u njihovoj prisutnosti daje sjajno iskustvo za profesora-početnika i povratnu informaciju izrazito korisnu za vlastito usavršavanje.

4. Imate li neku poruku za svoje kolege? Zašto sudjelovati u ovakvim aktivnostima?

Aktivnost Comenius asistenti bih preporučila svim mladim nastavnicima koji žele proširivati postojeća i stjecati nova pedagoška znanja i iskustva radom u nekoj drugoj od europskih zemalja. Životno je to iskustvo koje pojedincu omogućuje profesionalno usavršavanje i rad na sebi na jedan posve drugačije od onog u okviru prethodnog formalnog obrazovanja. Također, otvara i neke mogućnosti vezane uz buduće suradnje, a nadam se i veću konkurentnost na tržištu rada.

Galerija
 
 
 
Aktivnosti Rokovi
Individualna mobilnost učenika 03.12. 2012.
Stručno usavršavanje 16.01.2013.
30.04.2013.
17.09.2013.
Comenius asistenti/
Ugošćivanje Comenius asistenata
31.01.2013.
Comenius školska partnerstva 21.02.2013.
Regio partnerstva 21.02.2013.
Pripremni posjeti 11.1.2013.
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu