Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno uèenje > O Programu za cjeloživotno uèenje > Comenius > Aktivnosti > Struèno usavršavanje
 
Struèno usavršavanje 


Možete otiæi na:

  • struèni seminar
  • struènu praksu (job shadowing)
  • konferenciju ili seminar
  • teèaj stranog jezika


Struèno usavršavanje (In-service training) namijenjeno je nastavnom i nenastavnom osoblju u predškolskom odgoju, osnovnom i srednjem opæem školskom obrazovanju, nezaposlenim nastavnicima i onima koji se nakon nekog vremena vraæaju radu u nastavi kako bi usavršili svoje praktiène i profesionalne vještine te proširili znanja o odgojno-obrazovnim sustavima u Europi u trajanju od 1 dana do 6 tjedana u nekoj europskoj odgojno - obrazovnoj ustanovi.

Za aktivnost struènog usavršavanja može se prijaviti na Poziv na natjeèaj za prijavu Comenius aktivnosti mobilnosti za 2013. godinu.

Oblik struènog usavršavanja

Struèno usavršavanje može imati jedan od sljedeæih oblika.  

  • Strukturirani struèni seminar - teèaj za nastavnike i nenastavno osoblje s jakim europskim naglaskom glede teme teèaja, profila struènih usavršavatelja i sudionika teèaja. Oni u pravilu traju najmanje 5 radnih dana dok ostali oblici usavršavanja mogu trajati i kraæe.
  • Neformalni oblik usavršavanja u obliku struène prakse ili usavršavanja prema modelu job shadowing u nekoj od europskih odgojno-obrazovnih ili drugih ustanova školskog obrazovanja (npr. nevladinoj udruzi, javnoj ustanovi). Sudionik aktivnosti promatra i prati rad kolege iz neke europske ustanove na njegovom radnom mjestu. Na taj se naèin može iz prve ruke prouèavati svakodnevni posao, radno okruženje, metode i naèine rada u praksi. Mogu se vidjeti primjeri dobre prakse koje je kasnije moguæe upotrijebiti u vlastitom radu.
  • Sudjelovanje na europskoj konferenciji ili seminaru koji su organizirani u sklopu aktivnosti Comenius mreža ili multilateralnih projekata, odnosno koje je organizirala neka europska nacionalna agencija koja provodi Program za cjeloživotno uèenje ili neko europsko udruženje koje se bavi školskim obrazovanjem.
  • Teèajevi stranih jezika (tzv. pure language courses) namijenjeni su iskljuèivo za sljedeæe kategorije nastavnika: nastavnici u osnovnim ili srednjim školama odnosno u vrtiæima od kojih se zahtijeva ili æe se zahtijevati da poduèava strani jezik, nastavnici koji poduèavaju neki opæi predmet na stranom jeziku (CLIL), nastavnici koji se žele prekvalificirati za nastavnike stranog jezika, nastavnici koji žele pohaðati teèaj manje poznatog jezika, školsko osoblje koje sudjeluje u Comenius partnerstvu i želi usavršavanje iz partnerskog jezika te mentori ili kontakt nastavnici uèenika u okviru aktivnosti Individualna mobilnost uèenika koji zahtijevaju usavršavanje iz stranog jezika potrebnog za provoðenje aktivnosti.

Namjena struènog usavršavanja

Struèno usavršavanje sudionika mora biti povezano sa struènim aktivnostima iz podruèja školskog obrazovanja te može pokrivati sljedeæa podruèja:

  • metodika i didaktika;
  • nastavni plan i program, sadržaj predmeta;
  • upravljanje školskim ustanovama;
  • sustav školskog obrazovanja i obrazovnih politika.

Aktivnost bi trebala ukljuèivati metodologiju uèenja i poduèavanja.
Za nastavnike stranog jezika aktivnost se najèešæe održava u zemlji u kojoj se dotièni jezik govori i poduèava.

Gdje se može pronaæi struèno usavršavanje?

Struèna usavršavanja mogu se pronaæi u bazi podataka Comenius struènih usavršavanja Europske komisije koja se nalazi ovdje

Baza podataka se pretražuje na sljedeæi naèin. Na mrežnoj stranici Europske komisije kliknite na „search form" u dijelu Applicants. Ukoliko vam je veæ poznat naslov struènog usavršavanja ili njegova oznaka, te podatke možete izravno unijeti u polje i bit æe vam omoguæen uvid u sve pojedinosti dotiènog struènog usavršavanja. U suprotnom, pretragu možete zapoèeti unošenjem teme struènog usavršavanja, datuma, ciljne skupine, jezika na kojem æe se poduèavati itd. Uzmite u obzir da broj rezultata koji æe se prikazati ovisi o broju unesenih kriterija za pretraživanje.

Struèno usavršavanje može se pronaæi i putem drugih izvora, meðutim, ono mora biti u okviru Programa za cjeloživotno uèenje da bi se moglo prijaviti za dodjelu financijske potpore Agenciji.

Financiranje

Financijska potpora (grant) je doprinos troškovima aktivnosti, što znaèi da svi troškovi ne moraju biti u cijelosti pokriveni. Novèana sredstva se dodjeljuju za struèna usavršavanja kojima se postižu osnovni ciljevi koje je odredio sam podnositelj prijave, a moraju biti su u skladu s ciljevima Comeniusa, europskom dimenzijom školstva i predstavljati dodanu vrijednost u usporedbi sa struènim usavršavanjem u matiènoj zemlji podnositelja prijave.
Novèana sredstva koja se dodjeljuju pokrivaju troškove puta, troškove života, troškove kotizacije struènog usavršavanja te troškove jeziène pripreme. Troškovi života izraèunavaju se prema dnevnim/tjednim iznosima koje je odredila Europska komisija.

Prijava

Za Comenius struèno usavršavanje može se prijaviti nastavno i nenastavno osoblje povezano sa školskim obrazovanjem (nastavnici, ravnatelji, pedagozi, defektolozi, knjižnièari, savjetnici, mentori i sl.),  nezaposleni nastavnici i oni nastavnici koji se vraæaju radu u nastavni.

Tri su roka za prijavu za struèna usavršavanja u 2013. godini:

  • rok do 16. sijeènja 2013. godine za struèna usavršavanja koja poèinju 01. svibnja 2013. godine ili kasnije,
  • rok do 30. travnja 2013. godine za struèna usavršavanja koja poèinju 01. rujna 2013. godine ili kasnije te
  • rok do 17. rujna 2013. godine za struèna usavršavanja koja zapoèinju 01. sijeènja 2014. godine ili kasnije.

Kako se prijaviti na natjeèaj za Comenius struèno usavršavanje?

Za struèno usavršavanje se može prijaviti iskljuèivo preko matiène ustanove (npr. vrtiæa, osnovne, srednje škole i sl.), osim u sluèaju nezaposlenih nastavnika i onih koji se nakon nekog vremena vraæaju radu u nastavi kada se za aktivnost struènog usavršavanja prijavljuju individualno izravno Agenciji.

Naèin prijave:

  • Pronaðite struèno usavršavanje (vidi gore)
  • Kontaktirajte organizatora struènog usavršavanja putem elektronièke pošte kako biste provjerili ima li slobodnih mjesta za prijavu te napravite tzv. predrezervaciju mjesta. Potvrdu o predrezervaciji /pozivnicu priložite zajedno s vašim prijavnim obrascem. U pravilu tzv. predrezervacija mjesta se ne naplaæuje.
  • Ispunite prijavni obrazac za aktivnost Struènog usavršavanja. 
  • Pošaljite prijavu preporuèenom, elektronièkom poštom te on line Agenciji za mobilnost i programe EU.
  • Prijavu trebate poslati poštom (po moguænost preporuèena pošiljka): potpisani original prijavnog obrasca (od strane prijavitelja i zakonskog predstavnika ustanove) s peèatom ustanove i sve privitke te kopiju iste prijave i privitaka na adresu:

Agencija za mobilnost i programe Europske unije
Gajeva 22
10 000 Zagreb, Hrvatska
"Za Comenius Struèno usavršavanje (navesti krajnji rok za prijavu)"

  • i elektronskom poštom na adresu:

 comenius@mobilnost.hr

Napomena: Kada ste u cijelosti ispunili prijavni obrazac u dijelu G. Submission (podnošenje) pod G.1. Data validation (potvrðivanje podataka) pritiskom na tipku Validate (potvrda) provjerite da li ste sva polja pravilno popunili. U dijelu G.2. Standard submission procedure (standardni postupak podnošenja prijave), potrebno je pritisnuti na Submit online (podnesi putem internetske mreže), te se prijava automatski šalje (morate obavezno imati pristup mreži). Nakon toga prijavni obrazac ispišete pritiskom na tipku Print te tiskani primjerak potpiše zakonski predstavnik ustanove.

Više informacija možete naæi u:

 
 
Aktivnosti Rokovi
Individualna mobilnost uèenika 03.12. 2012.
Struèno usavršavanje 16.01.2013.
30.04.2013.
17.09.2013.
Comenius asistenti/
Ugošæivanje Comenius asistenata
31.01.2013.
Comenius školska partnerstva 21.02.2013.
Regio partnerstva 21.02.2013.
Pripremni posjeti 11.1.2013.
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu