Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno učenje > O Programu za cjeloživotno učenje > eTwinning > eTwinning mogućnosti > Mobilnost > eTwinning konferencija 2013.
 
eTwinning konferencija 2013. 

eTwinning konferencija u Lisabonu 14. - 16. 3.2013.

Ovogodišnja eTwinning konferencija održana je u Lisabonu, Portugal, od 14. do 16. ožujka. Na konferenciji je sudjelovala sedmeročlana hrvatska delegacija. Četvero je dobitnika nagrade COMET za najbolji eTwinning projekt u odgovarajućoj kategoriji za školsku godinu 2012./2013. Iz Bjelovara su čak dvije dobitnice nagrade mr. Nataša Ljubić Klemše iz I. osnovne škole Bjelovar s projektom „My first ICT hello“ i Mihaela Kelava, prof. iz Gimnazije Bjelovar s projektom „Do you speak Google?“, Tea Horvatić dipl. učiteljica iz OŠ Strahoninec, Tomislav Pavlović, dipl. učitelj iz OŠ Ludina;  zatim Dunja Babić, hrvatski NSS (nacionalna služba za podršku eTwinningu pri Agenciji za mobilnost i programe EU, Odjela za Program za cjeloživotno učenje), Dubravka Granulić, dipl. učiteljica iz OŠ Budaševo – Topolovac - Gušće i Arjana Blažić, prof. iz IX. Gimnazije Zagreb koja je realizirala dvije radionice o pedagoškim vrijednostima eTwinning projekata.

Na konferenciji je sudjelovalo 526 sudionika iz 33 zemlje Europe i šireg europskog područja, koji su aktivno promišljali o utjecaju eTwinning projekata na suradnju škola i o poticaju razvoja građanskog odgoja i svijesti o pripadnosti državi. Konferencija je vrlo dojmljivo prikazala kako učitelji otvaraju vrata svojih učionica europskoj suradnji i zajedničkom radu, ali i kako Europa ulazi u njihove razrede i implementira se u njihov rad.

U hrvatskom timu pripreme za provođenje konferencije započele su početkom mjeseca siječnja 2013. godine. Svi su članovi aktivno sudjelovali u osmišljavanju, pripremama, dogovorima i realizaciji ideja i prijedloga za konferenciju u Lisabonu. Za komunikaciju smo koristili e-mail, Google Docs, Googe Sites i wiki, a za realizaciju ideja brojne web alate. Na našu web stranicu, osmišljenu u svrhu prezentacije Hrvatske na konferenciji, „Croatia on European eTwinning conference 2013“  https://sites.google.com/site/euetwconf2013/ postavljali smo svoje uratke (prezentacije, fotografije, poveznice i tekstove) vezane uz eTwinning aktivnosti koje smo predstavljali na konferenciji.

Svečanost otvaranja konferencije video pozdravom uveličala je gđa Androulla Vassiliou, EU povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost, sport, medije i mlade; osobno g. Joäo Casanova zamjenik portugalskog ministra obrazovanja i gđa Rita Zurrapa, koordinatorica portugalskog NSS-a. Izniman je bio nastup učenika škole Michael Giacometti koji su na jednostavnim instrumentima izveli nekoliko skladbi te specifičnom pratnjom uveličali predstavljanje svih sudionika konferencije. Potom je profesor Bob Freyer održao predavanje „Learning Citizenship for the 21st Century“. Nakon toga je uslijedila svečanost dodjele Europskih nagrada. U večernjim satima organizirano je panoramsko razgledavanje grada. Drugog konferencijskog dana održane su tri sesije radionica. Za istaknuti je kako je naša profesorica Arjana Blažić zajedno s  g. Bartom Verswijvelom iz Belgije održala dvije iznimno uspješne radionice o pedagoškim vrijednostima eTwinning projekata „The pedagogical value of eTwinning projects“. Učiteljica Tea Horvatić na radionicama „Teacher Exchange Workshop“ održala je prezentaciju svog nagrađenog projekta „Mini Hotels Network“, a učiteljica Dubravka Granulić na radionci „Slavic Language Teacher Exchange Workshop“ prezentaciju svog uspješnog projekta „Moja knjiga – moj prijatelj“. Ostali su članovi delegacije prezentirali na „Cross curricular projects“ štandu svoje nagrađene i uspješne projekte. Toga je dana na večer za sve sudionike konferencije organizirana svečana večera u Xabregasu, živopisnom dvorcu čiji je jedan dio preuređen u izniman restoran. Trećeg konferencijskog dana održana je panel diskusija o razmišljanjima o eTwinningu pri čemu je organizirano glasanje o povezanosti građanskog odgoja i eTwinninga i uključenosti cijele škole u eTwinning projekte. Prije zatvaranja konferencije organizirani su razgovori eTwinnera o svojim eTwinning iskustvima.

Hrvatska se delegacija na eTwinning konferenciji prezentirala na „Cross curricular projects“ štandu gdje smo vrlo zapaženo predstavili svoje nagrađene projekte, svoju Republiku Hrvatsku, svoj grad, svoju školu i naposljetku sebe. Brojnim posjetiteljima štanda podijelili smo mnogo poklona koje smo pripremali sami ili u svojim školama sa svojim učenicima ili kolegama koji su pomagali, prikazali im prezentacije nagrađenih projekata i stvarne materijale iz zatvorenih i otvorenih eTwinning projekata, omogućili im igranje igrica (u realnom i e-obliku)…razgovarali smo s njima, dijelili iskustva, projektne ideje, osmišljavali nove projekte… U potpunosti smo realizirali smisao postojanja eTwinninga!

Sve su konferencijske aktivnosti iznimno uspješno provedene. Sudionici su imali priliku aktivno participirati u svim sadržajima. Omjer radnih, društvenih i neformalnih aktivnosti bio je vrlo dobro izbalansiran; sudionici su bili povezani i aktivni u svim konferencijskim sadržajima. Za istaknuti je pozitivne primjere direktne i neposredne suradnje na radionicama kada su sudionici surađivali i ispunjavali određene zadatke i usporedno s tim stvarali projektne ideje i započinjali određene eTwinning projekte. Svi su sudionici konferencije bili vrlo aktivni, kako na predavanjima, tako i na radionicama, a posebno na štandovima gdje je bilo najživlje i najzanimljivije jer smo direktno komunicirali s ostalim sudionicima.

Vrlo je zanimljiva bila razmjena iskustava, stavova i mišljenja, ali i prezentacija aktivnosti kroz tzv. backchannel koji se odvijao na Twiiteru s hashtagom #etwconf2013.

Sudjelovanje na eTwinning konferenciji omogućilo nam je bolje shvaćanje i poimanje dodane europske vrijednosti i dimenzije, s obzirom na interaktivnost i neposredno dijeljenje iskustava i učenje. Takvim iskustvom eTwinning je poprimio novu dimenziju, otvorio je nova vrata i nove mogućnosti suradnje, s obzirom na iskustvo shvaćanja i poimanja projekata bez kojih suradnja na EU i širem području nije moguća. Osjetili smo jedinstven doživljaj neposredne suradnje eTwinnera, osjećaj pripadnosti zajednici škola Europe i osjećaj potpunog razumijevanja vrijednosti koju nam pruža sudjelovanje u eTwinningu.

 Napisala: mr. Nataša Ljubić Klemše, učiteljica savjetnica

Galerija
 
 
 

 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu