Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno učenje > O Programu za cjeloživotno učenje > Comenius > Primjeri dobre prakse > Ugošćivanje Comenius asistenata > Ugošćivanje asistenta iz Portugala u Zagrebu
 

Aktivnost: Ugošćivanje Comenius asistenata

Mjesto održavanja aktivnosti: Osnovna škola Lovre pl. Matačića

Država asistenta: Portugal

Trajanje aktivnosti: 20 tjedana

Osnovna škola Lovre pl. Matačića ugostila je mladog nastavnika iz Portugala koji je tijekom 20 tjedana pomagao u nastavi. U nastavku možete pročitati iskustva njegove mentorice.

1.      Kako se odvijala asistentura (koje su bile aktivnosti)?

Asistent je u školi tjedno boravio između 16 i 20 sati tjedno. Boravio je u svim razredima, no najviše je vremena bio na nastavi biologije i prirode od 5. do 8. razreda gdje je i održavao nastavu. Njegov zadatak je bio da na satu  održi jednu kraću prezentaciju ili vježbu koja je u vezi s temom koja se taj sat obrađuje (uz, naravno, prethodni dogovor s mentoricom). Isto tako, sudjelovao je i u nastavi geografije i tjelesne i zdravstvene kulture. Također je sudjelovao u nekim aktivnostima i projektima koje su se tada održavale u školi. Aktivno je sudjelovao u organizaciji Županijskog natjecanja iz biologije, uredio je geološku zbirku koju škola posjeduje.

2.      Na koji način je asistentura doprinijela uvođenju europske dimenzije u Vašu ustanovu?

Naš je asistent u svim razredima održao predavanje o Portugalu (prilagođen pojedinom uzrastu), sudjelovao je u pripremi Dana Portugala kojeg smo obilježili u našoj školi. Učenici su naučili nešto o Portugalu, naučili su nekoliko riječi, pjesmica, pa čak i jedan portugalski ples! Gotovo sva komunikacija odvijala se na engleskom jeziku i učenici su spoznali važnost učenja stranih jezika. Spoznali su da bez povezivanja europskih zemalja, ovakvih projekata ne bi bilo.

3.      Koje biste iskustvo izdvojili kao najvažnije i zašto?

Ono što je meni najvažnije je to da je boravak našeg asistenta u školi bilo jedno izuzetno pozitivno iskustvo za učenike, učitelje i svo drugo osoblje škole. Rado se sjećamo njegovog boravka ovdje i željeli bismo ga opet ugostiti. Ništa manje važna mi nije i činjenica da je našem asistentu među nama bilo jako lijepo i korisno. Stekao je prva iskustva u svojoj karijeri, osjećao se sigurno i dobrodošao. 

4.Imate li neku poruku za svoje kolege? Zašto sudjelovati u ovakvim aktivnostima?

Iako se mentorstvo comenius asistentu može činiti zahtjevno, sve pozitivne posljedice ove aktivnosti to su eliminirale. Štovoše, u ovom trenutku ne bih mogla navesti niti jednu negativnost vezanu uz asistenturu. Preporučila bih svima da omoguće svojim učenicima i kolegama jedno ovakvo iskustvo.

Osobno sam vrlo sretna što sam pomogla mladom kolegi na početku njegove karijere i što mu mogu svojim preporukama pomoći u traženju stalnog zaposlenja.

 

 
 
Aktivnosti Rokovi
Individualna mobilnost učenika 03.12. 2012.
Stručno usavršavanje 16.01.2013.
30.04.2013.
17.09.2013.
Comenius asistenti/
Ugošćivanje Comenius asistenata
31.01.2013.
Comenius školska partnerstva 21.02.2013.
Regio partnerstva 21.02.2013.
Pripremni posjeti 11.1.2013.
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu