Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno učenje > O Programu za cjeloživotno učenje > Leonardo da Vinci > Primjeri dobre prakse > Partnerstva
 

Naziv prijavitelja: Ekonomska i turistička škola Daruvar

Naziv projekta: A step further

Partneri u projektu: IES Xabier Zubiri Manteo BHI, San Sebastian, Španjolska; Ekonomska in trgovska šola Brežice, Slovenija; Zespó Szkó Ekonomicznych, Starogard Gdaski, Poljska; Aksaray Hotel Management And Tourism Vocational High School, Aksaray, Turska

Trajanje projekta: 01.08.2011.-31.07.2013.

D1

Učenici Ekonomske i turističke škole iz Daruvara, uz učenje, dvije su godine radili u virtualnoj turističkoj agenciji. Osmislili su letke, brošuru u kojoj su svojim kolegama iz Poljske, Slovenije, Španjolske i Turske za odmor i kulturno-turistički posjet ponudili četiri destinacije u Hrvatskoj, pisali službene dopise, radili prezentacije, a i sami su kao „turisti“ u radnom posjetu iskušali turističke usluge svojih europskih kolega. Sve to bilo je dio projekta „A Step further“ u sklopu Leonardo da Vinci Partnerstva, koji im je omogućio stjecanje iskustva za „daljnji korak“ nakon školovanja – onaj na tržište rada. I bili su uistinu uspješni!

- Za sve nas ovaj europski projekt bio je nešto novo, u tome nismo imali nikakva iskustva i otpočetka smo na posao prionuli punom parom. I tako nastavili pune dvije godine. Imali smo priliku posjetiti Poljsku, Sloveniju, Tursku i Španjolsku, gdje su učenici radili sa svojim kolegama, a mi nastavnici razmijenili smo nastavnička iskustva – kaže Ksenija Škorić, koordinatorica projekta i nastavnica stručnih predmeta. U mobilnosti je sudjelovalo 17 učenika i šest nastavnika, a daruvarska je škola dvaput bila domaćin.

- Prvi sastanak projekta bio je u Daruvaru. Naše smo partnere dočekali s večerom dobrodošlice, koju su skuhali učenici-kuhari, a učenici-konobari su posluživali. Svi gosti, osim Španjolaca, bili su smješteni u obiteljima naših učenika. Uz radni dio, na kojem je svaki partner prezentirao svoju zemlju, gostima smo pokazali Daruvar i ispričali povijest i kulturu našega grada u turističkoj turi „Follow the white hat“, odveli smo ih i u Zagreb koji smo im prikazali kroz priče naših starih pisaca – objašnjava gđa Škorić. Od kolike je važnosti učenicima stručna i jezična praksa omogućena kroz Leonardo da Vinci projekte, potkrepljuje sljedećim primjerom:

- Kad je naš učenik upitao učenika iz Turske što želi za večeru, ovaj mu je odgovorio „It's ok“ i otišao spavati. Samo godinu dana kasnije, kad smo bili u Turskoj, taj isti učenik izvrsno je govorio engleski. Eto, kolika su motivacija za učenje ovakva druženja!

Daruvarski učenici i nastavnici u Poljskoj su u veljači 2012. doživjeli strašnu zimu i topao doček, radili su u odvojenim radionicama - učeničkim i profesorskim, u gradu su odradili „terensko“ fotografiranje znamenitosti, bili su na izletima u Gdanjsku i dvorcu Malbork. Kako je bilo Valentinovo, „pala“ je i učenička internacionalna simpatija. Na drugoj mobilnosti u Sloveniji, iz Brežica su išli na radni izlet u Ljubljanu, gdje su provodili anketu, zatim su kao budući turističko-hotelijerski djelatnici oblikovali razglednice, plakat, izradili prezentacije, web predstavljanje turističke destinacije. Partnersko druženje u Turskoj, uz puno rada na projektu, u sjećanje im je urezalo novu školu domaćina sa školskim muzejom.

Daruvar_glavna2

- Muzej je kao naše 3-4 zbornice, učenici su bili oduševljeni starim pisaćim strojevima, a projektorima kakve su naši domaćini smjestili u muzej mi se još uvijek koristimo u nastavi. Domaćini su nas jedno jutro iznenadili - probudivši nas, odveli su nas na doručak uz rijeku na kojoj su sojenice. Nezaboravni doživljaj bio nam je let balonom iznad Kapadokije – prisjeća se koordinatorica projekta.

Nezaboravno je bilo i u Španjolskoj, u San Sebastianu na Antlantiku gdje puše jak vjetar, a domaćini su pokazali kako će, nakon što završe školovanje, raditi. Bili su turistički vodiči svojim kolegama i profesorima iz Slovenije, Poljske, Turske i Hrvatske. Pokazali su se kao sjajni vodiči po San Sebastianu i Bilbaou, a ništa manje uspješni nisu bili ni daruvarski učenici u Dubrovniku. Naime, završni sastanak partnera bio je u Dubrovniku, gdje su daruvarski učenici u stvarnosti odradili jednu od četiri hrvatske destinacije iz zajedničke turističke brošure, u kojoj je svaki partner predstavio svoja turistička odredišta. U ulozi vodiča na engleskom jeziku goste su proveli Dubrovačkim zidinama, odveli na Pelješac i Korčulu, naravno uz druženje i fotografiranje koje se pamti.

- Svi učenici koji su sudjelovali u projektu su vrlo uspješni, svršeni maturanti upisali su fakultete, jedna se učenica zaposlila u hotelu u Njemačkoj, odakle je profesorici njemačkog, koja je također sudjelovala u projektu, poslala poruku da bi se iznenadila kad bi je čula! Ovaj projekt donio nam je puno timskog rada, učenja, usavršavanja u struci,  govorenja i pisanja na engleskom, osobito kontakata i prijateljstava koja traju. Evo, ja sam na facebooku u kontaktu i s kolegama nastavnicima ali i učenicima iz partnerskih škola – kaže nastavnica Škorić ističući da su projektom zadovoljni svi: učenici, njihovi roditelji i nastavnici. Potaknuti Leonardo da Vinci Partnerstvom iz 2011., sljedeće dvije godine uspješno su prijavili i dobili Comenius projekte, a za novi Erasmus+ već razmišljaju o prijavi.

Osoba za kontakt: Ksenija Škorić
ksenija.skorich@gmail.com

Ekonomska i turistička škola Daruvar
ss-daruvar-503@skole.t-com.hr
tel.: +385 43 331079

Mrežna stranica škole: http://ss-ekonomskaituristicka-da.skole.hr/
Informacije o projektu: http://ss-ekonomskaituristicka-da.skole.hr/skola/projekti
Mrežna stranica projekta: http://a-step-further.com/

Galerija
 
 
 
Aktivnosti Rokovi
Mobilnost 01.02.2013.
Leonardo da Vinci potvrda za mobilnost 01.02.2013.
Partnerstva 21.02.2013.
Prijenos inovacija 31.01.2013.
Pripremni posjeti 11.01.2013.
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu