Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno učenje > O Programu za cjeloživotno učenje > Erasmus > Primjeri dobre prakse > Mobilnost studenata - stručna praksa > Dr. Erasmus
 

Sanja Abramić

Matično visoko učilište: Medicinski fakultet Sveučilišta u Regensburgu, Regensburg, Njemačka

Ustanova domaćin: Zavod za unutarnju medicinu Kliničkog bolničkog centra Rebro u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Trajanje: 26. kolovoza 2012. – 16. prosinca 2012.

 era_pic_7

 

Moja najveća motivacija za prijavu za Erasmus praksu je bila prilika za upoznavanje novih ljudi i drugačijeg sustava zdravstva od onoga kojeg mi imamo u Njemačkoj. Ja sam izabrala Hrvatsku jer sam cijeli život bila povezana s Hrvatskom; moji su korijeni od tamo, te naravno jer sam htjela poboljšati znanje hrvatskog, iako sam ga već prilikom dolaska vrlo dobro govorila.

Što se tiče same prakse ona je trajala 4 mjeseca na Zavodu za unutarnju medicinu KBC-a Rebro u Zagrebu. Svaka dva tjedna rotirala sam se između različitih odjela Zavoda poput gastroenterologije, nefrologije, kardiologije, endokrinologije itd. Imala sam fiksno radno vrijeme od 8 do 16 sati, no često sam znala ostajati duže ukoliko je bio zakazan neki posebni zahvat ili neka posebna intervencija koja bi mi mogla koristiti u mom daljnjem radu.

Moj radni dan je izgledao tako da sam prije vizite ja sama pregledala pacijente te im svima izmjerila tlak. Nakon toga je uslijedila vizita sa svim liječnicima s odjela. Poslije toga dan bih nastavila u ambulanti Zavoda gdje bih s ostalim specijalistima primala pacijente te smo se zajednički konzultirali oko svakog pacijenta i pregledavali ih. Ponekad bih umjesto ambulante bila na dijagnostici te gledala na koji način se izvodi endoskopija ili neki od drugih dijagnostičkih postupaka. Radni dan bih uglavnom završavala primajući pacijente, uzimajući anamnezu te pregledavajući ih.

Bilo je vrlo korisno iskustvo što sam kroz rotaciju po različitim odjelima mogla vidjeti različite bolesti te stekla iskustvo koje će mi pomoći u mome poslu. Svi liječnici na Zavodu su bili jako ljubazni prema meni te su sa mnom dijelili svoja iskustva i razmišljanja. Medicinski standard koji je na KBC-u Rebro zaista je sličan onome u njemačkim bolnicama te sam sigurna da sve ono što sam naučila ovdje, ću jednog dana moći primijeniti na mom budućem poslu. Zaista sam zadovoljna odabirom prakse u Hrvatskoj i da mogu ponovno birati, opet bih izabrala isto. Velika razlika između hrvatskih i njemačkih doktora je ta što su hrvatski doktori puno opušteniji te se ponekad znaju i našaliti s pacijentima, dok je to u Njemačkoj rijetkost.

Kako sam ja stigla u Hrvatsku puno prije ostalih Erasmus studenta u početku sam sama upoznavala Zagreb. Kasnije sam se dolaskom ostalih Erasmusa vrlo često uključivala u sve događaje koje je organizirao ESN Zagreb kao što su izlasci, posjeti muzejima, knjižnicama, izleti u Zadar, Beograd, Beč itd. Svi događaji i putovanja koje je ESN Zagreb organizirao su prošli u savršenom redu, a cijena koju su ponudili je bila i više nego pristupačna. ESN-ovci su se izvrsno o nama brinuli te uvijek bili tu za nas, odgovarali i na najgluplja pitanja i rješavali sve probleme koje su mogli.

Hrvatska me kao zemlja jako ugodno iznenadila, toliko prirodnih ljepota na tako malom prostoru. Ovdje zaista imate sve na jednom mjestu: more, otoci, planine, ravnice, nacionalni parkovi. Isplatilo mi se putovati po Hrvatskoj jer se svugdje može jeftino doći. Zagreb kao grad nudi puno mogućnosti, osim za izlaske, tako i za sport, rekreaciju, kulturu i sve što treba za ugodno življenje. Hrvati su najbolji dio Hrvatske jer su svi prema meni bili jako ljubazni te nikada, čak ni na poslu s kolegama specijalizantima, liječnicima i pacijentima nisam imala niti jedno loše iskustvo te sam se svugdje osjećala jako ugodno.

Erasmus praksu u Hrvatskoj bih preporučila svima i nimalo ne žalim što sam se ja odlučila za Hrvatsku te bih čak mogla zamisliti da jednoga dana živim i radim ovdje iako bih imala i do tri puta manju plaću, nego što bih imala u Njemačkoj.

 
 
Aktivnosti Rokovi
Erasmus intenzivni jezični tečajevi (EILC) 01.02.2013.
Erasmus potvrda konzorciju za stručne prakse 08.03.2013.
Intenzivni programi (IP) 08.03.2013.
Mobilnost studenata i osoblja 08.03.2013.
Pripremni posjeti 11.01.2013.
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu