Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno učenje > O Programu za cjeloživotno učenje > Comenius > Primjeri dobre prakse > Comenius asistenti > Asistentura u Portugalu
 

Aktivnost: Comenius asisstenti

Države aktivnosti: Portugal

Mjesto održavanja aktivnosti: Coimbra, Colégio de São Teotónio

Trajanje aktivnosti: 13 tjedana

 

1.      Zbog čega ste se prijavili za aktivnost Comenius asistenti?

Ideja o mogućnosti stjecanja nastavničkog iskustva izvan države, a ne samo u Hrvatskoj oduvijek me privlačila, pa su naravno s njom bili upoznati i ljudi iz moje okoline. Profesorica iz XV. gimnazije koja je već sudjelovala u projektima „Agencije za mobilnost i programe EU“ javila mi je da po prvi put u Hrvatskoj izlazi natječaj za Comenius Asistenta i da misli kako bi taj program mogao odgovarati mojim željama.

2.      Na koji način se odvijala asistentura (koje su bile aktivnosti)?

Asistentura u osnovnoj školi u Portugalu je bila zamišljena na način da u početku predstavim Hrvatsku svim učenicima i nastavnom osoblju, a zatim da se uključim u rad škole u potpunosti s naglaskom na moj stručni predmet. Za početak sam Hrvatsku predstavila kroz prezentaciju prepunu slika Hrvatske prirode, gradova, običaja i kroz zanimljive pričice. Učenici su mi postavljali puno pitanja o tome što sve trebaju posjetiti kada dođu u Hrvatsku. Zanimali su ih ponajviše naši običaji, što volimo jesti, koje sportove pratimo i kako provodimo slobodno vrijeme.

U naredna tri mjeseca, vodila sam „Hrvatski klub“, izvannastavnu aktivnost za učenike koji su htjeli saznati nešto više o Hrvatskoj, radila sam sa svim uzrastima od predškolskog do srednjoškolskog, bila sam pratnja na izvannastavnim događajima, organizirala proslave vezane uz hrvatsku kulturu, itd.

Jedna od aktivnosti koju sam radila bila je priprema hrvatskih božićnih pjesama za božićnu predstavu s petim razredima. Evo kako izgleda kad Portugalski učenici pjevaju „Spavaj mali Božiću“: http://www.youtube.com/watch?v=ZT1_5wU9pXI

3.      Na koji način je asistentura utjecala na Vaš osobni i profesionalni razvoj?

Portugalci su divni, opušteni ljudi, sve kolege su bili uz mene za sve što mi je trebalo. Mislim da je veliki plus bio taj što sam ja bila osma asistentica u ovoj školi i moja mentorica, to jest moja Portugalska majka Maria Luiza je točno znala u svakom trenutku što mi treba i bila mi je stalna podrška. Tijekom boravka u Portugalu sam stvorila velika prijateljstva za koja sam sigurna da će trajati cijeli život, osigurala kontakte za budućnost što će uvelike obogatiti kvalitetu mog rada kao nastavnice.

4.      Koje biste iskustvo izdvojili kao najvažnije i zašto?

Meni najkorisniji rad je bio onaj na nastavi matematike. Dodijeljen mi je izvrstan mentor, profesor Rui Carneiro. Zajedno smo dogovarali nastavu koju sam samostalno vodila uz njegovo budno oko, bili smo odličan tim na satu i zajedno smo postigli veliki uspjeh s učenicima. Od njega sam puno naučila o odnošenju prema učenicima, pedagoškim metodama i metodama predavanja matematike, te o tome kako zainteresirati učenike za gradivo.

5.   Imate li neku poruku za svoje kolege? Zašto sudjelovati u ovakvim aktivnostima?

Asistentura je nadmašila sva moja očekivanja, nezamjenjivo je iskustvo i ne bih baš ništa mijenjala oko njega. Preporučila bih svakom budućem nastavniku koji ima želje za proširivanjem vidika, upoznavanjem drugih kultura, učenjem novih jezika te drugačijih nastavnih principa u različitim obrazovnim sustavima da se okuša biti Comenius asistent. Biti asistent nije samo mogućnost za praksu u drugoj zemlji, već i prilika za stjecanje novih prijatelja, kolega i predivnih iskustava.

 

 

 

Galerija
 
 
 
Aktivnosti Rokovi
Individualna mobilnost učenika 03.12. 2012.
Stručno usavršavanje 16.01.2013.
30.04.2013.
17.09.2013.
Comenius asistenti/
Ugošćivanje Comenius asistenata
31.01.2013.
Comenius školska partnerstva 21.02.2013.
Regio partnerstva 21.02.2013.
Pripremni posjeti 11.1.2013.
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu