Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno učenje > O Programu za cjeloživotno učenje > Erasmus > Primjeri dobre prakse > Erasmus koordinatori
 

Erasmus koordinatorica: Ana Ćosić, prof.

Visoko učilište: Sveučilište u Splitu

era_pic_9

Djelatnice Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Splitu (s lijeva na desno): Dina Lijić - studentica, Ana Ćosić, Aleksandra Banić, Mia Vuco - studentica

Imenovana sam Erasmus koordinatoricom Sveučilišta u Splitu početkom 2008. godine, na samom početku priprema Republike Hrvatske za sudjelovanje u potprogramu Erasmus.

Ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Splitu osnovan je 2000. Uz informiranje sveučilišne zajednice o mogućnostima sudjelovanja i uključivanja u međunarodne projekte, programe i asocijacije, podršku u implementaciji, provođenju i koordinaciji međunarodnih znanstvenih i stručnih projekata, izniman naglasak se stavlja na međunarodnu mobilnost studenata, nastavnika, istraživača i osoblja. Uz stotinjak bilateralnih sporazuma s inozemnim europskim, američkim, australskim, afričkim, japanskim, kanadskim i ruskim sveučilištima, podlogu za mobilnost nudi i oko 150 LLP sporazuma s renomiranim europskim sveučilištima.

Iskustvo mene i mojih kolegica je da sudjelovanje u Erasmusu, makar i s ove druge strane stola, iskustvo koje mijenja život. Sjećam se dana kad su prvi Erasmus studenti došli na naše Sveučilište, osjećali smo se dijelom povijesti i za zadatak si postavili ugostiti ih na najbolji mogući način. Još uvijek se držimo istog načela – i odlaznim i dolaznim studentima pokušavamo pristupiti individualno, iako se njihova brojka popela na visoke tri znamenke. Slušajući njihova iskustva i mi putujemo, studiramo, zabavljamo se i učimo zadovoljni što smo dijelom velike Erasmus zajednice.

Jedan tipičan dan u uredu ovisi o dijelu godine odnosno fazi u Erasmus ciklusu, a nijedna ne donosi predah. Trenutno smo se „riješili“ izvješćivanja iz prethodne godine, bavimo se tekućom, a uvelike spremamo za narednu. Tako dovršavamo obnavljanje Erasmus sporazuma za sljedeću godinu, spremamo natječaje za studente i osoblje, organiziramo info dane, potpisujemo ugovore o financijskoj potpori sa studentima, vršimo odabir osoblja iz tekuće godine, organiziramo Erasmus Staff Training Week za kolege s inozemnih sveučilišta, izrađujemo promidžbeni materijal, zatvaramo mobilnosti dolaznih studenata iz prvog semestra i pripremamo sve za dolazak novih ljetnih studenata kao i prijavu za novu Erasmus sveučilišnu povelju.

U Erasmusu se sve uvijek kreće i raste pa tako i naš Ured i Sveučilište. Svake godine krećemo u borbu s administracijom, uvodeći nove procedure koje bi je pojednostavile. Tako smo i ove godine za nadolazeće natječaje za studente i osoblje osmislili način kako poboljšati odabir kandidata. Sastavnice će izraditi sustave bodovanja svojih kandidata temeljem osnovnih i dodatnih kriterija zadanih natječajem te Sveučilištu dostaviti rang liste. Sveučilišno Povjerenstvo će potom temeljem natječajem zadanih kriterija kao što su broj Erasmus sporazuma, ukupan broj studenata, broj odlaznih studenata, izvršiti konačan odabir. Držite fige da ideja zaživi.

Najbolje promjene koje se događaju Erasmusom su one u ljudima, njihovim svjetonazorima i životnim odlukama. Protok dobre energije korisnika Erasmusa je ono što nas svaki dan iznova motivira. Interes profesora i nenastavnog osoblja Sveučilišta za mobilnošću stalno raste kao i svjesnost da je mobilnost prozor u različitu, novu i zanimljivu praksu koja im pomaže obogatiti vlastitu radnu svakodnevicu. Na isti način, sve više smo spremni ugostiti inozemne kolege koji će održati predavanja na našim sastavnicama ili usporediti svoje radne zadatke s našima i nešto naučiti. Kao primjer bih navela prvi Erasmus Staff Training Week na Sveučilištu u Splitu koji smo se odlučili organizirati kako bismo naše Sveučilište približili inozemnim partnerima i uspostavili kontakte s kolegama. Naši studenti su se organizirali u Erasmus Student Network s ciljem da pomognu stranim studentima koji dolaze u Hrvatsku i Split. Internacionalizacija više nije riječ, postala je stvarnost.

Kad ste Erasmus koordinator određene stvari morate voljeti: putovanja, izazove, nove ljude, nova znanja i pomaganje. Kad ih spojite sve u jedno dobijete koktel koji vas opije na prvu.

Čudesno je imati kolege u Madridu, na Kanarima, Wroclawu, Berlinu, Beču, Londonu, Lisabonu...Zadovoljstvo je pripremiti studenta za Portugal, Španjolsku, Njemačku, Poljsku, Sloveniju i istovremeno dočekati stranog studenta koji će svoj dom narednih mjeseci pronaći upravo u Splitu.

Pomalo je teško zaboraviti na posao u slobodno vrijeme. Na svakom koraku su ideje koje samo čekaju da ih pokupite pa na izletu pišete podsjetnike što napraviti čim stignete u ured, brojite koliko ste Erasmus studenata vidjeli za vrijeme večernjeg izlaska i trenirate pamćenje s kolegicama pogađajući im imena i prezimena, a za višu razinu i mjesto gdje su išli ili idu na mobilnost. Ponosna sam na njih kad vidim da su uspješni u nečemu novom što rade i volim misliti da ih je Erasmus obogatio i doveo tu gdje jesu.

Nepresušan su izvor šaljivih situacija, počevši od arsenala neobičnih e-mail adresa preko životopisa gdje jedan student na pitanje o interesima i hobijima piše Call me and we can talk, a drugi copy pasta životopis od kolege pa ispada da i on pleše.

Pamtimo i slučaj kulturološkog šoka kojeg je doživio student iz Švedske (grčkog podrijetla) došavši u Split. Nakon tjedan dana vratio se u Švedsku da se ohladi od kako je sam rekao hektičnog Balkana, da bi se istog poželio nakon novih tjedan dana i vratio se.

Mogla bih vam sada pisati o Erasmusu sve do objave imena novog programa, ali evo još ću samo ovo reći: studenti, iskoristite priliku koja vam se pruža, iskoristite Erasmus, obogatite svoj i naše živote pozitivnim primjerom i zakotrljajte promjene...

Galerija
 
 
 
Aktivnosti Rokovi
Erasmus intenzivni jezični tečajevi (EILC) 01.02.2013.
Erasmus potvrda konzorciju za stručne prakse 08.03.2013.
Intenzivni programi (IP) 08.03.2013.
Mobilnost studenata i osoblja 08.03.2013.
Pripremni posjeti 11.01.2013.
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu