Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno učenje > O Programu za cjeloživotno učenje > Comenius > Primjeri dobre prakse > Comenius stručna usavršavanja > Making Science More Attractive
 

Ime usavršavanja: Making Science More Attractive

Mjesto održavanja aktivnosti: Cheltenham, Engleska

Države koje su sudjelovale u usavršavanju: Hrvatske, Rumunjske, Finske, Italije, Turske, Češke i Latvije.

Trajanje projekta: Od 04. do 12. lipnja 2011. godine

Prijavitelj: OŠ Lovre pl. Matačića, Zagreb

 

U okviru Comenius stručnog usavršavanja nastavnica iz OŠ Lovre pl. Matačića sudjelovala je na jednotjednom stručnom usavršavanju za nastavnike školskih predmeta iz područja prirodnih znanosti. Tema usavršavanja bila je kako učiniti nastavu prirodnih predmeta zanimljivijom i privlačnijom. U nastavku donosimo njezina iskustva.

 1.         Zašto ste krenuli u projekt, koji je njegov osnovni cilj?

 Ciljevi ovog stručnog usavršavanja bili su upoznavanje s britanskim nacionalnim kurikulumom iz područja prirodoslovlja, upoznavanje s novim metodama u poučavanju prirodoslovlja, posjete osnovnim i srednjim školama i upoznavanje organizacije rada škola, izmjene iskustava u poučavanju prirodoslovlja s kolegama iz raznih europskih zemalja, edukativni posjeti Prirodoslovnom muzeju i Muzeju znanosti u Londonu te edukativni posjeti Festivalu znanosti.

2.         Što se radili unutar projekta (koje su bile aktivnosti)?

 U sklopu stručnog usavršavanja održano nam je niz predavanja o britanskom nacionalnom kurikulumu i načinu poučavanja prirodoslovlja u britanskim osnovnim i srednjim školama. Dobili smo konkretne materijale  o novim pristupima u poučavanju prirodoslovlja. Osobito zanimljivo bilo je predavanje o CLIL metodi tj. metodi koja potiče učenje stranih jezika kroz sadržaje iz prirodoslovlja.

U Londonu smo posjetili Prirodoslovni muzej i Muzej znanosti. Posjetili smo po dvije škole, jednu osnovnu i jednu srednju te se upoznali smo se s načinom rada u školama, čak smo i sami sudjelovali u nastavi što je bilo vrlo zanimljivo iskustvo. Nakon posjeta školama imali smo diskusiju o  školama u Engleskoj  i uspoređivali smo škole u zemljama Europe iz kojih mi dolazimo. Zanimljivo je bilo čuti kako se radi u školama u Finskoj čiji đaci postižu najbolje rezultate na međunarodnim testiranjima.

Također smo sudjelovali na Festivalu znanosti koji se svake godine održava u Cheltenhamu. Na taj festival dolaze mnogi znanstvenici iz cijele Engleske i drže predavanja i radionice prilagođene djeci o najnovijim znanstvenim dostignućima.

3.         Možete nam navesti neku od specifičnosti/zanimljivosti vašeg projekta?

 Kao rezultat ovog stručnog usavršavanja, u svoju sam nastavu uvrstila neke nove metode koje doprinose kvaliteti poučavanja. Npr. CLIL metoda - poučavanje stranog jezika kroz sadržaje, poučavanje o izražavanju u prirodoslovlju, te dramu u poučavanju prirodnih procesa. U prirodoslovnom muzeju i na Festivalu znanosti dobila sam mnoštvo konkretnih materijala i ideja za kreativniju nastavu. Osim toga, povezala sam se s nekoliko kolegica iz Finske i Italije pa je naša suradnja nastavljena i dalje.

 4.         Imate li neku poruku za svoje kolege? Zašto sudjelovati u ovakvim aktivnostima, što su vam donijele?

 Ovo je najbolje stručno usavršavanje koje sam imala u svojih 20 godina staža. Izmjenjujući iskustva u radu s kolegama iz Europe i upoznavši obrazovni sustav u Velikoj Britaniji, shvatila sam da se naš obrazovni sustav i naše škole u mnogo čemu podudaraju s onima iz drugih zemalja Europe. Prostora za napredak svakako ima, ali mišljenja sam da u nekim segmentima obrazovanja i Hrvatska ima "adute" koje može ponuditi Europi.

Moja poruka budućim korisnicima je da uče strane jezike i da iskoriste sve mogućnosti koje nudi Europska unija. Mi u Hrvatskoj često mislimo da je svugdje bolje nego ovdje no sigurna sam da to nije tako. Sve zemlje imaju svoje probleme i trebali bismo jedni od drugih pokupiti ono dobro i na taj način zajednički pridonositi razvoju Europe!

Galerija
 
 
 
Aktivnosti Rokovi
Individualna mobilnost učenika 03.12. 2012.
Stručno usavršavanje 16.01.2013.
30.04.2013.
17.09.2013.
Comenius asistenti/
Ugošćivanje Comenius asistenata
31.01.2013.
Comenius školska partnerstva 21.02.2013.
Regio partnerstva 21.02.2013.
Pripremni posjeti 11.1.2013.
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu