Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno uèenje > O Programu za cjeloživotno uèenje > Grundtvig > Aktivnosti > Struèno usavršavanje
 
Struèno usavršavanje 

 

odlazak na

  • teèaj struènog usavršavanja

 

 


Struèno usavršavanje (In-service training) namijenjeno je nastavnom i nenastavnom osoblju iz podruèja obrazovanja odraslih, nezaposlenom osoblju i onima koji se nakon nekog vremena vraæaju radu u obrazovanju odraslih kako bi usavršili svoje praktiène i profesionalne vještine te proširili znanja o sustavima obrazovanja odraslih u Europi, u trajanju od 5 dana do 6 tjedana u nekoj europskoj odgojno-obrazovnoj ustanovi.

Za aktivnost struènog usavršavanja može se prijaviti na Poziv na natjeèaj za prijavu Grundtvig aktivnosti mobilnosti za 2013. godinu.

 
Oblik struènog usavršavanja

Može biti u obliku strukturiranog teèaja za nastavno i nenastavno osoblje s jakim europskim naglaskom glede teme teèaja, profila struènih usavršavatelja i sudionika teèaja.

Važno: strukturirani teèajevi u pravilu traju najmanje pet radnih dana.

Za teèajeve jezika (tzv. pure language courses) novèana se sredstva dodjeljuju za sljedeæe kategorije nastavnog osoblja: 

  • podnositelj prijave je nastavnik koji želi usavršavanje manje rasprostranjenog jezika za koji nema velikih moguænosti za uèenje; 
  • podnositelj prijave poduèava predmet koji nije strani jezik pri tome koristeæi strani jezik;
  • podnositelj prijave se želi prekvalificiratii za nastavnika stranog jezika;
  • podnositelj prijave sudjeluje u Grundtvig partnerstvu, te treba usavršavanje u tu svrhu.

Namjena struènog usavršavanja

Struèno usavršavanje sudionika mora biti povezano s njihovim struènim aktivnostima iz podruèja obrazovanja odraslih te može pokrivati sljedeæa podruèja:

  • sadržaj i predavaèke metode u obrazovanju odraslih;
  • dostupnost obrazovnih prilika odraslim uèenicima;
  • upravljanje obrazovanjem odraslih;
  • sustav (politiku) obrazovanja odraslih.

Ako ste nastavnik stranog jezika, struèno usavršavanje treba se temeljiti na istraživanju metoda uèenja i poduèavanja. Za nastavnike stranih jezika struèno usavršavanje se najèešæe održava u zemlji u kojoj se dotièni jezik govori i poduèava.

Gdje se može pronaæi struèno usavršavanje?

Popis dostupnih aktivnosti struènih usavršavanja može se pronaæi u bazi podataka Grundtvig struènih usavršavanja Europske komisije koja se nalazi ovdje.

Baza podataka se pretražuje na sljedeæi naèin. Na mrežnoj stranici Europske komisije kliknite na "search form". Ukoliko vam je veæ poznat naslov struènog usavršavanja ili njegova oznaka, te podatke možete izravno unijeti u polje i bit æe vam omoguæen uvid u sve pojedinosti dotiènog struènog usavršavanja. U protivnom, pretragu možete zapoèeti unošenjem teme struènog usavršavanja, datuma, ciljne skupine, jezika na kojem æe se poduèavati itd. Uzmite u obzir da broj rezultata koji æe se prikazati ovisi o broju unesenih kriterija za pretraživanje.

Struèno usavršavanje može se pronaæi i putem drugih izvora, meðutim ono mora biti u okviru Programa za cjeloživotno uèenje da bi se moglo prijaviti za dodjelu financijske potpore Agenciji.

Financiranje

Financijska potpora (grant) je doprinos troškovima aktivnosti, što znaèi da ne moraju biti pokriveni svi troškovi u cijelosti. Novèana se sredstva dodjeljuju za struèna usavršavanja kojima se postižu osnovni ciljevi koje je odredio sam podnositelj prijave, a moraju biti u skladu s ciljevima Grundtviga, europskom dimenzijom školstva i predstavljati dodanu vrijednost u usporedbi sa struènim usavršavanjem u matiènoj zemlji podnositelja prijave.
Novèana sredstva koja se dodjeljuju pokrivaju troškove puta, troškove života, troškove kotizacije za struèno usavršavanje te troškove jeziène pripreme. Troškovi života izraèunavaju se prema dnevnim/tjednim iznosima koje je odredila Europska komisija.

Prijava

Na Natjeèaj se mogu prijaviti pojedinci preko svojih ustanova.

Više o Natjeèaju možete saznati ovdje.

Tri roka za prijavu za struèna usavršavanja u 2013. godini:

  • rok do 16. sijeènja 2013. godine za struèna usavršavanja koja poèinju 1. svibnja 2013. godine ili kasnije,
  • rok do 30. travnja 2013. godine za struèna usavršavanja koja poèinju 1. rujna 2013. godine ili kasnije te
  • rok do 17. rujna 2013. godine za struèna usavršavanja koja poèinju 1. sijeènja 2014. godine ili kasnije.

Kako se prijaviti na natjeèaj za Grundtvig struèno usavršavanje?

Za struèno usavršavanje se može prijaviti iskljuèivo preko svoje matiène ustanove, osim u sluèaju nezaposlenih nastavnika i onih koji se nakon nekog vremena vraæaju radu u nastavi kada se za aktivnost struènog usavršavanja prijavljuju izravno Agenciji.
 
Naèin prijave:
 
  • Pronaðite struèno usavršavanje (vidi gore)
  • Kontaktirajte organizatora struènog usavršavanja putem elektronske pošte kako biste provjerili ima li slobodnih mjesta za prijavu te napravite tzv. predrezervaciju mjesta. Potvrdu o predrezervaciji /pozivnicu priložite zajedno s vašim prijavnim obrascem. U pravilu predrezervacija mjesta se ne naplaæuje.
  • Ispunite prijavni obrazac za aktivnost Struènog usavršavanja.
  • Prijavu trebate poslati poštom (po moguænosti preporuèena pošiljka): potpisani original prijavnog obrasca s peèatom ustanove, i sve privitke zajedno s još jednom kopijom (ukljuèujuæi i privitaka) na adresu:

Agencija za mobilnost i programe Europske unije
Gajeva 22
10 000 Zagreb, Hrvatska
"Za Grundtvig struèno usavršavanje
(navesti krajnji rok za prijavu)" 

  • i elektronskom poštom na adresu:

grundtvig@mobilnost.hr

Napomena: Kada ste u cijelosti ispunili prijavni obrazac u dijelu G. Submission (podnošenje) pod G.1. Data validation (potvrðivanje podataka) pritiskom na tipku Validate (potvrda) provjerite da li ste sva polja pravilno popunili. U dijelu G.2. Standard submission procedure (standardni postupak podnošenja prijave), potrebno je pritisnuti na Submit online (podnesi putem internetske mreže), te se prijava automatski šalje (morate obavezno imati pristup mreži). Nakon toga prijavni obrazac ispišete pritiskom na tipku Print te tiskani primjerak potpiše zakonski predstavnik ustanove.

Više informacija možete naæi u:

 
 
Aktivnosti Rokovi
Struèno usavršavanje 16.01.2013.
30.04.2013.
17.09.2013.
Posjeti i razmjene 16.01.2013.
30.04.2013.
17.09.2013.
Radionice 21.02.2013.
Obrazovna partnerstva 21.02.2013.
Asistenti 28.03.2013.
Volonterski projekti za starije 28.03.2013.
Pripremni posjeti 11.01.2013.
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu