Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno učenje > O Programu za cjeloživotno učenje > Erasmus > Primjeri dobre prakse > Erasmus Student Network Rijeka
 

Jeste li čuli za Erasmus Student Network?  Pročitajte priču Jelene Simić, Erasmus ambasadorice, o riječkoj ESN sekciji! 

Erasmus Student Network u Hrvatskoj djeluje na lokalnoj razini unatrag godinu i pol dana, i to u Zagrebu od lipnja, Zadru od rujna 2011., Rijeci i Splitu od travnja 2012., te Dubrovniku i Osijeku od listopada 2012. Za razliku od dugogodišnje tradicije koju ESN bilježi u ostalim europskim zemljama od svog osnutka 1989., većina sekcija u Hrvatskoj postoji tek nekoliko mjeseci, ali njihovi volonteri svakodnevno s entuzijazmom promiču razumijevanje među kulturama, osobni i profesionalni razvoj studenata, organiziraju čitav niz aktivnosti i pružaju potporu svim međunarodnim studentima s ciljem njihovog boljeg povezivanja s lokalnim studentima i potpune integracije u studentski život i društvenu sredinu. Krajnji je cilj kroz rad sekcija predstaviti gradove i visoka učilišta u Republici Hrvatskoj kao atraktivna mjesta za studij za studente iz cijelog svijeta.

 

ESN Rijeka

Udrugu ESN Rijeka osnovala je grupa studentica, koje su u okviru programa Erasmus dio svoga studija provele u inozemstvu i kojima je razdoblje mobilnosti obilježilo životni put. Naša udruga, koja djeluje u okviru spomenute krovne organizacije, usko surađuje sa Službom za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Rijeci. Od brojnih aktivnosti željeli bismo izdvojiti one kojima se osobito ponosimo.

Riječka sekcija ESN-a prva je udruga koja je u Hrvatskoj pokrenula City Game. Riječ je o edukativnoj igri kroz koju dolazni Erasmus studenti interaktivno uče o kulturi i povijesti grada domaćina. Igra je osmišljena na način da se studenti, podijeljeni u timove, natječu u obavljanju različitih zadataka koji uključuju odgovaranje na pitanja o Rijeci i Hrvatskoj.

Humanitarnu akciju Muffin Factory koja se sastojala od pečenja šarenih  mafina i prikupljanja dobrotvornih priloga na glavnoj gradskoj ulici Korzo organizirali smo u okviru međunarodnog projekta SocialErasmus, a od prikupljenih sredstava kupili smo rječnike stranih jezika koje su dolazni Erasmus studenti donirali štićenicima dječjeg doma Ivana Brlić Mažuranić u Lovranu i time ostavili trag u lokalnoj zajednici.

 

era_pic_13

 

U suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU te u okviru međunarodnog projekta Erasmus in School koji promovira važnost mobilnosti i prije akademske zrelosti, pružamo priliku stranim studentima za predstavljanje svojih iskustava i približavanje studiranja u inozemstvu učenicima završnih razreda srednjih škola.  Tim projektom nastojimo omogućiti dolaznim studentima uvid u obrazovni sustav zemlje domaćina i, s druge strane, proširiti vidike srednjoškolaca motivirajući ih za nastavak obrazovanja.

Između ostaloga, svake srijede tijekom semestra u prostoru Kluba mladih Rijeka održavamo vrlo popularno besplatno učenje jezika s izvornim govornicima u neformalnom okruženju, pod nazivom Language Tandem.     Trenutno je u tijeku provedba projekta ExchangeAbility, koji ima za cilj umrežiti sva sveučilišta u Europi stvaranjem virtualne mape, prilagođene studentima s posebnim potrebama, koja će služiti kao pomoć prilikom odabira destinacije za odlazak na razdoblje mobilnosti.

Uz spomenute projekte, ESN Rijeka za svoje korisnike organizira tematska događanja, izlete i brojne sportske, kulturne i društvene sadržaje poput međunarodne večere, razgledavanja riječkog podzemlja, istraživanja prepoznatljive wellness&spa ponude na Kvarneru – sve u svrhu ispunjenja slobodnog vremena gostujućim studentima i radi provođenja internacionalizacije kod kuće za one studente koji bilo zbog kojeg razloga nisu u mogućnosti otputovati u inozemstvo na studij. 

Ukoliko se želite uključiti u aktivnosti organizacije Erasmus Student Network Hrvatska kontaktirajte najbližu ESN sekciju.

ESN Dubrovnik, esn.dubrovnik@gmail.com, http://www.facebook.com/EsnDubrovnik

ESN Osijek, esn.osijek@gmail.com,http://www.facebook.com/ESNOsijek

ESN Rijeka, esn.rijeka@gmail.com, http://www.facebook.com/esn.ri 

ESN Split, esn.split@gmail.com, http://www.facebook.com/esn.split

ESN Zadarbuddy.unizd@gmail.com, http://www.facebook.com/esn.zadar

ESN Zagreb, info@esnzagreb.org, http://www.facebook.com/erasmusstudentnetworkzagreb

Galerija
 
 
 
Aktivnosti Rokovi
Erasmus intenzivni jezični tečajevi (EILC) 01.02.2013.
Erasmus potvrda konzorciju za stručne prakse 08.03.2013.
Intenzivni programi (IP) 08.03.2013.
Mobilnost studenata i osoblja 08.03.2013.
Pripremni posjeti 11.01.2013.
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu