Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno učenje > O Programu za cjeloživotno učenje > Leonardo da Vinci > Primjeri dobre prakse > Mobilnost Osobe na tržištu rada (PLM)
 

 

Naziv prijavitelja: Udruga hrvatskih putničkih agencija

Naziv projekta: Implementation of standards in new tourism products

Država u kojoj je provedena mobilnost: Velika Britanija

Trajanje aktivnosti: 18.07.2012.-05.02.2013.   

 

L_glavna1

Bolja poslovna suradnja britanskih i hrvatskih turističkih agencija, te stjecanje novih znanja i vještina bio je cilj odlaska na mobilnost u Veliku Britaniju dvoje zaposlenika Udruge hrvatskih putničkih agencija i desetero zaposlenih u različitim turističkim agencijama. „Preporučujemo svima sudjelovanje u mobilnosti!“, bila je najčešća izjava sudionika nakon povratka s mobilnosti. Jer, korist je višestruka.

- Vrativši se sa stručnog usavršavanja, u Udruzi hrvatskih putničkih agencija osnovali smo Odjel članstva i komunikacije, a za naše članove upravo razvijamo help desk, za koji ćemo angažirati vanjske suradnike. Također, u britanskoj udruzi turoperatora vidjeli smo studio za snimanje on-line prijava i video-trening, što nas je potaknulo da i mi pokušamo to uvesti. Uz to, zamjetna je socijalna osjetljivost Britanaca, pa nakon mobilnosti i mi nastojimo u rad Udruge što više uključiti društveno korisne aktivnosti, primjerice, više pazimo na recikliranje, nastojimo kroz različite aktivnosti pomoći organizacijama civilnog društva – opisuje pozitivne utjecaje g. Ivica Projić.

Rezultat ove mobilnosti je i publikacija koju su izradili zaposleni u hrvatskim turističkim agencijama „Tips and Trics“ s korisnim podacima za nastup turoperatera na zahtjevnom britanskom tržištu. Osim što su izradili ovu korisnu publikaciju, hrvatskim je turoperatorima svakodnevni rad u britanskim agencijama bio dobra prilika da predstave našu turističku ponudu, a uz to i kvalitetan temelj za nastavak suradnje s britanskim kolegama.

- Britanski partner je u svojoj brošuri prodavao naš biciklistički program, no, na žalost, rezultati nisu bili odgovarajući te je program trebao biti isključen iz brošure. Tijekom mobilnosti smo razgovarali s kolegama koji prodaju program i shvatili koje su slabe strane. Na temelju njihovih povratnih informacija i u suradnji s njima, to smo promijenili i rezultat je program koji zadovoljava očekivanja britanskih turista. Osim toga, na mobilnosti smo napravili pripremu i za dva nova programa za brošuru partnera: pješačke ture koje uključuju promatranje ptica i „Self guided“ ture. Upravo je program promatranja ptica primjer kvalitetne suradnje koju smo razvili s partnerima tijekom mobilnosti jer će u tu brošuru biti uključena samo tri europska programa – kaže Edo iz VMD-a.

Iva iz Feral toursa ističe kako su na mobilnosti uočili koliko pozitivno na goste s britanskog tržišta utječe osobni kontakt, te sada u agenciji i telefonski kontaktiraju potencijalne kupce i procjenjuju da im je to povećalo 20 posto prodaju. Ariana iz Gulliver travela je u svoju matičnu agenciju s mobilnosti „donijela“ vjenčanja iz snova koja će organizirati u Hrvatskoj za goste iz Velike Britanije i prve rezervacije su već ostvarene.

L_glavna2

Osim stručnog dijela, mobilnost je uključila i razgledanje gradova, upoznavanje s kulturnim znamenitostima, posjete koncertima, svakodnevna druženja... Evo i dojmova nekih od sudionika mobilnosti:

„Vikend u Londonu je prošao super, koncert u Jazz caffe u Camdentown i malo razgledavanja.“

„Sretna sam sto sam imala priliku uživo vidjeti Tower of London i prošetati Tower Bridgeom. Ovo je doista bio vikend za pamćenje. Veselim se posjetu ostalih znamenitosti Londona.“

„Mislim da ćete biti ponosni na mene, uspjela sam zaista iskombinirati praksu i neka tematska predavanja. Uz svakodnevnu praksu vezanu za mobilnost, dogovorila sam sudjelovanje na predavanjima na jednom londonskom sveučilištu (teme: special interest tourism,  tourism policy and strategy, resort management). Dakle, u potpunosti sam iskoristila ova dva tjedna!“

Osoba za kontakt:
Ivica Projić
+385 1 4836 131 
ivica.projic@uhpa.hr,
www.uhpa.hr

Udruga hrvatskih putničkih agencija
Zagreb, Izidora Kršnjavoga 1/II 

Link za UHPA Tips and Tricks: http://issuu.com/uhpazg/docs/i1813092_prirucnik_uhpa_tips___tric 

Fotografije s mobilnosti: foto1, foto2, foto3, foto4, foto5, foto6, foto7, foto8, foto9, foto10, foto11, foto12, foto13, foto14, foto15, foto16, foto17, foto18

 


Naziv prijavitelja: Niva inženjering d.d. 

Naziv projekta: George Eliot School Assignment

Država u kojoj je provedena mobilnost: Velika Britanija 

Trajanje aktivnosti: 06.11.2012.-14.02.2013.       

Grad_gl

- Prava je šteta što pojedinac može samo jednom sudjelovati u projektu Mobilnosti! Jer, moje iskustvo s mobilnosti je fantastično – kaže Dinko Žele, koji je na stručnom usavršavanju dva tjedna boravio u Velikoj Britaniji. – Građevinarstvo je vrlo konkretna struka i želio sam testirati samog sebe te ujedno procijeniti gdje je u ovom području Hrvatska. Domaćin mi je bila svjetski poznata tvrtka Lindner Facades, koja radi ekskluzivne fasade i projekte koji su europski top class. U Londonu, gdje sam bio prvi put, imao sam priliku obići tri velika gradilišta - Heathrow Terminal 2, Buckingham Gate Project i Bevis Marks Project. Primjerice, na Heathrowu, gdje je na gradilištu radilo 2000 ljudi, dočekao me je voditelj svih radova koji taj posao obavlja već godinama. Proveo me kroz gradilište i to je zaista bilo fascinantno! Na primjer, urede naprave u šesterokatnici od kontejnera, i svako malo je pomiču, ovisno o radovima. A samo gradilište je izvanredno organizirano i uređeno, izrazito se pazi na sigurnost radnika, zaštitu, ma na svaki detalj.

Kroz ovaj projekt Leonardo da Vinci Mobilnosti, g. Žele se upoznao s procedurama pri gradnji, koje se ipak bitno razlikuju od hrvatskih.

-  Britanci u građevinarstvu veliku pozornost pridaju vrlo temeljitoj pripremi, u kojoj su vrlo bitne procedure, pedantnost, poštivanje zakona i ugovora. Na primjer, investitor angažira konzultantsku tvrtku koja sa suradnicima-vanjskim specijalistima izradi projektni zadatak i ta je dokumentacija sastavni dio ugovora. Britanci u ugovorima nemaju rokova jer se oni podrazumijevaju, poštivanje rokova dio je poslovnih običaja, a odšteta za kašnjenje je vrlo velika. Potencijalni izvođači radova ne samo da svojom ponudom ruše cijenu nego i iskazuju kreativnost, jer na njima je sva odgovornost pa se tako i ponašaju – kaže g. Žele. Iskustvo koje je stekao na mobilnosti mu je neprocjenjivo jer je u svojoj struci vidio je drukčiji pristup: rad na građevinskim projektima koji se planiraju do najsitnijeg detalja; šprance ugovora kojima bismo trebali težiti; uređena gradilišta sa samo jednim ulazom, na koja se ulazi s karticom i na kojima se ni sekunde ne smije biti bez zaštitne opreme, što je potrebno i u hrvatskom građevinarstvu. Uz to, praksu je stjecao u internacionalnom okruženju, a s tvrtkom domaćinom nastavio je poslovnu suradnju. U lijepom sjećanju ostalo je i razgledavanje londonskih znamenitosti, posjet rock koncertu, kao i druženja s kolegama, osobito predbožićni domjenak na brodu na Temzi.

- Ovaj projekt i mobilnost potaknuli su me da kasnije i privatno odem u London, te u Škotsku, odakle je bio jedan kolega – kaže g. Žele. Dodaje da je vrlo zainteresiran za novi program Erasmus+ jer već razmišlja o projektu i prijavi.          

Osoba za kontakt:
Dinko Žele  
dinko.zele@niva.hr

Niva inženjering d.d.
Zagreb, Vlaska 83/1 
inzenjering@niva.hr 

Fotografije s mobilnosti: foto1, foto2, foto3

 

 

 

Naziv prijavitelja: Hrvatsko agroekonomsko društvo

Naziv projekta: Stjecanje vještina poslovnog upravljanja u poljoprivredno-prehrambenom sektoru

Mjesto održavanja aktivnosti: Španjolska, Italija, Velika Britanija

Trajanje vašeg projekta: 1.6.2011. – 30.7.2012.

Mrežna stranica projekta: http://haed.agr.hr/index.php/project-1-leonardo/

 

HAED_PLM_1U sklopu Leonardo da Vinci projekta mobilnosti „Stjecanje vještina poslovnog upravljanja u poljoprivredno-prehrambenom sektoru“Leonardo da Vinci, organizirana je stručna praksa 12 diplomiranih, nezaposlenih agronoma koji su završili studij u Zagrebu ili Osijeku u tri godine koje su prethodile početku projekta. Stručna praksa u trajanju od 2 mjeseca provedena je u inozemnim tvrtkama iz područja agrobiznisa u Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Italiji. O samom tijeku projekta razgovarali smo s voditeljicom projekta, gđom Marijom Cerjak.

Gđa Cerjak nam je predstavila projekt: „Godišnje na Agronomskom fakultetu u Zagrebu te na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku diplomira 250-300 studenata. Veliki broj tih studenata ima problema sa zapošljavanjem po završetku studija i to vrlo često zbog neiskustva u praksi. Budući da stjecanje specifičnih stručnih znanja i vještina iz područja marketinga i menadžmenta u agrobiznisu nije moguće bez praktičnog rada u takvim tvrtkama, ovaj projekt predviđa stručno usavršavanje u inozemnim tvrtkama iz područja agrobiznisu.“

Praksa je organizirana na način da su se dva sudionika usavršavala u Španjolskoj, u poduzeću koje se bavi proizvodnjom maslinovog ulja. Sedam sudionika projekta usavršavalo se u Italiji u različitim poduzećima iz područja agrobiznisa (proizvodnja prerađevina od krumpira, prerada mrkve, komorača, intenzivna proizvodnja povrća, prerada u smrznuto povrće, prerada ribe, dizel za poljoprivredne strojeve i fitofarmacija) dok su tri sudionika radila na obiteljskom gospodarstvu (ekološka proizvodnja presadnica) u Velikoj Britaniji. Tijekom stručnog usavršavanja, u svoje slobodno vrijeme, sudionici su sudjelovali i na nekoliko kulturnih izleta.

Marija ističe: „Znanje i vještine stečene tijekom dvomjesečnog boravka u stranim tvrtkama će povećati kompetencije sudionika projekta te će povećati njihovu zapošljivost na domaćem tržištu rada. Rad u međunarodnom okruženju će doprinijeti razvoju multikulturoloških i jezičnih kompetencija sudionika mobilnosti te omogućiti usporedbu iskustava studenata u različitim zemljama i u različitim poslovnim okruženimau. Sudjelovanje u ovakvom programu pomaže sudionicima da bolje upoznaju EU i njene programe što će povoljno utjecati na njihov daljnji profesionalni rad.“

 

 

Poruka budućim korisnicima:

 „Leonardo da Vinci je odličan program koji nudi mogućnost stručnog usavršavanja u inozemstvu.
Prilikom prijave projekta treba voditi računa o odabiru partnera te ako se radi s tvrtkama posrednicima poželjno bi bilo unaprijed dogovoriti i tvrtke domaćine u kojima će se odraditi usavršavanje. Prilikom slanja kandidata u zemlje čiji jezik oni ne govore, poželjno je unaprijed dogovoriti mentora koji će moći nesmetano komunicirati s kandidatom.“

 

HAED_PLM_2

 

Osoba za kontakt:

Marija Cerjak
Hrvatsko agroekonomsko društvo
Svetošimunska 25
10000 Zagreb
mcerjak@agr.hr
http://www.haed.hr/

 
 
Aktivnosti Rokovi
Mobilnost 01.02.2013.
Leonardo da Vinci potvrda za mobilnost 01.02.2013.
Partnerstva 21.02.2013.
Prijenos inovacija 31.01.2013.
Pripremni posjeti 11.01.2013.
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu