Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Program za cjeloživotno uèenje > O Programu za cjeloživotno uèenje > Comenius > Najèešæa pitanja
 

Najèešæa pitanja o Comenius aktivnostima

Ukoliko nakon èitanja ove rubrike imate pitanja u svezi Comenius aktivnosti na koja nismo odgovorili pogledajte naše priruènike za struèna usavršavanja, partnerstva i pripremne posjete. Ako ni u priruènicima niste pronašli zadovoljavajuæi odgovor pošaljite Vaš upit na comenius@mobilnost.hr .

1.  Zadovoljava li moja škola uvjete koji su potrebni za sudjelovanje u Comenius školskom partnerstvu?

U Comenius školskom partnerstvu mogu sudjelovati škole i vrtiæi.  Popis tipova škola koje zadovoljavaju uvjete za sudjelovanje u Comenius školskom partnerstvu možete pronaæi na internetskoj stranici Europske komisije. Ukoliko imate nedoumica, kontaktirajte Vašu nacionalnu agenciju.

2.  Postoje li neki važni uvjeti za sudjelovanje za koje moramo znati?

Popis uvjeta za sudjelovanje je ukljuèen u prijavni obrazac za podnošenje prijave za aktivnost, a te uvjete možete pronaæi i u Pozivu za natjeèaj Programa za cjeloživotno uèenje. Glavni su uvjeti za sudjelovanje povezani s formalnostima kao što su ispunjavanje ispravnog prijavnog obrasca, ispunjavanje obrasca u cijelosti i podnošenje prijave najkasnije do krajnjeg datuma za podnošenje prijave. Takoðer je važno napomenuti, da je u sluèaju ispunjavanja prijave za Partnerstva, kada je sadržaj veæ prethodno dogovoren izmeðu partnerskih škola, škola koordinator odgovorna za ispunjavanje. Škola koordinator šalje kopiju svoje prijave svim partnerskim školama. Svaka partnerska škola mora potpisati prijavu i poslati je nacionalnoj agenciji u svojoj državi. Nacionalne agencije mogu tražiti od škola koje podnose prijavu ispunjavanje i podnošenje odreðenih popratnih dokumenata karakteristiènih za dotiènu državu.

3.  Koje su informacije nužne za uspješno ispunjavanje prijave?

U prijavnom je obrascu potrebno navesti podatke o aktivnosti kao i razloge zašto se prijavljujete za odreðenu aktivnost (motivacija). Buduæi da Agencija odabire pristigle prijave iskljuèivo na temelju uspješnosti, prijava treba pokazati da æe aktivnost ojaèati europsku dimenziju u profesionalnom razvitku osobe koja se prijavljuje, da je aktivnost korisna i da postoji jasna poveznica izmeðu aktivnosti za koju se prijavljujete i aktivnosti koje provodite u svojoj ustanovi.

4.  Kako mogu pronaæi partnersku ustanovu u inozemstvu za školsko partnerstvo?

Potencijalu partnersku ustanovu možete pronaæi preko interneta na internetskim stranicama kao što su e-Twinning Portal (www.etwinning.net), portal British Council Schools Online (www.britishcouncil.org/schoolsonline) za traženje partnera, kao i na kontaktnim seminarima. Potencijalnog partnera se takoðer može pronaæi i putem osobnih kontakata, gradova prijatelja i sl. Važno je napomenuti da ukoliko se želite prijaviti Agenciji za dodjelu financijske potpore, suradnja mora biti u okviru Programa za cjeloživotno uèenje.

5.  Kako mogu pronaæi kontakt seminar?

Kontaktni se seminari obièno održavaju od srpnja do prosinca. Popis dostupnih kontaktnih seminara možete pronaæi na mrežnim stranicama Agencije za mobilnost i programe EU.

6.  Gdje mogu otiæi na pripremni posjet?

Aktivnost pripremnih posjeta može se ostvariti u bilo kojoj državi koje sudjeluju u Programu za cjeloživotno uèenje. Ukoliko se na pripremni posjet odlazi u državu koja nije èlanica EU, u Norvešku, Lihtenštajn Island i Tursku na pripremnom posjetu moraju biti sudionici iz država èlanica EU.

7.  Kako mogu pronaæi odgovarajuæe struèno usavršavanje?

Popis dostupnih struènih usavršavanja može se pronaæi na mrežnim stranicama Europske komisije (http://ec.europa.eu/education/trainingdatabase/).  Isto tako, struèno usavršavanje može se pronaæi i putem drugih izvora. Meðutim, usavršavanja moraju biti u okviru Programa za cjeloživotno uèenje. Ukoliko se prijavljujete za sudjelovanje na takvom teèaju, molimo Vas da informirate Agenciju za mobilnost i programe EU o programu o ciljanoj publici i organizatoru teèaja.

8.  Kako se pretražuje baza podataka struènih usavršavanja Europske komisije?

Na internetskoj stranici Europske komisije  (http://ec.europa.eu/education/trainingdatabase/) kliknite na "search form". Ukoliko vam je veæ poznat naslov struènog usavršavanja ili njegova oznaka te podatke možete izravno unijeti u polje i bit æe vam omoguæen uvid u sve pojedinosti dotiènog struènog usavršavanja. U protivnom, pretragu možete zapoèeti unošenjem teme struènog usavršavanja, datuma, ciljne skupine, jezika na kojem æe se poduèavati itd. Uzmite u obzir da broj rezultata koji æe se prikazati ovisi o broju unesenih kriterija za pretraživanje.

9.  Mogu li iæi na struèno usavršavanje u Hrvatskoj u okviru Programa za cjeloživotno uèenje?

Ne možete, buduæi da Agencija dodjeljuje sredstva samo za struèna usavršavanja u inozemstvu tj. u nekoj od država èlanica Programa za cjeloživotno uèenje. Usavršavanja trebaju ponuditi europsku vrijednost.

10.  Gdje mogu otiæi na struèno usavršavanje?

Možete otiæi u neku od odgojno-obrazovnih ustanova u državi èlanici Programa za cjeložovotno uèenje. Na struèno usavršavanje job shadowing (struèna praksa) se može otiæi samo u državu èlanicu EU.

11.  Što je „job shadowing"?

 „Job shadowing" je oblik struènog usavršavanja kada nastavnik promatra i prati rad kolege iz neke europske ustanove na njegovom ili njezinom radnom mjestu. Na taj se naèin može iz prve ruke prouèavati svakodnevni posao, radno okruženje, metode i naèine rada u praksi. Mogu se vidjeti primjeri dobre prakse na djelu koje kasnije možemo upotrijebiti u vlastitom radu. Ustanova u kojoj se odvija ova aktivnost mora biti smještena u državi èlanici EU i mora imati iskustva u praksi o kojoj sudionik želi nauèiti nešto više.

12.  Koji su troškovi sudjelovanja u aktivnosti pokriveni? Postoji li najviši iznos za koji se može prijaviti?

Financijska potpora - grant je doprinos troškovima Vaše aktivnosti, što znaèi da ne moraju biti pokriveni svi troškovi u cijelosti. Financijska se potpora dodjeljuje za troškove putovanja, troškove života, eventualne troškove jeziène, pedagoške i kulturne pripreme te kotizacije. Kako bi se omoguæilo sudjelovanje što veæem broju pojedinaca i institucija, Agencija može odrediti najviši iznos potpore. Svaki natjeèaj detaljnije odreðuje uvjete i iznose.

13.  Što se podrazumijeva pod troškovima života (subsistence costs)?

Troškovi života pokrivaju smještaj, hranu, troškove lokalnog prijevoza, telekomunikacijske usluge, osiguranje itd. Troškovi života se izraèunavaju na temelju trajanja posjeta, koristeæi dnevne stope za odgovarajuæu zemlju/ odredište. Iznosi dnevnih stopa za svaku pojedinu zemlju tablièno su prikazani u prijavnom obrascu i priruènicima za pojedine aktivnosti. Iznos za troškove života se isplaæuje na temelju paušalnog iznosa - „flat rate" modela.

14.  Koliko iznosi financijska potpora za troškove putovanja?

Najviši iznos za troškove putovanja koji Agencija može dodijeliti je 400,00 EUR po sudioniku. Putni se troškovi definiraju kao troškovi putovanja iz Hrvatske do odredišta pripremnog posjeta u inozemstvu i natrag ukljuèujuæi i moguæe troškove za izdavanje vize. Ovi troškovi ne ukljuèuju troškove lokalnog prijevoza do mjesta smještaja i natrag kao i troškove lokalnog prijevoza od i do lokacije održavanja pripremnog posjeta. Lokalni se prijevoz pokriva iz sredstava za troškove života.

15.  Koliko iznosi financijska potpora za troškove jeziène, pedagoške i kulturne pripreme?

Za troškove jeziène, pedagoške i kulturne pripreme može se dodijeliti najviše 150,00 EUR po sudioniku, a isplaæuje se u obliku paušalnog iznosa tzv. „lump-sum". Pokrivanje troškova za jeziènu pripremu nije moguæe ako namjeravate sudjelovati na teèaju jezika u inozemstvu (tzv. pure language courses). Jezièna priprema može se odnositi npr. na samouèenje odnosno pohaðanje teèaja jezika u Republici Hrvatskoj. U tom sluèaju, taj podatak trebate navesti u prijavnom obrascu.

16.  Što je naknada za kontaktni seminar (contact seminar fee)?

Za kontaktni seminar obièno se plaæa kotizacija u obliku naknade za kontakt seminar (tzv. contact seminar fee) koji pokriva troškove smještaja, hrane, pisanih materijala za seminar i sudjelovanje na kulturnim dogaðajima. Kotizacija se za kontaktni seminar raèuna na osnovi stvarnih troškova. To znaèi da je stvaran iznos osnova za izraèun. Ako su troškovi života ukljuèeni u kotizaciju, ne možete tražiti dodatnu financijsku potporu za troškove života za dane trajanja kontakt seminara.

17.  Mogu li korisnici koji odlaze na aktivnost biti financirani za dodatan dan, ukoliko ne postoji moguænost povratka zadnji dan aktivnosti zbog prometne povezanosti?

Da, postoji moguænost da budu financirani za dodatan dan, ukoliko Agencija za mobilnost i programe EU procjeni da je to opravdano, ali to moraju napomenuti prilikom prijave, a ne kasnije.

18.  Možemo li preraspodijeliti sredstva iz razlièitih stavki financiranja (troškovi puta, troškovi kotizacije, troškovi života)?

Ukoliko ne iskoristite sva sredstva za troškove puta jer su troškovi puta bili niži od iznosa koji ste zatražili u prijavnom obrascu, nije moguæe preraspodijeliti ta sredstva za dnevne troškove, veæ æe se razlika oduzeti od krajnjeg iznosa potpore.

19.  Što se dogaða ukoliko dobijemo financijsku potporu, a ne ispunimo aktivnost za koju smo se prijavili u Prijavnom obrascu?

Najkasnije 30 dana nakon planiranog završetka aktivnosti osoba koja je otišla na aktivnost potprograma dužna je podnijeti završno izvješæe o provedbi aktivnosti, zajedno sa svim dokazima aktivnosti (potvrda o sudjelovanju na seminaru, raèuni za smještaj, avionske karte i sl.). Ukoliko aktivnost nije ostvarena ili je djelomièno ostvarena, tražit æe se potpuni ili djelomièni povrat sredstava.

20.  Radim u školi kao školska psihologinja. Mogu li se prijaviti za Comenius struèno usavršavanje?

Comenius struèno usavršavanje namijenjeno je nastavnom i nenastavnom osoblju u školskom obrazovanju ili predškolsom odgoju. Mogu se prijaviti svi oni koji sudjeluju u odgojno obrazovnom procesu kao npr. školski psiholozi, defektolozi, knjižnièari, ravnatelji i sl., a ne samo nastavnici.

21.  Ja sam profesor povijesti i želio bih iæi na struèno usavršavanje u Njemaèku namjenjeno nastavnicima povijesti. Struèno usavršavanje æe biti na njemaèkom jeziku, ali nažalost moje znanje njemaèkog nije jako dobro. Mogu li se ipak prijaviti?

Morate sami procijeniti jeste li u moguænosti pratiti struèno usavršavanje na stranom jeziku. Ukoliko je vaše poznavanje stranog jezika ogranièeno, to može ugroziti kvalitetu Vašeg praæenja i sudjelovanja na struènom usavršavanju. Meðutim, ako smatrate da vladate njemaèkim jezikom, ali nešto slabije, Agencija vam može dodijeliti sredstva za jeziènu pripremu u iznosu od 150,00 EUR koju možete iskoristiti za teèaj stranog jezika, kupnju priruènika i sl. kako bi obnovili i unaprijedili znanje stranog jezika. Molimo da potrebu za jeziènom pripremom navedete u prijavnom obrascu i da objasnite što priprema ukljuèuje.

22.  Ja sam profesor geografije , ali želio bih usavršiti svoje poznavanje stranog jezika. Mogu li se prijaviti za struèno usavršavanje u obliku teèaja jezika?

Za struèno usavršavanje u obliku teèaja jezika možete se prijaviti iskljuèivo ako:

ste nastavnik koji poduèava neki predmet na stranom jeziku,

ste nastavnik koji se obuèava za nastavnika stranog jezika,

sudjelujete u aktivnosti partnerstva i potrebno Vam je usavršavanje na jeziku jedne od ustanove partnera,

ste nastavnik kojemu je potrebno usavršavanje na manje rasprostranjenom i poznatom jeziku u svrhu pouèavanja na tom istom jeziku.

23.  Mogu li se kao vanjski suradnik srednje škole prijaviti na struèno usavršavanje?

Možete. Mogu se prijaviti svi oni koji sudjeluju u odgojno-obrazovnom procesu meðutim potrebno je unaprijed provjeriti sa školom naèin isplate financijske potpore obzirom na status vanjskog suradnika.

24.  Mogu li se kao nezaposleni nastavnik prijaviti za struèno usavršavanje?

Možete se prijaviti samostalno izravno Agenciji. Pri tome je potrebno priložiti dokaz o struènoj spremi kao i dokaz o nezaposlenosti.

25.  Što znaèi diseminacija rezultata?

Diseminacija znaèi širenje rezultata Vaše aktivnosti nakon povratka. Potrebno je nakon povratka rezultate, odnosno ono što ste nauèili na aktivnosti, širiti dalje kolegama, uèenicima i zainteresiranoj javnosti putem prezentacija, objavljivanjem rezultata na internetskim stranicama ili drugim naèinima.

26.  Zašto se u Comenius - Grundtvig bazi podataka Struènih usavršavanja navodi da pojedina struèna usavršavanja proizlaze iz Socrates projekta ili centraliziranog projekta Programa za cjeloživotno uèenje?

Takva struèna usavršavanja rezultat su projekata koje je financirala Europska unija.  Prema odluci Europske komisije ona se dodatno promièu te se za njih pri ocjenjivanju kvalitete prijave dobiva dodatnih deset bodova.

27. Što se dogaða kada osoba promjeni ustanovu u kojoj radi ili svoj status zaposlenja, a dobila je financijsku potporu za Struèno usavršavanje?

Ukoliko individualni korisnik financijske potpore promjeni svoj pravni status prije odlaska na aktivnost, npr. školi je odobrena financijska potpora za struèno usavršavanje nastavnika koji prije odlaska na aktivnost promjeni školu ili ostane nezaposlen jer je imao ugovor na odreðeno vrijeme, nije moguæe sklopiti ugovor s dotiènim individualnim korisnikom kao fizièkom osobom ili s njegovim novim poslodavcem obzirom da promjena statusa individualnog korisnika može bitno promijeniti kontekst u kojem je njegova prijava ocjenjena. Nadalje, ugovor s Agencijom sklapa ustanova, stoga je ustanova nositelj svih prava i obveza prema Agenciji te kao takva može odluèiti poslati zamjensku osobu na aktivnost za koju joj je odobreno financiranje. U suprotnom, ugovor se sporazumno raskida i ustanova sva sredstva vraæa Agenciji. Individualnom korisniku preporuèa se prijaviti na novi rok kao fizièka osoba (kod statusa nezaposlene osobe) ili preko novoga poslodavca. Meðutim, u sluèaju promjene statusa individualnog korisnika nakon povratka s aktivnosti, matièna ustanova treba ispuniti sve obveze prema individualnom korisniku sukladno Obavijesti o analizi završnog izvješæa koju izdaje Agencija.

 
 
Aktivnosti Rokovi
Individualna mobilnost uèenika 03.12. 2012.
Struèno usavršavanje 16.01.2013.
30.04.2013.
17.09.2013.
Comenius asistenti/
Ugošæivanje Comenius asistenata
31.01.2013.
Comenius školska partnerstva 21.02.2013.
Regio partnerstva 21.02.2013.
Pripremni posjeti 11.1.2013.
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu