Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Info kutak > Publikacije > AMPEU obavijesti > Studeni 2014. > MLADI > Mladi i ekologija zdravlje, posao i način života
 
Mladi i ekologija zdravlje, posao i način života 

Udruga Dobra iz Metkovića u okviru programa Mladi na djelu pokrenula je projekt usmjeren na rješavanje problema nezaposlenosti mladih nizom aktivnosti kojima su se mladi, ali i sveukupno lokalno stanovništvo, upoznavali s ekološki prihvatljivom poljoprivrednom proizvodnjom kao jednim od načina smanjivanja siromaštva i poticanja zaposlenosti. Provođenje projekta upravo u dolini Neretve, gdje su prirodni resursi idealni, a ekološka proizvodnja čini manje od 5 posto ukupne proizvodnje, bila je mudra ideja za rješavanje lokalnog problema nezaposlenosti. Iako je primarna ideja bila poticati mlade na kreativnost i poduzetništvo, na usvajanje novih teoretskih i praktičnih znanja te na poticanje samozapošljavanja, ideja je prerasla u nešto puno više - osvještavanje važnosti očuvanja okoliša, promocije zdravog života te edukacija lokalnog stanovništva na prihvaćanje novog načina proizvodnje.

Korištenjem različitih metoda, od edukativnih radionica do terenske nastave, od istraživačkog rada na prikupljanju informacija o eko proizvodnji do izrade promo materijala, priručnika, letka te sudjelovanjem u promociji samog projekta, mladi su doista mogli iskusiti paletu aktivnosti nužnih da bi jedna ideja bila provedena i oživljena.

Skupivši elementarno znanje o eko proizvodnji, mladi su izradili 20 mini eko vrtova poštujući načela održive proizvodnje. Uz samostalan rad, uklopljen je i posjet lokalnim eko proizvođačima koji su im, kao primjeri dobre prakse, dali dodatan poticaj da i sami pokrenu nešto slično.

Ovaj projekt pružio je dragocjeno iskustvo svima onima koji će se okušati u provođenju vlastite ideje. Tijekom projekta izrađeni su priručnici za eko uzgoj različitih kultura s informacijama i o programima koji podržavaju eko uzgoj, a projekt je predstavljen javnosti te potaknuo daljnji interes za eko proizvodnju.  

 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu