Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Info kutak > Publikacije > AMPEU obavijesti > Studeni 2014. > NOVOSTI > Erasmus+ širi svoje granice i želi dobrodošlicu Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji
 
Erasmus+ širi svoje granice i želi dobrodošlicu Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji 

Dana 19. lipnja 2014., u okviru 3. ministarskog sastanka Platforme za zapadni Balkan u području obrazovanja i osposobljavanja u Bruxellesu, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija potpisale su Sporazum s Europskom komisijom o djelomičnom sudjelovanju u programu Erasmus+, a sa Srbijom je potpisan nekoliko dana prije.

Potpisivanje ovih Sporazuma omogućuje sudjelovanje u platformama, mrežama i inicijativama koje čine dio programa Erasmus+ – eTwinninga, Euroguidancea, Europassa, Europske mreže politika cjeloživotnog usmjeravanja, Eurydicea i EPALE-a (Electronic Platform for Adult Learning in Europe – Elektronička platforma za obrazovanje odraslih u Europi), čija provedba ne zahtijeva uspostavu nacionalne agencije akreditirane za upravljanje sredstvima Europske komisije.

Uz to, ustanove i organizacije iz navedenih država u okviru programa Erasmus+ profitirat će kao partnerske države od aktivnosti vanjske suradnje – mobilnosti i jačanje kapaciteta u okviru visokog obrazovanja i područja mladih u i iz država članica EU-a.

Kao potporu Bosni i Hercegovini u djelomičnom ulasku u Erasmus+ program, koji je prvi korak prema otvaranju svih međunarodnih mogućnosti suradnje s državama članicama EU-a, Agencija za mobilnost i programe Europske unije u suradnji s Centrom za izvrsnost Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstvom civilnih poslova BiH, održala je 9. rujna 2014. u Parlamentarnoj skupštini BiH jednodnevnu radionicu za nadležne i zainteresirane predstavnike ministarstava i ustanova iz obrazovnog sektora na temu programa Erasmus+, uspostave nacionalne agencije, suodnosa Europske komisije, nadležnih ministarstava i agencije te specifično na temu mreža, platformi i inicijativa sada dostupnih građanima BiH.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije spremna je pružiti potporu spomenutim državama pri njihovom ulasku u program Erasmus+.

 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu