Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Info kutak > Publikacije > AMPEU obavijesti > Lipanj 2015. > MLADI > Živa knjižnica u Europskom tjednu mladih
 
Živa knjižnica u Europskom tjednu mladih 

U povodu Europskog tjedna mladih od 27. travnja do 9. svibnja mladi su u deset hrvatskih gradova sudjelovali u aktivnosti Živa knjižnica na temu međunarodne mobilnosti u svrhu učenja. Aktivnosti u koordinaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije organizirale su udruge iz deset različitih gradova u Republici Hrvatskoj.

Živa knjižnica osmišljena je tako da omogućuje mladima posudbu tzv. žive knjige. Živa knjiga u ovom slučaju bila je osoba koja je sudjelovala u međunarodnoj mobilnosti ili predstavnik organizacije koja je takvu mobilnost organizirala. Od nje se izravno kroz razgovor odnosno "čitanje" iz prve ruke moglo doznati kako izgleda mobilnost i koje su prednosti sudjelovanja. Kao i u pravim knjižnicama, u živim knjižnicama moguće je pogledati koji se naslovi nude, posuditi knjige, pročitati ih, vratiti i potom posuditi nove, samo što knjige u živim knjižnicama nisu bile papirnate nego žive. One su u neformalnom razgovoru „čitateljima“ otkrile kako im je bilo, podijelile preporuke, savjete i trikove za lakše snalaženje na nepoznatom terenu.

Aktivnosti su bile osmišljene s ciljem uklanjanja predrasuda o mobilnosti odnosno upoznavanja mladih s raznim europskim programima mobilnosti koji su im dostupni. Žive knjižnice bile su dostupne u deset hrvatskih gradova – Puli (organizator: udruga ZUM), Labinu (organizator: udruga Alfa Albona), Rijeci (organizatori: udruga UMKI i CTK Rijeka), Zagrebu (organizator: udruga Zamisli), Karlovcu (organizator: udruga Carpe Diem), Osijeku (organizator: udruga PRONI), Splitu (organizator: udruga Info zona), Šibeniku (organizator: udruga Mladi u EU), Vukovaru (organizator: udruga MGMD) i Dubrovniku (organizatori: Erasmus Student Network Dubrovnik i Europski dom Dubrovnik). 

 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu