Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Info kutak > Publikacije > AMPEU obavijesti > Studeni 2014. > STRUKOVNO OBRAZOVANJE I OSPOSOBLJAVANJE > Školom do samostalnosti i posla danski primjer
 
Školom do samostalnosti i posla danski primjer 

U okviru sada već „starog“ programa Leonardo da Vinci Agencija za mobilnost i programe EU financirala je projekt „New Methods and Technologies in Construction and Building“ iz područja građevinarstva. Projekt je okupio četiri škole – Obrtničku i industrijsku graditeljsku školu iz Zagreba, koja je ujedno i koordinator projekta, Graditeljsku tehničku školu iz Zagreba, Srednju školu Bedekovčina i Graditeljsku školu Čakovec.

Zahvaljujući projektu ukupno je 20 nastavnika, stručnih učitelja i učitelja majstora građevinskih struka iz spomenutih škola imalo priliku tjedan dana boraviti u Danskoj, u partnerskoj školi Syddansk Erhvervsskole Odense-Vejle, gdje su se pobliže upoznali s danskim obrazovnim sustavom, satnicom teorijske i praktične nastave te specifičnostima obrazovanja u graditeljskom sektoru. Hrvatske škole, uz to što su učvrstile i razvile međusobnu suradnju, uspostavile su kvalitetnu suradnju sa SDE Collageom, koju će nastaviti prijavom projekata u sklopu Erasmusa+.

Naši nastavnici vidjeli su opremljene radionice, suvremene metode podučavanja te individualno savjetovanje učenika, a naročito ih se dojmila činjenica da u posljednjoj godini obrazovanja danski učenici teške zadatke rješavaju potpuno samostalno. Uz to, svi polaznici SDE Collegea imaju sklopljene ugovore o naukovanju s tvrtkama i primaju naknadu utvrđenu na razini države za svoj rad, a kurikuli se neprekidno usavršavaju prema sugestijama poslodavaca.

Ovaj projekt i dansko iskustvo pokazuju čemu teže naši profesori iz ovog projekta, a one danske primjere koje mogu uklopiti u svoju školu i naš sustav već i primjenjuju.

 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu