Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Ostali programi > Euroguidance > Stručna usavršavanja / info događanja  > 2014. > Informativni dan o uslugama europskih inicijativa
 
Informativni dan o uslugama europskih inicijativa 

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na Informativni dan o uslugama europskih inicijativa Europassa, Euroguidancea i EURES-a te hrvatskih Centara za informiranje i savjetovanje o karijeri koji će se održati u četvrtak, 27. studenoga ove godine u Zagrebu u hotelu Westin, Kršnjavoga 1, u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Ovim bismo Vas događanjem željeli upoznati s mogućnostima koje spomenute inicijative i ustanove nude osobama na tržištu rada, prije svega tražiteljima posla te učenicima na različitim obrazovnim razinama, a kojima bi predstavljene usluge bile važne prilikom profesionalnog usmjeravanja. Navedene inicijative ujedno potiču mobilnost mladih kao sredstvo koje doprinosi njihovu osobnom razvoju, jača njihovu zapošljivost, a posredno doprinosi i konkurentnosti nacionalnih gospodarstava razvojem ljudskih potencijala. One također upućuju i savjetuju građane o EU politikama, pružaju informacije o mogućnostima ostvarivanja mobilnosti pomažu im u predstavljanju te jasnom i vjerodostojnom bilježenju osobnih, obrazovnih i profesionalnih postignuća u nacionalnom i europskom kontekstu.

Euroguidance je europska mreža nacionalnih centara za podršku profesionalnom usmjeravanju. Glavni su ciljevi mreže promicanje europske dimenzije u cjeloživotnom učenju i pružanje informacija o cjeloživotnom profesionalnom usmjeravanju. Oba cilja usmjerena su na poticanje međunarodne mobilnosti osoba u obrazovanju i osposobljavanju. Pored toga, Nacionalni Euroguidance centar savjetnicima u profesionalnom usmjeravanju želi skrenuti pozornost na postojanje širokog spektra metodologija i praksi u drugim europskim zemljama.

Inicijativa Europass obuhvaća pet dokumenata - Europass životopis, jezičnu putovnicu, prilog svjedodžbi, dopunsku ispravu o studiju i mobilnost - koji korisnicima omogućuju predstavljanje stečenih kompetencija na jasan, objektivan i pouzdan način diljem Europe bez obzira na dob, stupanj obrazovanja ili status zaposlenja. Ovi su dokumenti posebno korisni pojedincima koje zanima nacionalna ili međunarodna mobilnost, stručno usavršavanje ili stjecanje novih akademskih iskustava, ali i poslodavcima koji, služeći se njima, dobivaju uvid u kompetencije potencijalnih zaposlenika na jednostavan, pregledan i razumljiv način.

Agencija za mobilnost i programe EU, kao imenovani nacionalni centar za provedbu inicijativa Europass i Euroguidance u Republici Hrvatskoj, pruža podršku i informira građane o njihovim aktivnostima: Nacionalni Euroguidance centar promiče mobilnost i europsku dimenziju u sustavu profesionalnog usmjeravanja u Republici Hrvatskoj, dok  Nacionalni Europass centar Hrvatska provodi i promiče inicijativu Europass na nacionalnoj razini potičući mobilnost i cjeloživotno učenje.

EURES je mreža javnih zavoda za zapošljavanje država članica Europskog gospodarskog prostora i Švicarske koju koordinira Europska komisija. EURES mreža je pokrenuta 1993. godine kao instrument poboljšanja mobilnosti, odnosno prostorne i profesionalne pokretljivosti radne snage na europskom tržištu rada. Svrha je EURES-a pružanje informacija, savjetovanja i usluga posredovanja (job-matching) poslodavcima i tražiteljima posla, ali i svim građanima koji smatraju da im može koristiti princip slobodnog kretanja ljudi.

Glavni cilj Centara za informiranje i savjetovanje o karijeri je unaprijediti osobne potencijale korisnika za cjeloživotni razvoj karijere. U CISOK-u je moguće pronaći savjete vezane uz traženje i stvaranje profesionalnih prilika, te unapređenje tehnika traženja posla. Misija Centara za informiranje i savjetovanje o karijeri je omogućiti široj zajednici usluge profesionalnog usmjeravanja kako bi uspjeli odabrati odgovarajuće obrazovanje, zaposlenje te pridonijeti razvoju zajednice i gospodarstva na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Program rada informativnog dana nalazi se ovdje.

Imajući u vidu ograničen broj mjesta na ovomu informativnom danu, ljubazno Vas molimo da svoju prijavu pošaljete najkasnije do petka, 21. studenoga 2014. godine ispunjavanjem obrasca, nakon čega ćemo potvrditi Vaše sudjelovanje.

Ujedno Vam skrećemo pozornost na održavanje triju paralelnih radionica u drugom dijelu programa, a svoj biste odabir željene radionice trebali također naznačiti u prijavnom obrascu.

 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu