Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Erasmus+ > Opće informacije > 2014. > Informativne aktivnosti
 
Informativne aktivnosti 

Svečana konferencija u povodu početka novog programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport Erasmus+

Svečana konferencija u povodu početka novog programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport Erasmus+ održala se se 24. veljače 2014. u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatske bratske zajednice 4 u Zagrebu od 9.00 do 15.00 sati. Konferenciju su organizirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstvo socijalne politike i mladih - ministarstva nadležna za program Erasmus+ u Republici Hrvatskoj - te Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Program Erasmus+ obuhvaća sve dosadašnje europske i međunarodne programe i inicijative Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja i mladih te prvi put uvodi i podršku području sporta. Za navedene aktivnosti na razini Europske unije za sedmogodišnje razdoblje izdvojen je proračun od 14,7 milijardi eura, što predstavlja povećanje od čak 40 posto u odnosu na dosadašnje programske proračune. 

Uzvanicima se uvodno obratio ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović, istaknuvši kako je za Republiku Hrvatsku u razdoblju od 2009. do 2013. godine iz proračuna Europske unije u svrhu mobilnosti i međunarodne suradnje u obrazovanju alocirano više od 200 milijuna kuna. Također je dodao da je internacionalizacija obrazovanja strateški cilj, te istaknuo važnost međusektorskog povezivanja i suradnje svih ustanova uključenih u proces obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta.

Pomoćnica ministra za visoko obrazovanje prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić naglasila je kako je ključni cilj programa Erasmus+ internacionalizacija obrazovanja, te dodala kako sudjelovanje u programu Erasmus+ omogućuje obrazovanje, razvoj vještina, sposobnosti i kreativnosti potrebnih za život u društvu znanja. Naglasila je kako su obrazovanje, usavršavanje i neformalno podučavanje mladih važni za stvaranje novih radnim mjesta i poboljšanje europske konkurentnosti.

Predstavnik Europske komisije g. Antonio Silva Mendes predstavio je program Erasmus+, u okviru kojeg su predviđene aktivnosti mobilnosti za pojedince u svrhu učenja i osposobljavanja (predviđa se da će zahvaljujući programu više od 4 milijuna Europljana do 2020. dobiti priliku studirati, učiti, usavršavati se, obavljati stručnu praksu ili volontirati u inozemstvu) te aktivnosti sektorske i međusektorske suradnje - partnerske projekte obrazovnih ustanova, tijela lokalne i regionalne vlasti, poslovnog sektora, nevladinog sektora, udruga mladih i drugih organizacija na zajedničkim projektima koji adresiraju izazove s kojima se navedeni sektori susreću.

V. d. ravnatelja Agencije za mobilnost i programe EU, gđa Antonija Gladović, predstavila je dosadašnje rezultate sudjelovanja organizacija iz Republike Hrvatske u programima EU u obrazovanju, osposobljavanju i području mladih. Tako je zahvaljujući Programu za cjeloživotno učenje i programu Mladi na djelu, od 2009.g. obrazovnim ustanovama iz Republike Hrvatske bilo je dostupno 23,57 mil. eura (oko 177 mil kuna), od čega je iskorišteno 96%; i zahvaljujući čemu je više od 13.880 sudionika – studenata, učenika, nastavnika, donositelja odluka, zaposlenih i nezaposlenih - sudjelovalo u nekom vidu međunarodnih aktivnosti. Isto tako, udrugama za mlade i mladima na raspolaganju je bilo 5,59 mil. eura (oko 42,5 mil kuna), od čega je ugovoreno 91%, a zahvaljujući čemu je više od 9.280 sudionika - mladih i osoba koje rade s mladima - sudjelovalo na nekim projektnim aktivnostima. Također je istaknula da će Republika Hrvatska u 2014. godini na raspolaganju imati više od 85 milijuna kuna, pri čemu će spomenuti početni iznos do 2020. godine značajno rasti, te se ukupni raspoloživi iznos u programskom razdoblju procjenjuje na više od 830 milijuna kuna. 

Osim programa Erasmus+, tijekom konferencije, posjetiteljima su predstavljeni i rezultati sudjelovanja organizacija iz Republike Hrvatske u dosadašnjim programima EU-a usmjerenima na obrazovanje, osposobljavanje i mlade. Tako su o učincima programa EU-a na razvoj i modernizaciju obrazovnih ustanova pričali Lidija Kralj, projektni koordinator iz OŠ Veliki Bukovec; Edita Margeta, projektni koordinator iz Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod; Andrej Marušić, ravnatelj ustanove za obrazovanje odraslih Dante, prof.dr.sc. Sonja Znetner Pilinsky, Erasmus koordinatorica s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, koji imaju višegodišnje projektno iskustvo sudjelovanja u programima EU-a.

Osim toga, na okruglom stolu na temu Mladi i zapošljivost Martina Kovačev, volonterka,  Irma Valčić i Kristijan Pili, studenti s iskustvom sudjelovanja u Erasmus mobilnostima, te Filip Abdulaj, sudionik inozemne stručne prakse iz Tehničke škole Sisak, predstavili su kako su inozemna iskustva mobilnosti utjecala na njih u smislu usvajanja novih znanja i vještina, kako osobnih, tako i profesionalnih, te iznijeli uvjerenje kako će im ova iskustva pomoći u traženju posla ili razvoju već započetog profesionalnog puta. Glavna savjetnica ministra rada i mirovniskog sustava mr. sc. Sanja Crnković Pozaić istaknula je važnost samostalnosti, fleksibilnosti i snalažljivosti koje razvijaju razdoblja mobilnosti u inozemstvu, uz ostala intelektualna i profesionalna znanja i vještine.

Na konferenciji su sudjelovali čelnici organizacija i udruženja nadležnih za obrazovanje, osposobljavanje i mlade, čelnici obrazovnih ustanova i organizacija, predstavnici organizacija s područja rada s mladima, predstavnici gospodarskoga sektora, predstavnici tijela područne i lokalne samouprave te predstavnici medija.

Prezentacije s svečane konferencije Erasmus+ odražane 24. veljače 2014. godine možete pronaći u nastavku:

mr. sc. Antonija Gladović: Osvrt na provedbu Programa za cjeloživotno učenje i programa Mladi na djelu

Antonio_Silva_Mendes: Program Erasmus+: ciljevi, struktura i mogućnosti

prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić: Program Erasmus+ i njegovi prethodnici Program za cjeloživotno učenje i program Mladi na djelu u kontekstu ciljeva obrazovne politike i politike za mlade

 

Ostale informativne aktivnosti

Agencija u siječnju 2014. započinje s nizom informativnih aktivnosti koje će korisnicima diljem Hrvatske omogućiti kvalitetnu pripremu za razvoj projektnih prijedloga.

Informativne aktivnosti podrazumijevaju događanja, webinare te informativne materijale (tiskane i elektronske publikacije, video sadržaje i slično).

Događanja

Erasmus+ tjedan: 20.-24. siječnja 2014. godine

Područje

Datum

Mjesto

Program i prezentacije

Strukovno obrazovanje i osposobljavanje

ponedjeljak
20. siječnja 2014.

Zagreb

poveznica

Mladi

utorak
21. siječnja 2014.

Zagreb

poveznica

Opće obrazovanje odraslih

srijeda
22. siječnja 2014.

Zagreb

poveznica

Predškolski i opći odgoj i obrazovanje u osnovnoj i srednjoj školi

četvrtak
23. siječnja 2014.

Zagreb

poveznica

Visoko obrazovanje

petak
24. siječnja 2014.

Zagreb

poveznica

Službena natječajna dokumentacija za program Erasmus + je objavljena na mrežnim stranicama Agencije: www.mobilnost.hr. Informacije sadržane u službenoj dokumentaciji (Poziv na dostavu projektnih prijedloga) imaju prednost pred informacijama navedenim u prezentacijama.


Webinari

 

Webinari sadržajem slijede program Erasmus+ info dana koji se održavaju u Zagrebu od 20. do 24. siječnja. Održavaju se uz besplatnu tehničku podršku SRCE-a. Upute za prijavitelje, način registracije i detalji o programu bit će objavljeni naknadno. U slučaju iznimnog interesa Agencija će ponoviti pojedine webinare.

Opširnije informacije o webinarima dostupne su putem sljedeće poveznice: link

Snimke webinara po područjima dostupne su na našim mrežnim stranicama: link

 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu