Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Erasmus+ > Informacije za područje visokog obrazovanja > 2014. > Erasmus povelja u visokom obrazovanju (ECHE)
 

Europska komisija objavila je smjernice koje pomažu u uspješnoj provedbi načela Erasmus povelje u visokom obrazovanju (2014. - 2020.).

Erasmus Charter for Higher Education 2014-2020 guidelines možete pronaći ovdje.



Primjer dobre prakse – VPŠ LIBERTAS

Uoči objave novog kruga natječaja za Erasmus povelju u visokom obrazovanju (engl. Erasmus Charter for Higher Education - ECHE) koja visokim učilištima daje mogućnost sudjelovanja u aktivnostima programa Erasmus, prodekanica za međunarodnu suradnju Visoke poslovne škole Libertas i Erasmus koordinatorica mr.sc. Ksenija Keča govori o svom iskustvu prijave za Erasmus povelju u visokom obrazovanju.

Pročitajte što je gđa Keča rekla o prijavi:

Je li teško ispuniti prijavu?

Prijavu nije teško ispuniti, no djelomično je razlog tome i dobra priprema, tj. podjela zadataka. Samom pisanju prijave pristupili smo nakon nekoliko konzultacija s upravom našeg visokog učilišta te razgovorima o tome što ovaj oblik međunarodne suradnje znači za našu instituciju, kako se ona uklapa u našu poslovnu strategiju, viziju i misiju, što njome želimo postići i možda ono najvažnije -  što mi možemo ponuditi.

 Tko je sve sudjelovao u pripremi prijave na Vašoj ustanovi?

U pripremi prijave sudjelovali su dekan, prodekani, nastavnici, administrativno osoblje, asistenti, ali i studenti. Odabrani tim zainteresiranih studenata bio je zadužen da istraži nama slične institucije po ustroju i programima studija koje već posjeduju Erasmus povelju. Ostalo nenastavno i nastavno osoblje izjašnjavalo se o tome što može ponuditi, a što očekuju od Erasmus povelje. Prijavu su u konačnici pisale četiri osobe.

Po vašem mišljenju i prema Vašem iskustvu - na što prijavitelji trebaju obratiti pažnju i sl. ?

Po našem mišljenju vrlo je važno koncipirati povelju na način da u središtu pažnje budu koristi za studente, unapređenje kvalitete obrazovanja i spremnost na međunarodnu suradnju kao i društveno odgovorna namjera.

Jeste li nekoga pitali za pomoć (nekog od iskusnijih sudionika programa, visoka učilišta koja su već nositelji Povelje)?

Nismo zatražili pomoć „starih“ sudionika programa jer smatramo da je svaka institucija posebna i kao takva poznaje svoju misiju i vlastitu viziju, ali smo vrlo veliku susretljivost i korisne informacije nevezane uz narativni dio prijavnog obrasca dobili od Agencije za mobilnost i programe EU tj. njezinog Odsjeka za Erasmus.

Je li pisanje prijave pokrenulo neke druge procese na Vašem visokom učilištu?

Svakako da jest u smislu pripreme za provedbu Erasmusa. Organiziramo dodatne tečajeve stranih jezika za naše studente uključujući i pripremu tečaja hrvatskog jezika za strance, pripremamo zajedno sa studentima brošuru - vodič studiranja i studentskog života u našem gradu za strane studente koji će k nama doći na razmjenu, intenzivnije tražimo partnere, razmišljamo o udruženim studijima, a započeli smo i projekte na međunarodnim platformama.

Što prijavljivanje za aktivnosti mobilnosti znači Vašoj ustanovi, studentima i osoblju?

Za nas koji smo privatna institucija, mobilnost znači bolju tržišnu poziciju i konkurentnu prednost, a za naše studente mobilnost predstavlja više od minimalnih ishoda učenja i zadanih kompetencija te bolju konkurentnost na tržištu rada.

Koja su očekivanja od sudjelovanja u novom programu?

Očekivanja su velika, no vrijeme će pokazati hoćemo li  ih uspjeti ostvariti. Želimo poboljšati naše studijske programe, kapitalizirati znanje kroz inovacijske procese, kontinuirano se usavršavati i postati prepoznatljivi kao primjer dobre prakse...

 

''Vrlo je važno znati što želimo i kamo želimo stići , no neusporedivo važnije je znati tko smo i što možemo ponuditi (prije savjet nego komentar!)'' poručuje Erasmus koordinatorica!

 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu