Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Info kutak > O nama > Za medije > Priopćenja 2013. > Agencija za mobilnost i programe EU održala Tempus i Erasmus Mundus info dan
 
Agencija za mobilnost i programe EU održala Tempus i Erasmus Mundus info dan 

ZAGREB, 17. siječnja 2013. - Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizirala je u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te Hrvatskom stručnom skupinom za Bolonjski proces 17. siječnja 2013. godine Tempus i Erasmus Mundus info dan u prostoru Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Info dan organiziran je u povodu 6. poziva za dostavu projektnih prijedloga za program Tempus IV (2007.-2013.) te poziva za program Erasmus Mundus (2009.-2013.) za 2013. godinu. 

Riječ je o posljednjim natječajima prije uvođenja novog programa Europske komisije radnog naziva „Erasmus for All“ 2014. godine, koji će zamijeniti sedam postojećih programa obrazovne mobilnosti (uključujući Tempus, Erasmus Mundus, Program za cjeloživotno učenje i dr.). Velika je novost u oba natječaja da je Europska komisija omogućila hrvatskim institucijama mogućnost prijave projekata u istom statusu kao i institucijama iz Europske unije uz uvjet ratifikacije pristupnog ugovora do 1. srpnja 2013. godine.

Pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić u pozdravnom je govoru naglasila kako je ovo prvi natječaj programa Tempus u kojem Republika Hrvatska sudjeluje u svojstvu zemlje članice Europske unije. Ovaj će natječaj, kazala je, bitno pridonijeti internacionalizaciji i unapređivanju hrvatskog sustava visokog obrazovanja. Naglasila je kako bi visoka učilišta pri prijavljivanju na natječaj trebala voditi računa o podudarnosti prioriteta u regiji s hrvatskim nacionalnim prioritetima, među kojima su i provedba nacionalnoga kvalifikacijskog okvira, povećanje dostupnosti visokog obrazovanja, povećanje zapošljivosti studenata te jačanje utjecaja visokog obrazovanja u društvu.

Također je izrazila nadu kako će Erasmus Mundus potaknuti visoka učilišta da se uključe u organiziranje združenih studija te kako Ministarstvo i Agencija za znanost i visoko obrazovanje rade na pojednostavljenju procedura za akreditaciju združenih studija.

Pomoćnica ravnateljice Agencije za mobilnost i programe EU Antonija Gladović naglasila je kako je program Tempus, utemeljen 1990. godine, jedan od najdugovječnijih programa Europske unije u području visokog obrazovanja. Na osnovi rezultata projekata u 12 godina, koliko hrvatske institucije sudjeluju u programu, možemo zaključiti kako je Tempus uvelike pridonio modernizaciji visokog obrazovanja u Hrvatskoj, osobito u području reforme studijskih programa i reforme upravljanja. Također, program Tempus je značajno pridonio internacionalizaciji hrvatskih visokih učilišta i povećanju akademske mobilnosti, rekla je gospođa Gladović. Možda je manje poznato, dodala je, kako je jedan od Tempus projekata imao doprinos pri ulasku Hrvatske u program Erasmus dok je Agencija za mobilnost i programe Europske unije još bila u svom začetku. Stoga nam je velika čast što danas upravo unutar naše Agencije djeluje Nacionalna Tempus kontakt točka. Pritom želim naglasiti kako je Agencija usmjerena podizanju kvalitete sustava ponajprije njegovom internacionalizacijom, odnosno jačanjem instrumenata mobilnosti u svrhu učenja i usavršavanja, što je sastavni dio njezine misije, kazala je gospođa Gladović.

Načelnica Sektora za razvoj visokog obrazovanja u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta gospođa Ana Tecilazić Goršić govorila je o programima Tempus i Erasmus Mundus u kontekstu politika visokog obrazovanja. Također je najavila usvajanje Strategije za obrazovanje, znanost i tehnologiju koje se očekuje do srpnja 2013. godine kao i reviziju Akcijskog plana za otklanjanje prepreka i jačanje međunarodne mobilnosti u obrazovanju. Gospođa Piia Heinämäki iz Izvršne agencije za obrazovanje, kulturu i audiovizualnu politiku i gospođa Antonija Gladović iz Agencije za mobilnost i programe EU predstavile su 6. Poziv za dostavu projektnih prijedloga u programu Tempus IV., a hrvatski primjer dobre prakse u koordinaciji Tempus projekta predstavila je gospođa  prof. dr. sc. Lelia Kiš-Glavaš sa Sveučilišta u Zagrebu.

Poziv za dostavu projektnih prijedloga za Erasmus Mundus za 2013. godinu predstavio je gospodin Adrian Veale iz Izvršne agencije za obrazovanje, kulturu i audiovizualnu politiku, a o regionalnim perspektivama i prioritetima govorili su Marija Filipović-Ožegović iz Nacionalnog Tempus ureda Srbije - Fondacija Tempus te gospodin Suad Muhibić iz Nacionalnog Tempus ureda Bosne i Hercegovine.

Slovenski primjer dobre prakse u koordinaciji Tempus projekta i sudjelovanje u Erasmus Mundus projektu predstavio je gospodin Mladen Kraljič sa Sveučilišta u Mariboru.

Galerija
 
Download
 
pptx / 1565 KB
 
ppt / 178 KB
 
pptx / 842 KB
 
pptx / 2080 KB
 
ppt / 923 KB
 
pptx / 1930 KB
 
pptx / 170 KB
 
pptx / 157 KB
 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu