Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Info kutak > O nama > Za medije > Priopćenja 2012. > Predstavljena brošura Dopunska isprava o studiju
 
Prepoznatljivost hrvatskih kvalifikacija na međunarodnom tržištu rada: Dopunska isprava o studiju 

ZAGREB, 11. prosinca 2012. - Agencija za mobilnost i programe Europske unije u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta organizirala je 11. prosinca 2012. godine u Hotelu Dubrovnik promotivno događanje „Prepoznatljivost hrvatskih kvalifikacija na međunarodnom tržištu rada: Dopunska isprava o studiju“.

Sudionike je u ime Agencije za mobilnost i programe Europske unije pozdravila Antonija Gladović, pomoćnica ravnateljice. Ona je naglasila kako brojna istraživanja, uključujući i podatke Međunarodne organizacije rada te Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, upozoravaju na trend rasta nezaposlenosti mladih u svijetu u posljednje tri godine. Podaci pokazuju da je na tržištu rada gospodarska kriza najjače pogodila upravo mlade, stoga smo, rekla je, upravo mladima dužni pružiti što veće prilike za zapošljivost. Europass dokumenti kao što je, primjerice, dopunska isprava o studiju, mogu im pružiti dodatne mogućnosti. Naime, inicijativa Europass nudi zajednički okvir koji omogućuje transparentni prikaz stečenih kompetencija za potrebe obrazovanja i zapošljavanja.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije objavila je brošuru „Dopunska isprava o studiju - Pokažite što znate i istaknite svoj obrazovni potencijal“ s namjerom doprinosa popularizaciji toga dokumenta iz Europassova portfelja koji predstavlja opis akademske karijere studenta, a izdaju ga visoka učilišta uz svjedodžbu i/ili diplomu. Brošuru je predstavila Vlasta Jelašić Kerec iz Nacionalnog Europass centra Hrvatska koji u okviru Agencije za mobilnost i programe EU od 1. siječnja 2011. godine provodi poslove koordinacije i promidžbe inicijative Europass.

Brošura „Dopunska isprava o studiju - Pokažite što znate i istaknite svoj obrazovni potencijal“ donosi osnovne informacije o samom dokumentu te ističe prednosti dokumenta za pojedince i poslodavce. Primjerice, dopunska isprava o studiju potpomaže mobilnost, nastavak studija na drugim visokim učilištima, zapošljivost i cjeloživotno učenje, kao i bolje razumijevanje pojedinih kvalifikacija, ali i nacionalnog sustava visokog obrazovanja.

O politikama cjeloživotnog učenja, kao i konkretnim primjerima o zapošljavanju na temelju dopunske isprave o studiju  govorila je Biljana Birač iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a prof. dr. sc. Blaženka Divjak, prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu i članica Hrvatske stručne skupine za Bolonjski proces, govorila je o ishodima učenja u kontekstu dopunske isprave o studiju i ECTS i DS počasnim oznakama.

Prodekan Elektrotehničkog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Dražen Slišković predstavio je zajedno sa svojim kolegama Davorom Vrandečićem i Darijem Došenom programski alat za izradu dopunske isprave o studiju koji je razvijen na njihovom fakultetu.

Sudionici su iskazali zanimanje za organizaciju sličnih skupova i u budućnosti te bi željeli više praktičnih primjera o izradi i izdavanju ovoga dokumenta, a posebno važnom drže njegovu popularizaciju među poslodavcima.

Prof.dr.sc. Dražen Slišković predstavlja obrazac za izradu dopunske isprave o studiju

Galerija
 
 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu