Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Info kutak > O nama > Za medije > Priopæenja 2014. > EURAXESS na kotaèima - Istraživaèi u pokretu!
 
Cjelodnevnim programom ispred NSK predstavljen program Europske unije EURAXESS 

EURAXESS na kotaèima - Istraživaèi u pokretu!

U sklopu europske turneje, u organizaciji Europske komisije i Agencije za mobilnost i programe Europske unije, u Zagrebu je ispred Nacionalne i sveuèilišne knjižnice, radionicama i autobusom koji obilazi 29 europskih gradova, predstavljen EURAXESS, program Europske unije namijenjen studentima i mladim istraživaèima. EURAXESS ima za cilj olakšati njihovu mobilnost, pronalaženje zaposlenja i sudjelovanje na istraživaèkim projektima i struènim usavršavanjima.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije unutar svojih aktivnosti ukljuèuje i EURAXESS uslužni centar kao dio mreže 260 servisnih centara u 40 zemalja  iz cijele Europe. U bazi podataka „EURAXESS Poslovi“ nalazi se više od 7.700 istraživaèkih organizacija, tvrtki, sveuèilišta, malih i srednjih poduzeæa, a samo prošle godine EURAXESS je objavio više od 40.000 oglasa za posao.

Prema rijeèima v. d. ravnatelja Agencije za mobilnost i programe EU mr. sc. Antonije Gladoviæ, meðunarodna suradnja u podruèju znanosti i istraživanja najbolji je naèin da se prebrodi razlika u razvijenosti, sve više vidljiva i prisutna u Europi uslijed ekonomske krize. Upravo za to kljuèan je EURAXESS program Europske komisije koji nudi korisne alate i primjere uspješne suradnje meðu državama u svrhu ispunjenja zajednièkog cilja – razvoja i napretka. EURAXESS je iznimno važan, radi se o kljuènoj inicijativi usmjerenoj na uklanjanje prepreka u slobodnom kretanju znanja unutar Europe, na jaèanje meðugraniène mobilnosti istraživaèa te osiguravanja boljih karijernih moguænosti znanstvenicima i istraživaèima, zakljuèila je Gladoviæ.

 

Tijekom dana studentima i mladim znanstvenicima EURAXESS-ovi su struènjaci pružali informacije o moguænostima pokretanja ili nastavljanja istraživaèke karijere u okviru Europskog istraživaèkog prostora. Pokretni info centar nudio je izravan pristup informacijskim terminalima i EURAXESS-ovim struènjacima. Pružala se moguænost profesionalnog fotografiranja i objave životopisa na EURAXESS-ovom portalu za poslove, a održane su i radionice Kako se prijaviti na istraživaèka mjesta u Europskoj unijikorištenje Europass životopisa te Predstavljanje moguænosti financiranja (NEWFELPRO, ERASMUS). Program je zapoèeo u jutarnjim satima podizanjem balona na vruæi zrak, a buduæim znanstvenicima i istraživaèima savjete iz prve ruke dali su i kolege koji su sudjelovali na nekom od sliènih projekata.

 

Tako je mlada znanstvenica Irma Valèiæ drugu godinu studija matematike na PMF-u zamijenila studiranjem u Beèu. – Osim što su mi priznati svi kolegiji, dobila sam jedno potpuno novo iskustvo studiranja, razmjene kontakata, ali i iskustva. ERASMUS programi svake godine nude sve više moguænosti, pa bih kolegama preporuèila da se svakako prijave i iskoriste moguænosti studiranja u inozemstvu – zakljuèila je Irma.

Dr. sc. Branka Bernard gotovo je 10 godina provela na studiju i usavršavanju po razlièitim europskim sveuèilištima. Danas ova mlada doktorica znanosti u podruèju molekularne biologije radi u Agenciji za mobilnost na poslovima EURAXESS-ove mreže. – Mladim kolegama savjetujem kako pristupiti fondovima, stipendijama i istraživaèkim projektima. Biti mobilan i imati meðunarodno iskustvo u razlièitim okruženjima danas je neophodno za poèetak bilo kakve znanstvene karijere. I tržište rada i visoka znanost danas su podložni brzim promjenama uz brojne izazove, ali i moguænosti. Mlade hrvatske znanstvenike oèekuju sjajne prilike jer æe u iduæih 10 godina Europska unija trebati preko milijun novih znanstvenika, što je svakako dobra motivacija za rad i daljnje usavršavanje – zakljuèila je Branka.  

Hrvatska je u programu aktivna od 2008. kada je unutar Agencije za mobilnost i programe EU osnovan EURAXESS uslužni centar koji u suradnji s 10 lokalnih kontaktnih toèaka (sva javna sveuèilišta, Institut Ruðer Boškoviæ, Mediteranski institut za istraživanje života) nudi potporu hrvatskim i inozemnim istraživaèima pri njihovoj mobilnosti u svrhu istraživanja. Od 2008. EURAXESS ured za mobilnost istraživaèa unutar Agencije obradio je više od 2000 upita stranih istraživaèa te pomagao u više od 80 izdavanja dozvola privremenog boravka u RH u svrhu znanstvenog istraživanja.

Hrvatska znanstvena zajednica, uvelike i zbog informativnih i savjetodavnih usluga EURAXESS uslužnog centra, zadnjih je godina poveæala svoju vidljivost i aktivnost u Europskom istraživaèkom prostoru. Više od 100 istraživaèkih organizacija registriranih u Republici Hrvatskoj objavilo je više od 500 javno financiranih istraživaèkih radnih mjesta na meðunarodnoj razini putem portala EURAXESS Poslovi. Takoðer, u Hrvatskoj je 14 javnih instituta dobilo priznanje Europske komisije u vidu nagrade „Izvrsnost u istraživaèkim ljudskim resursima“ (HR excellence in research) koju promovira EURAXESS uslužni centar. Dobivenim priznanjem potvrðuje se njihova provedba principa Europske povelje za istraživaèe te Kodeksa o zapošljavanju istraživaèa. S brojem od 14 javnih instituta kojima je Europska komisija dodijelila navedeno priznanje i nagradu, RH je druga država u Europi. 

Galerija
 
 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu