Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Info kutak > O nama > Za medije > Priopćenja 2014. > EURAXESS na kotačima - Istraživači u pokretu!
 
Cjelodnevnim programom ispred NSK predstavljen program Europske unije EURAXESS 

EURAXESS na kotačima - Istraživači u pokretu!

U sklopu europske turneje, u organizaciji Europske komisije i Agencije za mobilnost i programe Europske unije, u Zagrebu je ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice, radionicama i autobusom koji obilazi 29 europskih gradova, predstavljen EURAXESS, program Europske unije namijenjen studentima i mladim istraživačima. EURAXESS ima za cilj olakšati njihovu mobilnost, pronalaženje zaposlenja i sudjelovanje na istraživačkim projektima i stručnim usavršavanjima.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije unutar svojih aktivnosti uključuje i EURAXESS uslužni centar kao dio mreže 260 servisnih centara u 40 zemalja  iz cijele Europe. U bazi podataka „EURAXESS Poslovi“ nalazi se više od 7.700 istraživačkih organizacija, tvrtki, sveučilišta, malih i srednjih poduzeća, a samo prošle godine EURAXESS je objavio više od 40.000 oglasa za posao.

Prema riječima v. d. ravnatelja Agencije za mobilnost i programe EU mr. sc. Antonije Gladović, međunarodna suradnja u području znanosti i istraživanja najbolji je način da se prebrodi razlika u razvijenosti, sve više vidljiva i prisutna u Europi uslijed ekonomske krize. Upravo za to ključan je EURAXESS program Europske komisije koji nudi korisne alate i primjere uspješne suradnje među državama u svrhu ispunjenja zajedničkog cilja – razvoja i napretka. EURAXESS je iznimno važan, radi se o ključnoj inicijativi usmjerenoj na uklanjanje prepreka u slobodnom kretanju znanja unutar Europe, na jačanje međugranične mobilnosti istraživača te osiguravanja boljih karijernih mogućnosti znanstvenicima i istraživačima, zaključila je Gladović.

 

Tijekom dana studentima i mladim znanstvenicima EURAXESS-ovi su stručnjaci pružali informacije o mogućnostima pokretanja ili nastavljanja istraživačke karijere u okviru Europskog istraživačkog prostora. Pokretni info centar nudio je izravan pristup informacijskim terminalima i EURAXESS-ovim stručnjacima. Pružala se mogućnost profesionalnog fotografiranja i objave životopisa na EURAXESS-ovom portalu za poslove, a održane su i radionice Kako se prijaviti na istraživačka mjesta u Europskoj unijikorištenje Europass životopisa te Predstavljanje mogućnosti financiranja (NEWFELPRO, ERASMUS). Program je započeo u jutarnjim satima podizanjem balona na vrući zrak, a budućim znanstvenicima i istraživačima savjete iz prve ruke dali su i kolege koji su sudjelovali na nekom od sličnih projekata.

 

Tako je mlada znanstvenica Irma Valčić drugu godinu studija matematike na PMF-u zamijenila studiranjem u Beču. – Osim što su mi priznati svi kolegiji, dobila sam jedno potpuno novo iskustvo studiranja, razmjene kontakata, ali i iskustva. ERASMUS programi svake godine nude sve više mogućnosti, pa bih kolegama preporučila da se svakako prijave i iskoriste mogućnosti studiranja u inozemstvu – zaključila je Irma.

Dr. sc. Branka Bernard gotovo je 10 godina provela na studiju i usavršavanju po različitim europskim sveučilištima. Danas ova mlada doktorica znanosti u području molekularne biologije radi u Agenciji za mobilnost na poslovima EURAXESS-ove mreže. – Mladim kolegama savjetujem kako pristupiti fondovima, stipendijama i istraživačkim projektima. Biti mobilan i imati međunarodno iskustvo u različitim okruženjima danas je neophodno za početak bilo kakve znanstvene karijere. I tržište rada i visoka znanost danas su podložni brzim promjenama uz brojne izazove, ali i mogućnosti. Mlade hrvatske znanstvenike očekuju sjajne prilike jer će u idućih 10 godina Europska unija trebati preko milijun novih znanstvenika, što je svakako dobra motivacija za rad i daljnje usavršavanje – zaključila je Branka.  

Hrvatska je u programu aktivna od 2008. kada je unutar Agencije za mobilnost i programe EU osnovan EURAXESS uslužni centar koji u suradnji s 10 lokalnih kontaktnih točaka (sva javna sveučilišta, Institut Ruđer Bošković, Mediteranski institut za istraživanje života) nudi potporu hrvatskim i inozemnim istraživačima pri njihovoj mobilnosti u svrhu istraživanja. Od 2008. EURAXESS ured za mobilnost istraživača unutar Agencije obradio je više od 2000 upita stranih istraživača te pomagao u više od 80 izdavanja dozvola privremenog boravka u RH u svrhu znanstvenog istraživanja.

Hrvatska znanstvena zajednica, uvelike i zbog informativnih i savjetodavnih usluga EURAXESS uslužnog centra, zadnjih je godina povećala svoju vidljivost i aktivnost u Europskom istraživačkom prostoru. Više od 100 istraživačkih organizacija registriranih u Republici Hrvatskoj objavilo je više od 500 javno financiranih istraživačkih radnih mjesta na međunarodnoj razini putem portala EURAXESS Poslovi. Također, u Hrvatskoj je 14 javnih instituta dobilo priznanje Europske komisije u vidu nagrade „Izvrsnost u istraživačkim ljudskim resursima“ (HR excellence in research) koju promovira EURAXESS uslužni centar. Dobivenim priznanjem potvrđuje se njihova provedba principa Europske povelje za istraživače te Kodeksa o zapošljavanju istraživača. S brojem od 14 javnih instituta kojima je Europska komisija dodijelila navedeno priznanje i nagradu, RH je druga država u Europi. 

Galerija
 
 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu