Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Info kutak > O nama > Za medije > Priopćenja 2012. > Konferencija Aktivno starenje i institucionalni razvoj kroz Program za cjeloživotno učenje
 
Konferencija Aktivno starenje i institucionalni razvoj kroz Program za cjeloživotno učenje  


ZAGREB, 15. lipnja 2012. - Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizirala je 15. lipnja 2012. konferenciju „Aktivno starenje i institucionalni razvoj kroz Program za cjeloživotno učenje“ u hotelu Westin u Zagrebu. Na konferenciji su uz predstavnike Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i institucija obrazovnog sustava sudjelovali bivši, sadašnji i budući korisnici Programa za cjeloživotno učenje, najvećeg obrazovnog programa Europske unije koji u Hrvatskoj provodi Agencija za mobilnost i programe EU. Konferenciju je uvodnim govorom o pozitivnim aspektima i odjecima Programa za cjeloživotno učenje otvorila zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta gđa Marija Lugarić.

Prvi dio konferencije bio je posvećen obilježavanju 2012. godine kao Europske godine aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije Tina Šarić istaknula je kako je od početka provedbe Programa za cjeloživotno učenje u Hrvatskoj od 2009. godine do sada ukupno 5000 osoba ostvarilo mobilnost u inozemstvu u svrhu stručnog usavršavanja, obavljanja stručne prakse, volontiranja, studiranja, održavanja nastave  ili sudjelovanja na projektnim sastancima, a do kraja 2013. godine očekuje se da će ta brojka biti veća od 8000.

Marina Crnčić Sokol iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta govorila je o razvoju obrazovanja odraslih u Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj, a doc. dr. sc. Tomislav Žiljak sa zagrebačkog Pučkog otvorenog učilišta govorio je o važnosti učenja u trećoj životnoj dobi.

O cjeloživotnom učenju i internacionalizaciji obrazovanja te razvoju novih strateških obrazovnih dokumenata u Republici Hrvatskoj govorila je mr. sc. Loredana Maravić iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Primjere dobre prakse sudjelovanja u Programu za cjeloživotno učenje predstavili su korisnici potprograma – Vesna Špalj Senta s Narodnog sveučilišta u Dubravi predstavila je primjer dobre prakse Grundtvig potprograma Programa za cjeloživotno učenje te projekt volontiranje starijih osoba i pokretanje inicijative Senior clubbing; Marijana Tomić sa Sveučilišta u Rijeci prikazala je primjer dobre prakse potprograma Erasmusa te popratne aktivnosti koje olakšavaju mobilnost dolaznih i odlaznih studenata; Tatjana Puškarić iz Sisačko-moslavačke županije predstavila je primjer dobre prakse Comeniusa i pomake u radu s nadarenim učenicima, a Natalija Šinković iz Centra „Slava Raškaj“ prezentirala je primjer dobre prakse potprograma Leonardo da Vinci u svrhu dodatnog usavršavanja i osposobljavanja svojih polaznika kroz međunarodne aktivnosti.  

Galerija
 
Download
 
pdf / 1675 KB
 
pdf / 200 KB
 
pdf / 131 KB
 
pdf / 3702 KB
 
pdf / 9110 KB
 
pdf / 381 KB
 
pdf / 4427 KB
 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu