Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Info kutak > O nama > Za medije > Priopćenja 2013. > Učenici zagrebačke I. tehničke škole Tesla u Europskom parlamentu predstavili hrvatski vagon
 
Učenici zagrebačke I. tehničke škole Tesla u Europskom parlamentu predstavili hrvatski vagon 

Bruxelles, 10. travnja 2013. – U Europskom parlamentu 10. travnja 2013. učenici zagrebačke I. tehničke škole Tesla predstavili su hrvatski vagon koji su izradili u sklopu projekta „European CNC-Network – Train for Europe RELOADED“.

Riječ je o projektu u kojem sudjeluje 25 škola iz 23 europske države. To je najveći takav projekt školskog partnerstva u Europi, u kojem je svaka škola izradila svoj vagon kojim je predstavila svoju zemlju.

Cijeli vlak na tračnicama duljine 12 i širine 6,5 metara predstavljen je javnosti u Bruxellesu u zgradi Europskog parlamenta u nazočnosti više od dvjesto učenika iz 25 europskih škola. Hrvatsku i I. tehničku školu Tesla iz Zagreba predstavili su učenici Dominik Grdanjski i Tomislav Kaćunko te profesorice Gordana Erić i Tatjana Antić, a iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije na predstavljanju je sudjelovala Ana Kunović iz Odsjeka za Comenius.

Europski vlakić, koji je plod dvogodišnje suradnje europskih tehničkih škola i simbol ujedinjene Europe, službeno je predstavljen javnosti 10. travnja 2013. u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Navedeni se projekt potpuno financira iz europskog potprograma Comeniusa u sklopu Programa za cjeloživotno učenje koji u Republici Hrvatskoj provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije. Hrvatska u ovom obrazovnom projektu međunarodne suradnje i razmjene sudjeluje zahvaljujući zalaganju učenika i entuzijazmu profesora iz I. tehničke škole Tesla iz Zagreba, koji su zajednički izradili hrvatski vagon, kojim se ilustrira moto projekta „What we have done to connect people“ (Što smo napravili za povezivanje ljudi).

Uz ime škole, hrvatski je vagon oslikan prikazima nekih izuma Nikole Tesle, velikana koji je dao veliki doprinos povezivanju čovječanstva, bilo zahvaljujući izmjeničnoj struji kojom se svakodnevno služimo, ili radiju kojim se dan-danas bežično prenose vijesti i glazba i u najskrovitije dijelove svijeta. Vagon je preko radija povezan s Europskom elektroničkom kartom (EKK). Riječ je o slagalici sastavljenoj od 25 dijelova, na kojima je svaka škola ugravirala granice svoje zemlje. Pritiskom na tipku na kojoj je ucrtana Hrvatska uključuje se elektronika na hrvatskom vagonu te se  pokreće računalna prezentacija o Hrvatskoj.

Cilj je ovoga projekta na vrlo konkretan način tijekom zajedničkog projekta izrade vlakića sastavljenog od 25 vagona poticati međunarodnu suradnju među europskim školama. Naime, da bi se vlakić mogao sastaviti i vagoni povezati, bilo je nužno na zajedničkim sastancima dogovoriti jedinstvene tehničke specifikacije kojima će se učenici po povratku u svoje tehničke škole ravnati pri izradi, tokarenju i sastavljanju aluminijskih dijelova svog vagona te njegovom opremanju elektroničkim dijelovima.

Rad na ovom projektu uključio je i koordinacijske susrete u inozemstvu i rad u školi između dvaju susreta. Posljednji susreti održali su se u Bad Kreuznachu (Njemačka), Bruxellesu (Belgija) i Luksemburgu.

Učenici tehničkih škola kroz ovaj su projekt razvijali svoje znanje rukovanja računalno upravljanim strojevima za obradu metala, tokarilicama i glodalicama, odakle i kratica CNC u nazivu projekta (Computer Numerical Control). Osim razvijanja tehničke izvrsnosti, ovim se projektom kod učenika istodobno razvijala i sposobnost za naprednim sporazumijevanjem i stručnim radom na stranom jeziku.

Naposljetku, u razmjeni s učenicima iz drugih europskih zemalja učenici su se osvjedočili da je njihovo mišljenje ravnopravno s drugima i da se znanjem i dobrim idejama mogu afirmirati.

O projektu, koji se u potpunosti financira iz europskih sredstava putem Programa za cjeloživotno učenje, potprograma Comeniusa, upoznate su i brojne hrvatske institucije, počevši od predsjednika Republike Ive Josipovića koji je prisustvovao predstavljanju projekta u Zagrebu.

Na konferenciji za novinare 18. veljače 2013. u Zagrebu ministar obrazovanja i sporta Željko  Jovanović je I. tehničku školu Tesla iz Zagreba pohvalio naslovom „škole s najviše europskih projekata“.

Hrvatski vagon je predstavljen i 18. ožujka 2013. u Hrvatskome saboru predsjedniku Sabora Josipu Leki, kao i saborskim zastupnicima Toninu Piculi i Draženku Pandeku, a 3. travnja 2013. predstavljen je i u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Comenius je potprogram Programa za cjeloživotno učenje koji obuhvaća predškolski odgoj, osnovno i srednje obrazovanje. Ciljevi potprograma Comeniusa jesu promicanje svijesti o raznolikosti europskih kultura suradnjom škola i vrtića država koje sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje, poticanje osobnog razvoja sudionika, razvoj i usavršavanje vještina i kompetencija te njegovanje ideje o europskom građanstvu. Više o potprogramu Comeniusu: http://arhiva.mobilnost.hr/index.php?id=8.

 

 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu