Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Info kutak > Publikacije > AMPEU obavijesti > Studeni 2014. > VISOKO OBRAZOVANJE > Učinci Erasmusa
 
Učinci Erasmusa 

Tijekom 2013. godine služba za obrazovanje Europske komisije zajedno s neovisnim konzorcijem stručnjaka provela je studiju o učinku programa Erasmus (za visoko obrazovanje), koja je uključila više od 75000 studenata i bivših studenata, uključujući i više od 55 000 studenata koji su studirali ili se osposobljavali u inozemstvu, 5000 zaposlenika, 1000 visokih učilišta te 650 poslodavaca iz 34 zemlje. Studijom je analiziran učinak Erasmus mobilnosti studenata u svrhu studija i stručne prakse na poboljšanje individualnih vještina, zapošljivosti i institucionalni razvoj, te učinak Erasmus aktivnosti podučavanja i osposobljavanja nastavnika na njihove individualne kompetencije, osobine i stavove kao i utjecaj programa na internacionalizaciju visokih učilišta.

Dokazano je da 92 posto poslodavaca traže osobine koje se potiču programom, poput tolerancije, povjerenja, vještina rješavanja problema, znatiželje, poznavanja svojih prednosti i slabosti te odlučnosti prilikom donošenja odluka o zapošljavanju. Testovi prije i nakon razdoblja razmjene u inozemstvu otkrivaju da Erasmus studenti pokazuju razvijenije spomenute osobine ličnosti čak i prije početka razmjena, a kada se vrate ove su osobine razvijenije za 42 posto u odnosu na druge studente.Studija je među ostalim pokazala da diplomirani studenti s međunarodnim iskustvom puno bolje prolaze na tržištu rada, imaju upola manje izgleda da će iskusiti dugotrajnu nezaposlenost u usporedbi s onima koji nisu studirali ili se osposobljavali u inozemstvu, a pet godina nakon završetka studija stopa nezaposlenosti niža je 23 posto.

Studija također otkriva da više od jednog među troje pripravnika dobije ponudu za posao u poduzeću gdje obavlja stručnu praksu te da Erasmus pripravnici imaju više poduzetničkog duha od kolega koji su ostali kod kuće.

Erasmus utječe i na privatne odnose – 33 posto bivših Erasmus studenata imaju partnera druge narodnosti u usporedbi s 13 posto onih koji nisu iskusili mobilnost tijekom studija.

Želite li doznati više o rezultatima studije, pročitajte na linku.

Je li vas studija dodatno motivirala na sudjelovanje u Erasmusu? Više informacija o programu i načinima prijave potražite na www.mobilnost.hr.

 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu