Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Info kutak > Publikacije > AMPEU obavijesti > Studeni 2014. > NOVOSTI > Europska oznaka jezika prvi put u Hrvatskoj
 
Europska oznaka jezika prvi put u Hrvatskoj 

U povodu obilježavanja Europskog dana jezika Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizirala je svečanu dodjelu nagrade/priznanja Europska oznaka jezika za inovativne projekte u nastavi i učenju jezika u petak, 26. rujna 2014. u zgradi Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Nagrade i priznanja dodijeljeni su najboljim projektima u području učenja i podučavanja jezika s ciljem podizanja svijesti o važnosti jezične raznolikosti u Europi i poticanja zanimanja opće javnosti za usavršavanje jezičnih vještina. Tijekom svečane dodjele nagrada svoje su projekte predstavile tri nagrađene ustanove – Osnovna škola Vežica prikazala je film o projektu Tri države, tri jezika, tri sporta, Gimnazija Metković predstavila je projekt Bajka, a Osnovna škola Sela svoj Mali slikovni rječnik zavičajnoga govora. Čestitke!

Svečanost je organizirana u okviru inicijative Europska oznaka jezika (European Language Label – ELL), kojom se potiče razvoj novih metoda u području učenja i podučavanja jezika, nagrađuju nove tehnike podučavanja jezika, promiču i potiču uvođenje novih praksi. Za navedenu inicijativu u Republici Hrvatskoj zadužena je Agencija za mobilnost i programe Europske unije, koja je provela javni natječaj na koji su se prijavili projekti na temu učenja i podučavanja jezika. Projekte, koji su već provedeni ili su u tijeku, na natječaj su prijavile ustanove svih razina i oblika obrazovanja i osposobljavanja, bez obzira na dob polaznika i primijenjenu metodu podučavanja. Podupiranjem inovativnih projekata usmjerenih na učenje i podučavanje stranih jezika na lokalnoj i nacionalnoj razini, ovo priznanje ima za svrhu podizanje standarda učenja jezika u Europi.

Europska oznaka jezika u Republici Hrvatskoj prvi se put na ovaj način provodi od ove godine, a na prvom natječaju objavljenom u travnju 2014. svoj je interes za sudjelovanje iskazalo 29 ustanova.

Svečanoj dodjeli pridružili su se i Marija Husar te Mihovil Španja, koji su u kratkom intervjuu izložili kako su im strani jezici pomogli u njihovoj profesionalnoj i sportskoj karijeri.

O važnosti učenja jezika u svrhu povećanja višejezičnosti i interkulturalnog razumijevanja govorili su i pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta te predsjednik Nacionalnog odbora za dodjelu nagrade/priznanja Europska oznaka jezika Staša Skenžić, mr. sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU, te doc. dr. sc. Renata Geld, docentica s Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu