Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Info kutak > Publikacije > AMPEU obavijesti > Lipanj 2015. > MLADI > Održana druga Europska konvencija o radu s mladima
 
Održana druga Europska konvencija o radu s mladima 

U Bruxellesu je od 27. do 30. travnja 2015. održana Europska konvencija o radu s mladima. Riječ je o jednoj od ključnih inicijativa belgijskoga predsjedanja Vijećem Europe te također i događanju kojim je otpočet ovogodišnji Europski tjedan mladih. Konvencija je održana uz financijsku potporu programa Erasmus+ i nacionalnih agencija nadležnih za njegovu provedbu, među ostalima i Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Događanje je okupilo gotovo 500 sudionika iz 47 zemalja – donositelja odluka, osoba koje rade s mladima; mladih koji su aktivni u raznim nacionalnim ili europskim mladeškim mrežama, tijelima i udrugama; istraživača te službenika zaduženih za politike i programe za mlade. Republiku Hrvatsku na Konvenciji je predstavljalo sedmeročlano izaslanstvo u sastavu Martina Horvat (udruga Ambidekster), Sanja Vuković Čović (Proni, upravni odbor ERYICA-e), Anamarija Sočo (Mreža mladih Hrvatske), Mislav Mandir (udruga Status M), Marko Kovačić (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu), Morana Makovec (Ministarstvo socijalne politike i mladih) i Ivana Puljiz (Agencija za mobilnost i programe EU).

Konvencija slijedi prvu konvenciju održanu 2010. godine u Ghentu. Ona je za rezultat imala Deklaraciju iz Ghenta i Rezoluciju Vijeća Europske unije o radu s mladima, temeljni dokument za prepoznavanje i podršku radu s mladima u Europi.

Od 2010. u područjima politike i prakse rada s mladima došlo je do značajnijh promjena. Rastuća nezaposlenost snažno je pogodila upravo populaciju mladih, dok su mjere štednje ugrozile financiranje rada s mladima u raznim dijelovima Europe. Krajnje je zabrinjavajuća činjenica da čak trećina mladih u zemljama Unije, u dobi od 15 do 24 godine, spada u takozvanu NEET skupinu – skupinu mladih koji nisu zaposleni niti su uključeni u programe obrazovanja i osposobljavanja (Not in Education, Employment or Training).

Ovi razvoji pozivaju na inventuru situacije kako bi se pružio nov poticaj politikama rada s mladima u Europi. Trenutačni prevladavajući trend fokusira se na rad s mladima kao instrument stjecanja i priznavanja kompetencija potrebnih tržištu rada. Stoga je potrebno pronaći novu ravnotežu kako bi se naglasila vrijednost rada s mladima u svrhu osobnog razvoja, osnaživanja, aktivnog građanstva, političke participacije, socijalne inkluzije, kulturalne osviještenosti, izražavanja, uspostave prijateljstava i zabave. U smislu javnih politika, potrebno je žurno obnoviti strategiju rada s mladima nastavljajući se na EU Strategiju za mlade do 2018.  i Agendu 2020. politike za mlade Vijeća Europe. U isto vrijeme kriza je stvorila poticaj i priliku za razvoj alternativnih oblika rada s mladima i inovativnih pristupa političkoj participaciji mladih. Da je situacija uistinu neobično raznolika na razini Europe posebno je naglašeno u studijama slučaja sadržanima u polazišnom preglednom članku konvencije 'Finding common ground: Mapping and scanning the horizons for European youth work in the 21st century - Towards the 2nd European Youth Work Convention'.

Vjerujemo da će deklaracija ove konvencije – Making a World of Difference – ocrtanim potrebama konstruktivno pridonijeti, tim više što su joj nazočni dužnosnici Vijeća Europe i Europske komisije dali snažnu potporu te najavili korake za implementaciju nekih njezinih dijelova.

 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu