Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Info kutak > Publikacije > AMPEU obavijesti > Lipanj 2015. > ZNANOST > Održana radionica Sprečavanje financijskih pogrešaka pri provedbi istraživačkih projekata u okviru programa FP7 i Obzor 2020.
 
Održana radionica Sprečavanje financijskih pogrešaka pri provedbi istraživačkih projekata u okviru programa FP7 i Obzor 2020. 

Agencija za mobilnost i programe Europske unije u suradnji s Europskom komisijom organizirala je međunarodnu radionicu „Sprečavanje financijskih pogrešaka pri provedbi istraživačkih projekata u okviru programa FP7 i Obzor 2020.“, koja se održala 23. veljače 2015. godine u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu. Ova radionica međunarodnog karaktera okupila je više od 150 sudionika iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske kojima je ujedno omogućena razmjena iskustva te umrežavanje.

Cilj radionice bio je upoznati sudionike s najčešćim financijskim pogreškama u provedbi FP7 projekata te kako ih izbjeći. Predavač je bio iskusni revizor pri Europskoj komisiji gospodin Dinos Alevizopoulos. On je predstavio deset najčešćih financijskih pogreška pri provedbi projekata:

  1. 1.     Troškovi koji nisu utemeljeni niti su povezani s projektom
  2. 2.     Troškovi trećih strana i podugovaranja
  3. 3.     Troškovi amortizacije
  4. 4.     Pogreške nastale pri korištenju različitih modela indirektnih troškova
  5. 5.     Uključivanje neprihvatljivih troškova u kategoriju indirektnih troškova knjiženih prema modelu stvarnih indirektnih troškova
  6. 6.     Troškovi osoblja odnosno izračun produktivnih sati
  7. 7.     Troškovi osoblja odnosno nedostatak popratne dokumentacije za dokazivanje odrađenih sati na projektu (nedostatak vremenika)
  8. 8.     Troškovi osoblja odnosno upotreba i način izračuna prosječnih troškova osoblja
  9. 9.     Pogrešan način obračuna i isplaćivanja plaća vlasnicima/menadžerima malih i srednjih poduzeća
  10. 10. Troškovi poreza na dodanu vrijednost

Dokument s detaljnim opisom najčešćih pogrešaka dostupan je na sljedećoj poveznici: http://ec.europa.eu/research/participants/data/ref/fp7/104049/avoid-finance-errors_en.pdf.

 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu