Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Ostali programi > Eurodesk > Europski tjedan mladih > 2015. godina > Izjave sudionika > Jasna Petrovska
 

Jasna Petrovska – volonterka iz Makedonije u EVS projektu Get Involved In Local Democracy

G.I.L.D.  je  bio EVS projekt Udruge “Agencija Lokalne Demokracije” Brtonigla – Verteneglio, koji je promovirao mobilnost i multikulturalizam među mladima.

Projekt je trajao skoro godinu dana, što je bila odlična prilika za upoznavanje novih ljudi i kultura, kao i mogućnost da mnogo toga naučimo. Jedan od glavnih izazova je bio to što smo mi volonteri imali mogućnost da učimo i radimo na terenu stvari koje smo htjeli i koje su nas zanimale. Svakodnevna komunikacija i rad s mladima i lokalnom zajednicom također su bili veliki izazov, prilika za razmjenu iskustva i učenje jedni od drugih.

Biti dio ovog projekta vrlo je izniman doživljaj i od svega što sam njime dobila, mislim da su za mene najveća prijateljstva koja sam stekla za vrijeme projekta i koja traju i dan-danas.

Ovo iskustvo također je bilo vrlo bitno i za moj budući rad, zahvaljujući EVS-u i mom boravku u Hrvatskoj vidjela sam i naučila mnogo toga vezano za projekte iz raznih oblasti (pisanje, implementacija, itd.), kao i poduzetničke vještine i sposobnosti. Danas sam dio tima jedne uspješne makedonske organizacije. I još uvijek se bavim volontiranjem, to nije prestalo.

A kad sam saznala da sam nominirana i pozvana u Brisel, nisam mogla vjerovati! Svi smo ostali u kontaktu i nikad nije nikome palo na pamet da će se sve ovo ovako dobro završiti. Bili smo vrlo sretni i iznenađeni, jedino nam je bilo krivo što nismo svi mogli otići.

Iako se slavio Europski tjedan mladih, mi smo u Briselu bili samo nekoliko dana, ali na onim najbitnijim događajima. Bila je uistinu mnogo sudionika iz cijele Europe. Prvi dan je bio namijenjen za međusobno upoznavanje - tko smo, odakle smo i zašto smo tu, u poprilično opuštenoj atmosferi. Uz to, naučili smo nešto malo i o projektima. Bila je cijela paleta dobrih projekata, koliko sličnih, toliko i pomalo različitih. Moj dojam je bio da je osnova svih projekata raznolikost, da nas, iako smo toliko različiti, na kraju baš ta različitost spaja. A bilo je i projekta sa sasvim drugom tematikom, vrlo specifičnom, koju smo  sigurno bar malo dotaknuli.

Drugi dan je bio onaj najbitniji. Tijekom jutra bili smo na izložbi projekata mladih i bio je neopisiv osjećaj kad smo među svim ostalima vidjeli plakat našeg projekta, bilo je to stvarno nešto kao wow... jednostavno neopisivo...

Prvo su bile predstavljene neke fotografije, pa onda prezentacija triju projekata među kojima i jedan mojih sunarodnjaka iz Makedonije, na koji sam bila vrlo ponosna! Kasnije je bio formalni dio kad su pričali povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, članovi EU parlamenta iz Odbora za kulturu i obrazovanje, kao i ministrica obrazovanja Latvije, zemlje koja trenutno predsjedava Europskim vijećem. Iako je sve bilo organizirano na visokoj razini, sam program je bio zanimljiv zbog kombinacije “političkih govora“ i govora onih “običnih smrtnika“ koji su bili itekako inspirativni i ostat će zauvijek u pamćenju. Na kraju je bila svečana dodjela nagrada, tri projekta nagrađena su za svoj iznimni rad i tko zna, možda će oni poslužiti kao inspiracija za neke druge i još bolje projekte.

Ovo je bilo definitivno iznimno i nezaboravno iskustvo, vrlo poseban događaj za mene, bila sam tako ponosna što je baš naš projekat bio među najboljima u Europi, što se sav naš trud isplatio i što je netko to jasno uvidio i nagradio. Taj osjećaj sigurno neću moći nikad zaboraviti.

Jedno veliko HVALA Agenciji za mobilnost i programe Europske unije i posebno Katarini za ovaj uistinu nesvakidašnji i nezaboravni doživljaj.

 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu