Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Ostali programi > Eurodesk > Europski tjedan mladih > 2015. godina
 

Europski tjedan mladih ove je godine obilježen od 27. travnja do 10. svibnja. Pročitajte što se sve događalo!

Sedmo izdanje Europskog tjedna mladih obilježeno je između 27. travnja i 10. svibnja 2015. u 33 europske zemlje.

Fokus ovogodišnjeg Europskog tjedna mladih bili su programi mobilnosti koji mladima mogu pomoći u otključavanju njihovog potencijala za zapošljavanje i za sudjelovanje u društvu. Drugim riječima, cilj je bio informirati mlade da će sudjelovanjem u programima mobilnosti razviti vještine i znanja koja će im pomoći da postanu konkuretniji na tržištu rada.

Središnja proslava Europskog tjedna mladih odvijala se u Bruxellesu, a započela je Europskom konvencijom o radu s mladima, a nastavila se Konferencijom o strukturiranom dijalogu. Istovremeno su se sastali predstavnici Laboratorija ideja iz 30-ak zemalja - Hrvatsku je zastupala Sandra Šimundić, koja je predstavila ideju svog Laboratorija te zajednički s mladima iz drugih zemalja definirala ideje za bolju budućnost mladih u Europi.

 

Europski forum mladih tradicionalno je organizirao YO!Fest ispred Europskog parlamenta, a tom prilikom su se predstavili primjeri uspješnih projekata realiziranih kroz programe Mladi na djelu i Erasmus+ u posljednje 3 godine. U Bruxellesu su se tako našle i Elena Bernich iz Agencije lokalne demokracije Brtonigla - Verteneglio te Jasna Petrovska, EVS volonterka, koje su predstavile najuspješniji hrvatski projekt pod nazivom G.I.L.D. (Get Involved in Local Democracy), nominiran u kategoriji Osnaživanje mladih kroz mobilnost i ostale inicijative.

Veliko finale obilježila politička debata na visokoj razini, gdje su se susreli svi važni dionici u području politika za mlade. Pedstavnici Laboratorija mladih iznijeti su svoje završne ideje, a najuspješnijim projektima za mlade uručene su prigodne nagrade. Kako je sve izgledalo pogledajte u pregledu aktivnosti koji je pripremila Europska komisija.

U Hrvatskoj je organizacija Europskog tjedna mladih započela već u ožujku - na nacionalnim Laboratoriju ideja susrelo se 20-ak mladih iz cijele zemlje. Zajednički su formirali svoju ideju na temu pitanja nezaposlenosti mladih u Europi te su izabrali svoju predstavnicu za odlazak u Bruxelles i sudjelovanje na važnoj političkoj debati.

U 10 hrvatskih gradova mladi su mogli sudjelovati u aktivnosti pod nazivom Živa knjižnica. Cilj ove aktivnosti bio je uklanjanje predrasuda o mobilnosti, odnosno upoznavanje mladih s raznim europskim programima mobilnosti koji su im dostupni. Tako su "knjige" bile upravo osobe koje su sudjelovale ili organizacije koje su organizirale međunarodnu mobilnost, pa su mladi kroz direktan razgovor, tj. "čitanje" takvih knjiga, iz prve ruke saznali kako izgleda i koje su prednosti sudjelovanja u tim programima.

U organizaciju Europskog tjedna mladih uključile su se sljedeće udruge: Udruga ZUM iz Pule, Alfa Albona iz Rijeke, UMKI i Centar tehničke kulture iz Rijeke, Zamisli iz Zagreba, Carpe Diem iz Karlovca, PRONI iz Osijeka, Info Zona iz Splita, udruga Mladi u EU iz Šibenika, Mirovna grupa mladih Dunav iz Vukovara, Europski dom DubrovnikESN DubrovnikInfo-centar za mlade Zadar te Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ iz Koprivnice. 
 
U Europskom tjedanu mladih u Hrvatskoj sudjelovalo je preko 500 osoba.
 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu