Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Ostali programi > Eurodesk > Strukturirani dijalog > Konzultacije > Osnaživanje mladih za političku participaciju
 
Zajedničke preporuke s EU konferencije za mlade u Rimu 


Predstavnici mladih, zajedno s predstavnicima zemalja članica, raspravljali su o dvije temeljne dimenzije politike za mlade: pristupu pravima i autonomiji mladih

Glavna tema konferencije bila je "Osnaživanje mladih za političku participaciju", a fokus je bio na najstojanju da se osigura jednoznačno razumijevanje ove teme te na oblikovanju pitanja kojima će se voditi konzultacije s mladima. Također, sastavljen je dokument sa zajedničkim preporukama o temi "pristup mladih njihovim pravima", koje će biti uključene u Zaključke Vijeća koje će Talijansko predsjedništvo usvojiti u prosincu 2014.

 

Preporuke sadrže sljedeće ključne točke:

  • Uspostava insitutcije nezavisnog pravobranitelja za prava mladih. Uloga pravobranitelja trebala bi biti povećanje osviještenosti, mapiranje i uočavanje izazova i diskriminatornih praksi te sustavni rad na zaštiti prava mladih.
  • Kako bi se mladi osnažili da postanu aktivni građani, države članice trebale bi osigurati edukaciju o građanstvu u svim stadijima formalnog obrazovanja te podržati one koji pružaju neformalno obrazovanje kako bi mladi bili svjesni svojih prava i kako bi mogli imati pristup pravima.
  • Države članice i Europska komisija trebale bi dalje razvijati međusektorski i multidisciplinarni pristup politikama za mlade kako bi se implementirale koherentnije politike koje mladima jamče pristup njihovim pravima.

 

Ovom konferencijom pokrenut je novi format strukturiranog dijaloga. Kako bi se poboljšao kontinuirani dijalog između donositelja politika i mladih, sve tri EU konferencije za mlade unutar 4. ciklusa strukturiranog dijaloga fokusirat će se na zajedničku temu "Osnaživanje mladih za političku participaciju", umjesto da se, kao do sad, za svaku konferenciju definira nova tema.

 

Zaključke konferencije možete vidjeti ovdje: http://www.youthforum.org/assets/2014/10/EUYC2014-access-to-rights-final-outcome_-.pdf

 

Konferencija je okupila 180 delegata, a odvijala se u Rimu od 13. do 16. listopada, pod talijanskim predsjedanjem nad Europskom unijom.

 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu