Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Erasmus+ > Informacije za područje visokog obrazovanja > 2014. > Program Jean Monnet
 

O PROGRAMU:

Program Jean Monnet pokrenut je 1989. godine radi promicanja izvrsnosti u poučavanju i istraživanju o Europskim integracijama na sveučilištima. Ovaj je program prigodno nazvan po francuskom državniku Jeanu Monnetu, jednom od „arhitekata“ Europske unije. S vremenom je Jean Monnet uključen u Program za cjeloživotno učenje a od 2014. godine postao je dio programa Erasmus+. Danas program djeluje u 77 zemalja širom svijeta na više od 800 sveučilišta i uključuje više od 1 700 profesora i 265 000 studenata godišnje. Unutar Erasmusa+ program Jean Monnet teži većoj zapošljivosti studenata, diversifikaciji područja studija, proširenju geografskog opsega, promicanju karijera mlađe generacije profesora i istraživača. Aktivnosti programa Jean Monnet provodi Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu i kulturnu politiku u Briselu (EACEA). Više informacija o programu Jean Monnet dostupno je na internetskim stranicama EACEA. Također informacije o dosadašnjim projektima možete naći u bazi projekata: http://eacea.ec.europa.eu/llp/jeanmonnet/directory/ .

 

AKTIVNOSTI:  

Jean Monnet moduli su nastavni moduli, odnosno kolegiji u trajanju od najmanje 40 sati kroz tri godine na temu Europskih integracija kao dio službenog kurikuluma na visokim učilištima. Mogu se provoditi kao uvodni (općeniti) kolegiji o Europskoj uniji, specijalizirani kolegiji o Europskoj uniji ili ljetne škole. Modul može uključivati više predavača.

Jean Monnet katedre podrazumijeva 1 predavačko mjesto na visokom učilištu za stručnjake iz područja Europskih integracija. Nositelj katedre, odnosno predavač mora održati minimalno 90 nastavnih sati tijekom akademske godine na temu Europske unije.

Jean Monnet centri izvrsnosti su instituti ili druge strukture specijalizirane za područja Europskih integracija koje ujedinjuju znanstvene, ljudske i dokumentarne resurse o Europskoj uniji na svojim visokim učilištima. Centar izvrsnosti predvodi nositelj Jean Monnet katedre.

Jean Monnet mreže su konzorciji različitih međunarodnih dionika koji uključuju minimalno 5 institucija iz 5 različitih zemalja s ciljem prikupljanja informacija, razmjenu dobre prakse i promicanja Europskih integracija u svijetu. 

Jean Monnet projekti podupiru promicanje javne rasprave o Europskim integracijama sa akademskom zajednicom s ciljem donošenja javnih politika.

Jean Monnet potpora institucijama i udruženjima (operativna financijska potpora) pruža se onim institucijama koje populariziraju poučavanje EU tema na doktorskoj razini i udruženjima čija je misija promicanje EU tema kao i aktivnog građanstva putem javnih događanja ili promotivnih materijala.

 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu