Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Erasmus+ > Informacije za podruèje visokog obrazovanja > 2014. > Erasmus povelja u visokom obrazovanju (ECHE)
 

Europska komisija objavila je smjernice koje pomažu u uspješnoj provedbi naèela Erasmus povelje u visokom obrazovanju (2014. - 2020.).

Erasmus Charter for Higher Education 2014-2020 guidelines možete pronaæi ovdje.



Primjer dobre prakse – VPŠ LIBERTAS

Uoèi objave novog kruga natjeèaja za Erasmus povelju u visokom obrazovanju (engl. Erasmus Charter for Higher Education - ECHE) koja visokim uèilištima daje moguænost sudjelovanja u aktivnostima programa Erasmus, prodekanica za meðunarodnu suradnju Visoke poslovne škole Libertas i Erasmus koordinatorica mr.sc. Ksenija Keèa govori o svom iskustvu prijave za Erasmus povelju u visokom obrazovanju.

Proèitajte što je gða Keèa rekla o prijavi:

Je li teško ispuniti prijavu?

Prijavu nije teško ispuniti, no djelomièno je razlog tome i dobra priprema, tj. podjela zadataka. Samom pisanju prijave pristupili smo nakon nekoliko konzultacija s upravom našeg visokog uèilišta te razgovorima o tome što ovaj oblik meðunarodne suradnje znaèi za našu instituciju, kako se ona uklapa u našu poslovnu strategiju, viziju i misiju, što njome želimo postiæi i možda ono najvažnije -  što mi možemo ponuditi.

 Tko je sve sudjelovao u pripremi prijave na Vašoj ustanovi?

U pripremi prijave sudjelovali su dekan, prodekani, nastavnici, administrativno osoblje, asistenti, ali i studenti. Odabrani tim zainteresiranih studenata bio je zadužen da istraži nama sliène institucije po ustroju i programima studija koje veæ posjeduju Erasmus povelju. Ostalo nenastavno i nastavno osoblje izjašnjavalo se o tome što može ponuditi, a što oèekuju od Erasmus povelje. Prijavu su u konaènici pisale èetiri osobe.

Po vašem mišljenju i prema Vašem iskustvu - na što prijavitelji trebaju obratiti pažnju i sl. ?

Po našem mišljenju vrlo je važno koncipirati povelju na naèin da u središtu pažnje budu koristi za studente, unapreðenje kvalitete obrazovanja i spremnost na meðunarodnu suradnju kao i društveno odgovorna namjera.

Jeste li nekoga pitali za pomoæ (nekog od iskusnijih sudionika programa, visoka uèilišta koja su veæ nositelji Povelje)?

Nismo zatražili pomoæ „starih“ sudionika programa jer smatramo da je svaka institucija posebna i kao takva poznaje svoju misiju i vlastitu viziju, ali smo vrlo veliku susretljivost i korisne informacije nevezane uz narativni dio prijavnog obrasca dobili od Agencije za mobilnost i programe EU tj. njezinog Odsjeka za Erasmus.

Je li pisanje prijave pokrenulo neke druge procese na Vašem visokom uèilištu?

Svakako da jest u smislu pripreme za provedbu Erasmusa. Organiziramo dodatne teèajeve stranih jezika za naše studente ukljuèujuæi i pripremu teèaja hrvatskog jezika za strance, pripremamo zajedno sa studentima brošuru - vodiè studiranja i studentskog života u našem gradu za strane studente koji æe k nama doæi na razmjenu, intenzivnije tražimo partnere, razmišljamo o udruženim studijima, a zapoèeli smo i projekte na meðunarodnim platformama.

Što prijavljivanje za aktivnosti mobilnosti znaèi Vašoj ustanovi, studentima i osoblju?

Za nas koji smo privatna institucija, mobilnost znaèi bolju tržišnu poziciju i konkurentnu prednost, a za naše studente mobilnost predstavlja više od minimalnih ishoda uèenja i zadanih kompetencija te bolju konkurentnost na tržištu rada.

Koja su oèekivanja od sudjelovanja u novom programu?

Oèekivanja su velika, no vrijeme æe pokazati hoæemo li  ih uspjeti ostvariti. Želimo poboljšati naše studijske programe, kapitalizirati znanje kroz inovacijske procese, kontinuirano se usavršavati i postati prepoznatljivi kao primjer dobre prakse...

 

''Vrlo je važno znati što želimo i kamo želimo stiæi , no neusporedivo važnije je znati tko smo i što možemo ponuditi (prije savjet nego komentar!)'' poruèuje Erasmus koordinatorica!

 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu