Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Mladi na djelu > Arhiva > Informacije za korisnike > Youthpass
 
Youthpass 

 

YOUTHPASS je instrument programa Mladi na djelu za planiranje, praæenje, vrednovanje i priznavanje postignuæa u procesu neformalnog uèenja za sve sudionike u projektima programa.

Cilj mu je doprinijeti prepoznavanju neformalnog uèenja i iskustava koja su steèena kroz sudjelovanje u projektima.

 

Svaka mlada osoba koja je sudjelovala u aktivnostima programa Mladi na djelu ima pravo primiti Youthpass potvrdu koja prepoznaje neformalno uèenje i iskustva steèena kroz sudjelovanje u projektima.

Youthpass potvrda je na raspolaganju za sljedeæe decentralizirane Akcije i podakcije:

  • podakcija 1.1 - Razmjene mladih
  • podakcija 1.2 - Inicijative mladih
  • podakcija 1.3 - Demokratski projekti mladih
  • Akcija 2 - Europska volonterska služba
  • podakcija 3.1 - Suradnja sa susjednim partnerskim zemljama EU (Razmjene mladih i Osposobljavanje i umrežavanje osoba aktivnih u radu s mladima)
  • podakcija 4.3 - Osposobljavanje i umrežavanje osoba aktivnih u radu s mladima
  • podakcija 5.1 -Sastanci mladih i osoba odgovornih za politiku prema mladima

Youthpass potvrda razlikuje se od veæine diploma i priznanja koje mladi primaju kao potvrdu za steèena znanja i vještine tijekom sudjelovanja u obrazovnim aktivnostima. Youthpass je istovremeno proizvod, ali i proces jer o steèenim znanjima mlade osobe ne odluèuje neka vanjska osoba, veæ sam sudionik koji želi zaprimiti Youthpass. Nakon provedenih aktivnosti mlada osoba zajedno s mentorom evaluira svoje sudjelovanje u projektu te donosi zakljuèak o novim znanjima koja je stekla tijekom aktivnog sudjelovanja u projektu.

Youthpass potvrda sastoji se od 3 dijela:

  1. potvrda sudjelovanja te opæeniti opis aktivnosti
  2. opæeniti opis aktivnosti u kojima je sudjelovala mlada osoba
  3. opis znanja koja je mlada osoba stekla sudjelovanjem u projektu

Steèena znanja i vještine mlada osoba zajedno sa svojim mentorom utvrðuje i opisuje koristeæi kao okvir 8 kljuènih sposobnosti:

  • KOMUNIKACIJA NA MATERINJEM JEZIKU
    Sudjelovanje u projektu omoguæava mladima razvijanje komunikacijskih vještina kroz npr. razgovor s drugim sudionicima, slanje elektronièke pošte razlièitim primateljima, osmišljavanje i pisanje teksta za plakat ili brošuru itd.
  • KOMUNIKACIJA NA STRANIM JEZICIMA
    Tijekom meðunarodnog projekta mlada osoba je u doticaju sa drugim jezicima i kulturama te sudjelovanje u takvom projektu mladima omoguæava uèenje novih rijeèi ili izraza na stranim jezicima te jaèanje samopouzdanja i sigurnosti u komunikaciji na stranom jeziku
  • MATEMATIÈKA KOMPETENCIJA I OSNOVNE KOMPETENCIJE U PRIRODOSLOVLJU I TEHNOLOGIJI
    Mladi kroz, primjerice, sudjelovanje u izradi proraèuna aktivnosti i voðenje raèunovodstvene evidencije u MS Excelu stjeèu matematièke vještine, dok se tehnièke    vještine mogu steæi kroz reguliranje elektriènih prikljuèaka za kompjutersku ili glazbenu opremu, korištenje fotoaparata i kamera, izgradnju neèega za projekt itd.
  • DIGITALNA KOMPETENCIJA
    Digitalne kompetencije stjeèu se kroz uèenje korištenja raèunala: slanje e-mailova, rad u novim programima, izrada plakata koristeæi grafièke programe itd.
  • UÈITI KAKO UÈITI
    Mlada osoba ima priliku prepoznati naèin uèenja putem kojeg prima najviše znanja (npr. kroz razgovor s drugima, kroz samostalno traženje podataka, kroz pohaðanje    radionica, kroz formalno uèenje...) i na taj naèin postati svjestan vlastitog naèina uèenja
  • SOCIJALNA I GRAÐANSKA KOMPETENCIJA
    Mladi kroz sudjelovanje u projektu imaju moguænost osvijestiti i prepoznati svoje društvene i graðanske vještine te ih unaprijediti ili nauèiti: poštivanje drugih    ljudi, naèin izražavanja vlastitog mišljenja ili kritike, ophoðenje s drugim ljudima, donošenje odluka neovisno o mišljenju okoline, odgovornost prema zadacima itd.
  • INICIJATIVNOST I PODUZETNOST
  • Sudjelovanje u projektu omoguæava mladima da iznesu svoje ideje i snove te ih ohrabruje da ih sami ostvare, a ne da ih „netko ostvari za njih" ili da ostanu neostvareni
  • KULTURNA SVIJEST I IZRAŽAVANJE
    Upoznavanjem drugih sudionika u projektu mladi upoznaju i cijene kako vlastitu kulturu tako i kulturu sudionika iz drugih zemalja te njihove obièaje.

Svaki korisnik financijske potpore programa Mladi na djelu odgovoran je za:

  • informiranje svih sudionika ukljuèenih u projekt o njihovom pravu na Youthpass potvrdu
  • izdavanje Youthpass potvrde svim sudionicima koji ju zatraže

Za više informacija o Youthpassu:

VAŽNO:
Svi mladi koji su sudjelovali u projektima unutar programa Mladi na djelu preko Agencije za mobilnost i programe EU prije 2011. godine imaju pravo retrogradno ishoditi Youthpass potvrdu.

 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu