Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Mladi na djelu > O programu Mladi na djelu  > Akcija 2 - Europska volonterska služba
 
Akcija 2 - Europska volonterska služba 

Počni volontirati i nauči nešto novo uz Europsku volontersku službu!

Imaš li hrabrosti otići od kuće na duže vrijeme i upoznati novu kulturu, a usput se aktivno angažirati u radu s osobama s posebnim potrebama, radu s mladima ili pak na području zaštite okoliša zemlje u koju odlaziš? Jeste li organizacija koja želi dodati europsku dimenziju svojem radu ugošćivanjem međunarodnih volontera? Jeste li organizacija koja želi pružiti europske prilike mladima iz svoje lokalne zajednice i slati ih da provedu neko vrijeme volontirajući u drugoj zemlji?

 

Ako ste odgovorili potvrdno na barem jedno od ovih pitanja, na pravome ste mjestu - jer Europska volonterska služba, popularno zvana EVS, ima rješenje za vas!

Europska volonterska služba podupire dugoročno individualno i grupno volontiranje mladih. Da bi volonter mogao otići u drugu zemlju, važna su još dva partnera: organizacija pošiljatelj i organizacija domaćin. Organizacija pošiljatelj je pravna osoba iz zemlje u kojoj volonter boravi i koja je zadužena za pripremu volontera za boravak u stranoj zemlji, za održavanje kontakta s volonterom za vrijeme trajanja volonterske službe i za pružanje podrške volonteru nakon povratka. Organizacija domaćin je odgovorna za planiranje i provedbu aktivnosti, za podršku pri izvršavanju zadataka i prilagodbe životu u stranoj zemlji te za osposobljavanje volontera. 

 

Individualna aktivnost EVS-a

Grupna aktivnost EVS-a

Broj partnera

Vi i još jedna organizacija.

Vi i barem još jedna organizacija.

Broj volontera

1 volonter

2 do 30 volontera (ovisi o akreditaciji)

Dob volontera

Od 18 do 30 godina (od 16 godina za volontere s manje mogućnosti).

Trajanje projekta

Do 24 mjeseca.

Trajanje volonterske službe

Od 2 do 12 mjeseci (od 2 tjedna za volontere s manje mogućnosti ili za grupne aktivnosti EVS-a koje uključuju barem 10 volontera).

 

Za pravila financiranja i ostale kriterije pogledajte Programski vodič za program Mladi na djelu.

SALTO Resursni centar za jugoistočnu Europu je izdao publikaciju "Hopscotch to quality in EVS", u kojoj možete pronaći savjete i upute kako razviti kvalitetne EVS projekte. Od sada je dostupna i prevedena i prilagođena verzija ove publikacije pod nazivom "Školica do kvalitete u EVS-u".

Savjeti:

Prije ulaska u partnerstvo s nekom organizacijom, provjerite njene kapacitete, koliko je ozbiljna i zainteresirana za suradnju te odmah na početku raspodijelite zaduženja.

Ukoliko ste novi u EVS-u, za praktične savjete, pomoć i inspiraciju potražite u svojoj blizini nekog bivšeg volontera ili organizaciju koja ima iskustva s EVS-om.

Imajte na umu:

  • ! Ukoliko prijavitelj i/ili partner u projektu na datum početka službe nema važeću akreditaciju za odgovarajuću ulogu u projektu (organizacija koordinator, pošiljatelj ili domaćin) prijava će se isključiti bez mogućnosti nadopune. Svaka akreditirana organizacija se mora najkasnije na dan prijave projekta prijaviti za reakreditaciju ukoliko joj ista ističe do dana početka projekta.
  • Troškovi dolaska ili odlaska na projekt osobnim automobilom, iznajmljenim automobilom ili iznajmljenim autobusom nisu prihvatljivi kao putni troškovi. Takav trošak može se prihvatiti ukoliko su isti odobreni prijavnim obrascem ili su nastali kao jedina mogućnost putovanja.
  • Sufinanciranje mora biti navedeno i objašnjeno u prijavnom obrascu. Osim ako nije izričito navedeno u Programskom vodiču, iznos sufinanciranja nije određen već svaki prijavitelj samostalno procjenjuje svoje potrebe i mogućnost doprinosa.
  • Uz obavezu da sažetak projekta mora biti napisan na engleskom, francuskom ili njemačkom jeziku, svaki sažetak mora biti napisan i na hrvatskom jeziku.
  • Prilikom podnošenja završnog izvješća svi korisnici dužni su dostaviti detaljan proračun u elektronskom obliku koristeći program Microsoft Excel.
  • Prilikom podnošenja završnog izvješća svi originalni računi potrebni za obradu završnog izvješća moraju biti pečatirani i potpisani od strane zakonskog zastupnika (korisnik je dužan dostaviti originale ili kopije takvih računa).
 
 
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu