Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Mladi na djelu > O programu Mladi na djelu  > Prioriteti programa Mladi na djelu
 
Prioriteti programa Mladi na djelu 

 

  • Europsko graðanstvo
  • Sudjelovanje mladih
  • Kulturna raznolikost
  • Ukljuèivanje mladih s manje moguænosti
  • Godišnji prioriteti
  • Nacionalni prioriteti

 

Program Mladi na djelu ima 4 stalna prioriteta:

Europsko graðanstvo - projekti unutar programa Mladi na djelu bi trebali ponuditi mladima moguænost da otkriju zajednièke vrijednosti koje dijele s mladima iz drugih zemalja usprkos kulturnim razlikama. No, osim „otkrivanja" Europe, projekti trebaju težiti i njenom stvaranju. Stoga se posebno potièu projekti koji stimuliraju debatu o temama od važnosti na europskoj razini.

Sudjelovanje mladih - jedan od glavnih ciljeva programa Mladi na djelu je aktivno sudjelovanje mladih u društvu. To se u programu Mladi na djelu postiže i aktivnim ukljuèivanjem mladih u pripremu, provedbu i evaluaciju projekata, ali i projektima koji teže aktivnom sudjelovanju mladih u društvenom i demokratskom životu njihove zajednice, kao i osposobljavanju mladih o principima sudjelovanja.

Kulturna raznolikost - poštivanje kulturnih razlièitosti, kao i borba protiv rasizma i ksenofobije su važni prioriteti programa Mladi na djelu. Program razvija interkulturalno uèenje kroz zajednièke aktivnosti mladih iz razlièitih kulturnih, etnièkih ili vjerskih pozadina. Projekti trebaju poticati osviještenost i razmišljanje o razlikama u vrijednostima te poticati mlade da se kritièki nose sa stajalištima koja potièu nejednakost i diskriminaciju.

Ukljuèivanje mladih s manje moguænosti - važna odlika programa Mladi na djelu je da osigurava pristup aktivnostima Programa svim mladima, ukljuèujuæi i mlade s manje moguænosti. Mladi s manje moguænosti su mladi koji su u lošijoj situaciji od svojih vršnjaka jer se susreæu sa jednom ili više situacija i prepreka nabrojanih u neiscrpnoj listi koja slijedi. U odreðenim kontekstima, ove situacije ili prepreke sprjeèavaju pristup formalnom i neformalnom obrazovanju, meðunarodnoj mobilnosti i sudjelovanju, aktivnom graðanstvu, osnaživanju i ukljuèivanju u sve aspekte društvenog života.

  • Društvene prepreke: mladi koji se suoèavaju s diskriminacijom zbog svojega spola, etnièke pripadnosti, vjeroispovijesti, seksualne orijentacije, invaliditeta, itd.; mladi s ogranièenim društvenim vještinama ili antisocijalnim ili riskantnim seksualnim ponašanjem; mladi u nesigurnim situacijama; (bivši) kažnjenici, (bivši) ovisnici o drogama ili alkoholu; mladi i/ili samohrani roditelji; siroèad; mladi iz rastavljenih obitelji.
  • Ekonomske prepreke: mladi s niskim životnim standardom, niskim primanjima, mladi koji ovise o socijalnoj pomoæi; mladi koji su dugoroèno nezaposleni ili žive u siromaštvu; mladi koji su beskuænici, koji imaju dugove ili novèane probleme.
  • Invaliditet: mladi s mentalnim poteškoæama (intelektualnim, kognitivnim i poteškoæama s uèenjem), tjelesnim, èulnim i drugim invaliditetom.
  • Obrazovne poteškoæe: mladi koji imaju problema sa uèenjem; mladi koji napuste školu rano ili koji opæenito prekinu školovanje; mladi s niskim kvalifikacijama; mladi koji imaju problema s postizanjem zadovoljavajuæih akademskih rezultata u školi.
  • Kulturne razlike: mladi imigranti, izbjeglice ili potomci imigranata ili izbjeglièkih obitelji; mladi koji pripadaju nacionalnoj ili etnièkoj manjini; mladi s problemima s lingvistièkom prilagodbom i problemima kulturne ukljuèenosti. 
  • Zdravstveni problemi: mladi s kroniènim zdravstvenim problemima, ozbiljnim bolestima ili psihièkim problemima; mladi koji pate od mentalnih bolesti.
  • Zemljopisne prepreke: mladi iz izoliranih ili ruralnih mjesta; mladi koji žive na malim otocima ili u perifernim regijama; mladi iz problematiènih urbanih sredina; mladi iz dijelova zemlje sa manjkom javnih usluga (ogranièeni javni prijevoz, slaba infrastruktura, napuštena sela).

 

Osim èetiri stalna prioriteta, Europska komisija svake godine raspisuje i godišnje prioritete. U 2013. godini naglasak æe biti na:     

  • projektima koji predlažu aktivnosti podizanja svijesti o europskom graðanstvu te pripadajuæim pravima, a u okviru europske godine graðana;
  • projektima usmjerenim na poticanje sudjelovanja u izborima za Europski parlament 2014. te samim tim na omoguæavanju mladima da djeluju kao aktivni, informirani graðani;
  • projektima koji promièu predanost mladih prema ukljuèivom rastu, a pogotovo:

    -  projekti koji se bave problemom nezaposlenosti mladih kao i projekti koji potièu mobilnost nezaposlenih mladih i njihovo aktivno sudjelovanje u društvu. Nezaposlenost mladih æe biti prioritet u svim Akcijama Programa kako bi se osigurao pristup nezaposlenima mladima svim moguænostima koje Program nudi;

    -  projekti koji se bave problemom siromaštva i marginalizacije i koji potièu svijest mladih i njihovu predanost rješavanju tih problema s ciljem stvaranja ukljuèivog društva. U tom kontekstu, poseban naglasak æe se stavljati na ukljuèivanje mladih migranata, mladih s invaliditetom i gdje je znaèajno, mladih Roma;

  • projektima koji potièu duh inicijative, kreativnosti i poduzetništva te zapošljivosti, pogotovo kroz Inicijaitve mladih;

  • projektima koji promièu zdrava ponašanja, pogotovo kroz promoviranje aktivnosti na otvorenom i amaterski sport, kao naèine promicanja zdravih stilova života te podržavanja društvene ukljuèenosti i aktivnog sudjelovanja mladih u društvu.

    Uz èetiri stalna prioriteta programa Mladi na djelu i godišnj prioritete za 2013. godinu na europskoj razini, u Republici Hrvatskoj æe vrijediti i nacionalni prioriteti.

 
 
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu