Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Ostali programi > Bolonjska skupina > Aktivnosti Hrvatske stručne skupine za Bolonjski proces > Panel diskusija i radionica na temu osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju i obrazovanje temeljeno na ishodima učenja (17. svibnja 2012.)
 
Panel diskusija i radionica na temu osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju i obrazovanje temeljeno na ishodima učenja (17. svibnja 2012.) 

Hrvatska stručna skupina za Bolonjski proces je pod vodstvom prof. dr. sc. Blaženke Divjak, prorektorice za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu i Miljenke Kuhar s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu organizirala panel diskusiju i radionicu na temu osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju i obrazovanju temeljenom na ishodima učenja. Panel diskusija i radionica održane su 17. svibnja 2012. godine, a domaćin događaja je bilo Sveučilište u Zagrebu.  Događaj  je organiziran u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije.

Panel diskusiju otvorila je prorektorica prof. dr. sc. Blaženka Divjak koja je u popodnevnom dijelu i vodila radionicu na temu ishoda učenja u visokom obrazovanju. Na početku panela sudionicima se obratila prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra i predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koja se ukratko osvrnula na ministarsko priopćenje iz Bukurešta, kojemu je jedan od glavnih ciljeva revizija Standarda i smjernica za osiguravanje kvalitete u europskom prostoru visokoga obrazovanja kako bi iste postale jasnije, primjenjivije i korisnije. Novost bukureštanskog priopćenja je svakako i prijedlog da sve članice EQAR-a mogu provoditi postupke vrednovanja u cijelom europskom prostoru visokog obrazovanja.

Ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Jasmina Havranek predstavila je učinke i potencijalne nedostatke postupaka vanjskih vrednovanja i reakreditacije institucija znanosti i visokoga obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Predsjednica Odbora za osiguravanje kvalitete Sveučilišta u Zagrebu  prof. dr. sc. Karmela Barišić zajedno se s prorektoricom Divjak osvrnula na postupke osiguravanja kvalitete unutar Sveučilišta u Zagrebu. Ukratko su opisale sustav osiguravanja kvalitete Sveučilišta u Zagrebu, te pojedine faze kroz koje je Sveučilište u Zagrebu prošlo prilikom pripremanja izvještaja o unutarnjoj prosudbi razvijenosti sustava kvalitete u nadolazećem postupku vanjskog vrednovanja. Prof. dr. sc. Zdravko Krakar i Miljenka Kuhar predstavili su sustav osiguravanja kvalitete na Fakultetu organizacije i informatike, odnosno Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, dok se prof. dr. sc. Mile Dželalija osvrnuo na usku vezu sustava osiguravanja kvalitete i jasno definiranih i implementiranih ishoda učenja u sustavu visokoga obrazovanja i nadolazećeg Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Prijepodnevni je dio panela završio kratkom raspravom tijekom koje su sudionici iznosili primjere dobre prakse pojedinih institucija visokoga obrazovanja, ali i probleme s kojima se susreću prilikom razvoja sustava osiguravanja kvalitete.

Poslijepodnevni dio skupa bio je posvećen radionici na temu implementacije ishoda učenja. Radionicu je vodila prorektorica prof. dr. sc. Blaženka Divjak uz pomoć prof. dr. sc. Marine Novak, prodekanice za studente i predsjednice Povjerenstva za osiguravanje kvalitete Muzičke akademije Sveučilišta u Zagreb te doc. dr. sc. Zlatka Erjavca, prodekana za nastavu Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. 

 
 
 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu