Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
 
   
 
Objava 6. poziva za dostavu projektnih prijedloga za program Tempus IV i najava info dana 17. 1. 2013.
 

 

Europska je komisija 5. prosinca 2012. godine objavila na svojim mrežnim strancima šesti poziv za dostavu projektnih prijedloga za program Tempus IV. Rok za dostavu projektnih prijedloga Izvršnoj agenciji za obrazovanje, kulturu i audio-vizualne medije istječe 26. ožujka 2013. godine u podne.

Cilj je Tempus programa pružiti potporu modernizaciji visokog obrazovanja u državama u okruženju Europske unije.

Prijavitelji moraju biti pravne osobe utemeljene u državi članici EU ili Tempus državi partnerici barem pet godina.

U ovom pozivu mogu sudjelovati sljedeće države:

  •  Države članice Europske unije i Hrvatska (podložno stupanju na snagu Ugovora o  pristupanju Europskoj uniji do dana donošenja odluke o dodjeli sredstava);
  • 4 države zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna gora, Srbija) i Kosovo;
  • 16 država južnog i istočnog susjedstva Europske unije (Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Libija, Maroko, Palestina), Sirija, Tunis, Armenija, Azerbajđan, Bjelorusija, Gruzija, Moldova, Ukrajina) i Ruska Federacija
  •  5 država središnje Azije: Kazahstan, Kirgistan, Tađikistan, Turkmenistan i Uzbekistan

VAŽNA NAPOMENA: Institucije i organizacije sa sjedištem u Hrvatskoj mogu ostvariti financiranje u okviru Tempus IV programa pod uvjetom da Hrvatska postane članica EU do donošenja odluke o dodjeli bespovratnih sredstava. Međutim, ukoliko Ugovor o pristupanju Hrvatske EU do tog trenutka nije stupio na snagu, u uspješnim prijavama hrvatske partnerske organizacije mogu nastaviti sudjelovati u projektu samo na osnovi samofinanciranja. Organizacije iz Hrvatske mogu sudjelovati kao prijavitelji, međutim preporuča se da se u projektni konzorciji osim Hrvatske uključi i minimalni broj država.

Kroz Tempus IV program mogu se financirati sljedeće vrste aktivnosti:

  1. Zajedničke projekte ili Joint Projects
  2.  Strukturne mjere ili Structural Measures

Zajednički projekti se temelje na suradnji među visokim učilištima u državama članicama EU i visokim učilištima zemalja partnerica (dosad tzv. CARDS, TACIS i MEDA države). Cilj im je prijenos znanja i razmjena iskustva između visokih učilišta u državama članicama EU i državama partnerica.

Strukturne mjere pridonose razvoju i reformi sustava i institucija visokog obrazovanja u državama partnericama u svrhu jačanja njihove kvalitete i prepoznatljivosti, te približavanja EU trendovima.

U ovom se pozivom mogu financirati nacionalni ili regionalni projekti (multy-country projects).

Nacionalni projekti moraju uključivati nacionalne prioritete te prijedloge podnose konzorcij koji se sastoji od:

  • minimalno 3 visoka učilišta iz države partnerice,
  • minimalno 3 visoka učilišta iz različitih država članica EU.

Regionalni projekti moraju biti u skladu s regionalnim prioritetima koji se temelje na EU politikama za suradnju s partnerskim regijama te prijedloge podnose konzorcij koji se sastoji od:

  • minimalno 2 visoka učilišta iz svake uključene države partnerice (minimalno 2 države partnerice),
  • minimalno 3 visoka učilišta iz različitih država članica EU.

Trajanje projekta iznosi od 24 do 36 mjeseci.

Odobravaju se sredstva u iznosu od 500.000,00 do 1.500.000,00 eura po projektu.

Više informacija o samom pozivu, uključujući prijavne obrasce možete naći na mrežnim stranicama Izvršne agencija za obrazovanje, kulturu i audio-vizualne medije (EACEA).

Potencijalni prijavitelji za sve informacije mogu kontaktirati i Agenciju za mobilnost i programe EU u kojoj od 2012. godine djeluje Nacionalna Tempus kontakt točka na adresu:

Agencija za mobilnost i programe EU

Gajeva 22, 10000 Zagreb

Tel: 01/5005 635

e-mail: tempus@mobilnost.hr

www.mobilnost.hr

Također, prijavitelji svoje obrasce za traženje partnera mogu dostaviti elektroničkom poštom Nacionalnoj kontakt točki kako bi se proslijedili drugim nacionalnim Tempus uredima.

Ovom prilikom najavljujemo održavanje jednodnevnog informativnog dana za potencijalne prijavitelje 17. siječnja 2013. godine u prostoru Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Program informativnog dana slijedi uskoro.

datum otvaranja: 05.12.2012
datum zatvaranja: 26.03.2013
otvoren: Da