Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
 
   
 
Financijskim institucijama omogućena prijava na natječaj Europske komisije za dodjelu zajmova studentima u okviru Erasmus+ programa
 

Europska komisija pokrenula je realizaciju najavljene sheme zajmova za studente – Instrument jamstva za studentske zajmove – odnosno proces dodjele zajmova građanima država članica EU za diplomske studije u inozemstvu. 

Europski investicijski fond, na zahtjev Europske komisije, objavio je Natječaj za iskaz interesa namijenjen financijskim ustanovama zainteresiranima za dodjelu zajmova studentima diplomskih studija u inozemstvu u okviru Erasmus+ programa.

Ovaj Instrument omogućuje dodjelu studentskih zajmova pod povoljnim komercijalnim uvjetima. Provedba ovog financijskog instrumenta dodijeljena je Europskom investicijskom fondu (EIF), a nadzirat će je i pratiti Europska komisija, u skladu s uvjetima Delegacijskog sporazuma između Europske komisije i EIF-a iz prosinca 2014.g. 

U okviru ove financijske sheme, studentima će, po okončanju objavljenog natječaja te odabira financijskih ustanova kojima će biti dodijeljeno pravo dodjele studentskih zajmova u okviru ovog Instrumenta, biti otvoren pristup zajmovima pod povoljnim uvjetima, kako bi im se omogućilo studiranje na diplomskoj razini u inozemnoj državi u kojoj su se kvalificirali za navedeni studij. Prve mogućnosti dodjele studentskih kredita očekuju se početkom drugog ili trećeg tromjesečja 2015., a lista odabranih ustanova bit će objavljena na stranicama Euriopskog investicijskog fonda. 

Ovom inicijativom planira se podržati mobilnost u državama koje sudjeluju u Erasmus+ programu, s potencijalnom potporom namijenjenom oko 200,000 studenata na europskoj razini, na diplomskoj razini studija tijekom trajanja Erasmus+ programa (do 2020.g.). Iznos zajmova kreće se od maksimalno 12.000,00 eura za jednogodišnji, odnosno do 18.000,00 eura za dvogodišnji diplomski ili poslijediplomski studij. 

Često postavljana pitanja možete naći na sljedećoj poveznici: 

http://ec.europa.eu/education/opportunities/higher-education/doc/erasmus-plus-master-loan_en.pdf

a cjelovit tekst natječaja za financijske institucije, s kriterijima i uvjetima, možete naći na:

http://www.eif.org/what_we_do/guarantees/erasmus+master-loan-guarantee-facility/erasmus+-lgf-call-eoi.pdf 

http://www.eif.org/what_we_do/guarantees/news/2015/erasmus+master-loan-guarantee-facility.htm

 

 

objavljeno: 14.04.2015