Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Mladi na djelu > Primjeri dobre prakse > Osposobljavanje i umrežavanje
 
Osposobljavanje i umrežavanje osoba aktivnih u radu s mladima i organizacijama mladih 

Nenasilna komunikacija – put za rast u radu s mladima

Mjesto održavanja aktivnosti: Crikvenica, Rijeka

Prijavitelj: Forum za slobodu odgoja; www.fso.hr

Partneri: Hrvatska, Mađarska, Italija, Portugal i Španjolska

Cilj projekta bio je unaprjeđenje komunikacijskih vještina i sposobnosti  te pružanje podrške mladima kroz učenje nenasilnih komunikacijskih vještina. Osmodnevno osposobljavanje  održavalo se u Crikvenici, a okupilo je 27 sudionika (mladih i osoba koje rade s mladima) iz 5 europskih zemalja – Mađarske, Italije, Španjolske, Portugala i Hrvatske. Poseban naglasak osposobljavanja je, uz razvoj tolerancije i promicanje antidiskriminacije, bio na poticanju kreativnosti mladih te na stvaranju novih ideja za njihove inicijative i poduzetništvo. Osposobljavanje je bio i prilika za sudionike koji dolaze iz različitih socijalnih i kulturoloških sredina da međusobno razmjenjuju iskustva iz područja neformalnog obrazovanja mladih. Rezultirao je unaprijeđenim kompetencijama sudionika na osobnom planu i u području pružanja podrške mladima te potaknuo mlade koji su sudjelovali u projektu na aktivniju ulogu i doprinos zajednicama u kojima žive, rade i djeluju.

Video: http://www.youtube.com/watch?v=esgNtpceJzE


„Spajanje mladih srednje i jugoistočne Europe - pregled dugoročnih učinaka međunarodnih razmjena mladih"

TABU

Mladi razmatraju dugoročne učinke razmjena mladih

Mjesto održavanja aktivnosti: Vukovar

Države partneri: Hrvatska, Njemačka, Poljska, Nizozemska

Projekt „Spajanje mladih srednje i jugoistočne Europe - pregled dugoročnih učinaka međunarodnih razmjena mladih" okupio je 31 mladu osobu iz zemalja srednje i jugoistočne Europe s ciljem razmatranja dugoročnih učinaka razmjena mladih u kojima su tijekom 10 godina sudjelovali kao sudionici, voditelji timova i /ili radionica.

Dugoročni ciljevi ovog projekta bili su promoviranje mira i međusobnog razumijevanja između različitih grupa mladih iz srednje i jugoistočne Europe te pružanje podrške zemljama jugoistočne Europe na njihovu putu do punopravnog članstva u Europskoj uniji.

Inspirirani različitim aktivnostima poput radionica, prezentacija, filmskih večeri i izložbi, sudionici projekta su razvijali solidarnost, međusobnu toleranciju i razumijevanje te razmatrali mogućnosti organizacija civilnog društva za poticanje suradnje u Europi. Projekt je za cilj imao i pridonijeti razvoju stabilnijih društava te je zato uz izravne sudionike uključeno i  lokalno građanstvo, čime su promovirani volonterizam i aktivno građanstvo.

Prijavitelj: Udruga TABU; tabuvu@gmail.com

  

„3D model mladih: dijalog, rasprava i debata"

 

EDSB

Mladi debatiraju o razvoju lokalnih politika prema mladima

Mjesto održavanja aktivnosti: Zadar

Države partneri: Hrvatska, Grčka, Turska, Litva, Rumunjska, Češka, Italija, Nizozemska, Slovenija, Estonija

„3D model mladih: dijalog, rasprava i debata" je trening namijenjen mladim voditeljima koji žele poboljšati svoj rad s mladima koji su socijalno isključeni. Ideja je - uspostaviti dijalog, debatu i raspravu u svakodnevnom životu mladih u lokalnim zajednicama putem učinkovitijeg rada mladih voditelja te tako povećati aktivno sudjelovanje mladih koji se suočavaju s raznim vidovima socijalne isključenosti. Tijekom osmodnevnog treninga 30 mladih voditelja, predstavnika 13 partnerskih organizacija raspravljalo je o razvoju i implementaciji nacionalnih/lokalnih politika prema mladima u svojim zemljama, vodeći računa o specifičnoj skupini kojoj prijeti rizik socijalne isključenosti.

Prijavitelj: Europski dom Slavonski Brod;  Europski-dom@sb.t-com.hr; www.europski-dom-sb.hr

 

 

 

 

„I...akcija!"

Proni

Mladi  osnažuju rad s mladima te promoviraju važnost aktivnog građanstva

Mjesto održavanja aktivnosti: Pirovac

Države partneri: Hrvatska, Slovenija, Luksemburg, Turska

Cilj projekta "I...akcija!" je promovirati aktivno građanstvo mladih, posebice njihovo zajedničko građanstvo u Europskoj uniji. Projekt se usmjerava na unaprjeđenje postojećih i razvoj novih vještina u području informiranja mladih, koristeći metodologiju treninga koja omogućava prijenos relevantnih informacija između zemalja Europske unije i zemalja kandidatkinja o informiranju mladih u EU te o organizaciji informativnog rada s mladima u EU i mogućnostima uključivanja mladih u aktivno građanstvo. U projektu su sudjelovala 24 sudionika, po 6 iz svake od zemalja, koja su bila potaknuta, unatoč njihovoj kulturnoj različitosti, identificirati zajedničke vrijednosti, aktivno sudjelovati u procesu učenja i njihovom razvoju kapaciteta za korištenje različitih participativnih metoda kako bi omogućili civilni dijalog među mladima u svojim zemljama, a posebice s mladima s manje mogućnosti.

Prijavitelj: PRONI Centar za socijalno podučavanje; osijek@proni.hr; www.proni.hr

 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu