Povratak na naslovnicu
Engleski
 
 
 
 
  Početna stranica > Ostali programi > Eurodesk > Strukturirani dijalog > Konzultacije > Zapošljavanje i poduzetništvo
 

Konferencijom za mlade, koja se održala od 10. do 12. ožujka u Solunu, završen je posljednji dio 18-mjesečnog ciklusa zajedničkog predsjedništva Irske, Litve i Grčke. Na temelju prethodna dva kruga savjetovanja, Grčka zaključuje ciklus usmjeravajući se na konkretne preporuke za političko djelovanje za društveno uključivanje svih mladih. Poduzetništvo mladih, uključujući i područje kulture, naglašava se kao sredstvo za postizanje samostalnosti mladih i doprinos njihovoj društvenoj uključenosti.

Na konferenciji su, u ime  hrvatske nacionalne radne skupine za strukturirani dijalog, sudjelovale Ana Marković (predstavnica Zajednice info centara), Mirela Travar i Anamarija Sočo (predstavnice Mreže mladih Hrvatske) te Morana Makovec (predstavnica Ministarstva socijalne politike i mladih).

Cilj konferencije bio je doći do zajedničkih zaključaka mladih i predstavnika ministarstava zaduženih za mlade iz 28 EU zemalja, temeljenih na rezultatima nacionalnih konzultacija. Ishod konferencije su Zajedničke preporuke koje će služiti kao temelj za dva policy dokumenta Vijeća ministara EU: Zaključci Vijeća ministara o promicanju poduzetništva mladih s ciljem osiguravanja njihove društvene uključenosti te Rezolucija Vijeća ministara o pregledu procesa strukturiranog dijaloga na temu društvenog uključivanja mladih.

Dokument koji je nastao u Grčkoj donosi vrlo relevantne preporuke za osiguravanje društvene uključenosti mladih, poput poziva na uvođenje minimalne plaće koja je prilagođena stvarnim životnim troškovima u zemlji u kojoj živi pojedina mlada osoba ili zahtjeva za povećanjem autonomije učenika u donošenju odluka koje se tiče njihova obrazovanja (poput razvoja kurikuluma ili odabira nastavnih metoda). 

U Bruxellesu se 20. svibnja 2014., sastalo Vijeće ministara Europske unije te je 28 ministara usvojilo Rezoluciju kojom je zaključeno prethodno razdoblje od 18 mjeseci strukturiranog dijaloga s mladima.

Ako želite saznati više o procesu strukturiranog dijaloga na europskoj razini, možete se informirati na Europskom portalu za mlade. Imate li pitanja možete se javiti hrvatskoj nacionalnoj radnoj skupini za strukturirani dijalog na dijalogsmladima@gmail.com.

 

Download
 
pdf / 254 KB
 
pdf / 255 KB
 
 


 
Erasmus + Erasmus + , poziv na dostavu projektnih prijedloga Erasmus+, pronađi se u programu Obzor 2020. Obzor 2020., poziv na dostavu projektnih prijedloga Obzor 2020., pronađi se u programu